Sjokktall om litauiske kriminelle: 2000 opererer i Norden

Litauiske kriminelle utgjør en stadig større trussel for Norge. Nå ber Aps justispolitiske talsperson, Jan Bøhler, regjeringen om å ta grep.

VIL REHABILITERE: Arbeiderpartiets Jan Bøhler ønsker at man styrker rehabiliteringen av unge kriminelle i Litauen. —?I møte med meg har justisdepartementet deres innrømmet at standarden ikke er god nok, sier Bøhler. De har sett til Norge og vil innføre individuelle planer som vi har. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
VIL REHABILITERE: Arbeiderpartiets Jan Bøhler ønsker at man styrker rehabiliteringen av unge kriminelle i Litauen. —?I møte med meg har justisdepartementet deres innrømmet at standarden ikke er god nok, sier Bøhler. De har sett til Norge og vil innføre individuelle planer som vi har. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VVILNIUS (Dagbladet): - Vi ser at litauiske kriminelle stadig har blitt en større trussel. Det er en veldig alvorlig situasjon, sier første nestleder i Stortingets justiskomité, Jan Bøhler (Ap), til Dagbladet.

I forrige uke fortalte Dagbladet at Kripos slår alarm om trusselen litauiske kriminelle utgjør mot det norske samfunnet.

I et foredrag Dagbladet har fått tilgang til kommer det fram at de litauiske gruppene og nettverkene har fått «sterkere fotfeste i Norge».

Anmodninger om bistand Bøhler deler Kripos bekymring og han viser til at det i 2011 gikk hele 1100 anmodninger om bistand til og fra politiet i Litauen og i Norge.

- Dette er veldig mange i forhold til mange andre land. Litauere står for en veldig stor del av den mobile vinningskriminaliteten, amfetaminmarkedet og menneskehandel- og tvangsarbeidssakene, og de er beryktet for bruk av meget grov vold, sier Bøhler.

Bøhler forteller at regjeringen nå vil prioritere Task Force on Organised Crime in the Baltic Sea Region (TF-OC), fordi dette samarbeidet er særlig viktig for Norge. Fra høsten vil Norge ha formannskapet i organisasjonen, og regjeringen vil stille opp på et høyt nivå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer