Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjokktall om litauiske kriminelle: 2000 opererer i Norden

Litauiske kriminelle utgjør en stadig større trussel for Norge. Nå ber Aps justispolitiske talsperson, Jan Bøhler, regjeringen om å ta grep.

VIL REHABILITERE: Arbeiderpartiets Jan Bøhler ønsker at man styrker rehabiliteringen av unge kriminelle i Litauen. —?I møte med meg har justisdepartementet deres innrømmet at standarden ikke er god nok, sier Bøhler. De har sett til Norge og vil innføre individuelle planer som vi har. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
VIL REHABILITERE: Arbeiderpartiets Jan Bøhler ønsker at man styrker rehabiliteringen av unge kriminelle i Litauen. —?I møte med meg har justisdepartementet deres innrømmet at standarden ikke er god nok, sier Bøhler. De har sett til Norge og vil innføre individuelle planer som vi har. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VVILNIUS (Dagbladet): - Vi ser at litauiske kriminelle stadig har blitt en større trussel. Det er en veldig alvorlig situasjon, sier første nestleder i Stortingets justiskomité, Jan Bøhler (Ap), til Dagbladet.

I forrige uke fortalte Dagbladet at Kripos slår alarm om trusselen litauiske kriminelle utgjør mot det norske samfunnet.

DREPT PÅ NESODDEN: Klokka 14.30 19. juli 2008 ble Sarunas Gucaitis (21) slått med et balltre. Slagene på Nesodden førte til at litaueren fikk åtte knusningsskader i hodet og en brystning i skallen.Drapssaken rystet norsk politi, og blir fortsatt regnet som den mest brutale drapssaken i det litauiske miljøet i Norge. Foto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET
DREPT PÅ NESODDEN: Klokka 14.30 19. juli 2008 ble Sarunas Gucaitis (21) slått med et balltre. Slagene på Nesodden førte til at litaueren fikk åtte knusningsskader i hodet og en brystning i skallen.Drapssaken rystet norsk politi, og blir fortsatt regnet som den mest brutale drapssaken i det litauiske miljøet i Norge. Foto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET Vis mer

I et foredrag Dagbladet har fått tilgang til kommer det fram at de litauiske gruppene og nettverkene har fått «sterkere fotfeste i Norge».

Anmodninger om bistand Bøhler deler Kripos bekymring og han viser til at det i 2011 gikk hele 1100 anmodninger om bistand til og fra politiet i Litauen og i Norge.

- Dette er veldig mange i forhold til mange andre land. Litauere står for en veldig stor del av den mobile vinningskriminaliteten, amfetaminmarkedet og menneskehandel- og tvangsarbeidssakene, og de er beryktet for bruk av meget grov vold, sier Bøhler.

Bøhler forteller at regjeringen nå vil prioritere Task Force on Organised Crime in the Baltic Sea Region (TF-OC), fordi dette samarbeidet er særlig viktig for Norge. Fra høsten vil Norge ha formannskapet i organisasjonen, og regjeringen vil stille opp på et høyt nivå.

Handlingsplan Bøhler forteller at TF-OC gjorde en analyse i 2009, hvor de anslo at 4000 kriminelle fra de baltiske landene opererte i rike land rundt Østersjøområdet, som Norge, Sverige, Danmark og Finland. Om lag 2000 av dem kom fra Litauen. De flytter seg raskt mellom landene og over store avstander.

Etter å ha vært på et tre dagers besøk i Litauen lanserer nå Bøhler, som er Arbeiderpartiets justispolitiske talsperson, en handlingsplan åttepunktsplan i Dagbladet for å bekjempe litauiske kriminelle i Norge.

SORG: I forrige uke fortalte Dagbladet historien om Vernute Svetnickiene, som mistet sønnen på Nesodden i Norge. 
Litauiske kriminielle skulle få 80 000 for å skade sønnen.
. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
SORG: I forrige uke fortalte Dagbladet historien om Vernute Svetnickiene, som mistet sønnen på Nesodden i Norge. Litauiske kriminielle skulle få 80 000 for å skade sønnen. . Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer

Bøhler vil blant annet bygge opp felles etterforskningsteam med litauiske og norske politifolk, gjøre det lettere å sjekke DNA-spor over landegrensene og etablere en politisambandsmann i Litauen.

Det kanskje mest kontroversielle forslaget er at Bøhler ønsker at de kriminelle både skal dømmes og sone i hjemlandet.

STJAL I NORGE: I forrige uke fortalte Dagbladet historien om Anna som ble sendt til norge av menn som lovet henne jobb. I Bergen ble hun tvunget til å stjele i butikker. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
STJAL I NORGE: I forrige uke fortalte Dagbladet historien om Anna som ble sendt til norge av menn som lovet henne jobb. I Bergen ble hun tvunget til å stjele i butikker. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer

- Dette har nå lyktes i et par store saker i Albania og Litauen. Når forbrytelsen utføres i begge land bør det oftere være mulig at de kriminelle får både dom og soning i hjemlandet. Da vil de virkelig skjønne at samarbeidet mellom landene begynner å bli godt og effektivt, og da mister de fordelene av å være mobile, sier Bøhler.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media