Sjokktall om norske «mafiapenger»

Penger tjent på kriminalitet, korrupsjon, svindel og skatteunndragelser tilsvarer hele 15 prosent av totaløkonomien, viser fersk rapport.

TRE GANGER STØRRE: Tidligere har man anslått at den svarte økonomien kan være så stor som fem prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP). Dette tilsvarer mer enn 115 milliarder kroner.

Nå kommer det fram at skyggeøkonomien i Norge kan være tre ganger større. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
TRE GANGER STØRRE: Tidligere har man anslått at den svarte økonomien kan være så stor som fem prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP). Dette tilsvarer mer enn 115 milliarder kroner. Nå kommer det fram at skyggeøkonomien i Norge kan være tre ganger større. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): Den svarte økonomien i Norge kan være tre ganger større enn tidligere anslått. Ingen har oversikt over hvor stor «skyggeøkonomien» i Norge er.

Dette er penger som er blitt tjent på kriminalitet, korrupsjon, svindel og skatteunndragelser.

Tre ganger større Tidligere har man anslått at den svarte økonomien kan være så stor som fem prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP). Dette tilsvarer mer enn 115 milliarder kroner.

Nå kommer det fram at skyggeøkonomien i Norge kan være tre ganger større. Professor Friedrich Schneider ved Johannes Kepler-universitetet i Linz i Østerrike har gjort en beregning for OECD som viser at den norske skyggeøkonomien tilsvarer 15 prosent av BNP. Dagbladet har fått hele rapporten til Schneider og sendt den videre til leder for Skattekrim Øst, Jan-Egil Kristiansen.

OVER GJENNOMSNITTET: Her ser man en graf over de 21 OECD-landene som professor Friedrich Schneider har undersøkt.
OVER GJENNOMSNITTET: Her ser man en graf over de 21 OECD-landene som professor Friedrich Schneider har undersøkt. Vis mer

Les hele rapporten her! (word-fil)

- Urovekkende - Dette er overraskende og oppsiktsvekkende. Hvis dette er riktig så er skyggeøkonomien tre ganger så høy som tidligere anslått. Det er grunn til uro, sier Kristiansen, som i fjor var med i regjeringens skatteunndragelsesutvalg.

Med en BNP på 2 401 milliarder kroner, utgjør dette da mer enn 360 milliarder kroner. Dette plasserer Norge på 7. plass blant de 21 OECD-landene.

- Det er oppsiktsvekkende at de skandinaviske landene kommer over gjennomsnittet i oversikten, sier Kristiansen. Mens Norge har en svart økonomi på 15,4 prosent, har USA en svart økonomi på 7,8 prosent.

Vil senke skattenivået Schneider sier til Dagbladet at dette kan ha sammenheng med de høye skattene og avgiftene. Dermed er gevinsten for å unndra penger større.

- For å redusere skyggeøkonomien må man deregulere, senke skattenivået og skape initiativer til å jobbe mer i den offisielle økonomien, sier Schneider til Dagbladet.

ENORME SUMMER: Den ulovelige økonomien, kalt «skyggeøkonomien» eller «mafiaøkonomien» er av enkelte anslått til hele 15-20 prosent av verdensøkonomien.
Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET
ENORME SUMMER: Den ulovelige økonomien, kalt «skyggeøkonomien» eller «mafiaøkonomien» er av enkelte anslått til hele 15-20 prosent av verdensøkonomien. Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET Vis mer

Rapporten til Schneider viser også at den svarte økonomien øker under nedgangstider.

Mafiaøkonomien - Den ulovelige økonomien, kalt «skyggeøkonomien» eller «mafiaøkonomien» er av enkelte anslått til hele 15-20 prosent av verdensøkonomien, sier Kristiansen. Dette tilsvarer økonomien til Tyskland, Japan og Kina til sammen.

- I Sverige og andre land har man lenge forsket på dette. I Norge mangler vi helt oversikten og de fleste anslagene spriker mye, sier lederen for Skattekrim Øst.

- Mangler ressurser Kristiansen mener politiet nå må ta tak i de større og mer alvorlige sakene.

- Flere politidistrikt mangler i dag ressurser for å håndtere alvorlig økonomisk kriminalitet og Økokrim tar alt for få saker, sier Kristiansen,

OVERRASKET: - Dette er overraskende og oppsiktsvekkende. Hvis dette er riktig så er skyggeøkonomien tre ganger så høy som tidligere anslått, sier direktør i skattekrimenheten i Skatt sør, Jan Egil Kristiansen.
Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX
OVERRASKET: - Dette er overraskende og oppsiktsvekkende. Hvis dette er riktig så er skyggeøkonomien tre ganger så høy som tidligere anslått, sier direktør i skattekrimenheten i Skatt sør, Jan Egil Kristiansen. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX Vis mer

Jo mer penger man unndrar, jo mindre sjanse er det for å bli tatt. Slik kan det hvert fall virke når man spør Kristiansen.

For en vanlig lønnsmottaker og pensjonist er muligheten for svindel små og risikoen for å bli tatt stor. For de som bedriver avansert økonomisk kriminalitet er muligheten mange og risikoen for å bli tatt betydelig mindre.

- For å si det enkelt: Jo større overtredelsen er jo mindre sjanse er det for at man ikke blir tatt, sier Kristiansen.

360 MILLIARDER KRONER: Med en BNP på 2 401 milliarder kroner, utgjør dette da mer enn 360 milliarder kroner. Dette plasserer Norge på 7. plass blant de 21 OECD-landene. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
360 MILLIARDER KRONER: Med en BNP på 2 401 milliarder kroner, utgjør dette da mer enn 360 milliarder kroner. Dette plasserer Norge på 7. plass blant de 21 OECD-landene. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer
SVART ØKONOMI: Ingen har oversikt over hvor stor «skyggeøkonomien» i Norge er. Dette er penger som er blitt tjent på kriminalitet, narkotika, korrupsjon, svindel og skatteunndragelser. Her fra det åpne rusmiljøet på Jernbanetorget. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
SVART ØKONOMI: Ingen har oversikt over hvor stor «skyggeøkonomien» i Norge er. Dette er penger som er blitt tjent på kriminalitet, narkotika, korrupsjon, svindel og skatteunndragelser. Her fra det åpne rusmiljøet på Jernbanetorget. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer