Sjokktall om norske «mafiapenger»

Penger tjent på kriminalitet, korrupsjon, svindel og skatteunndragelser tilsvarer hele 15 prosent av totaløkonomien, viser fersk rapport.

TRE GANGER STØRRE: Tidligere har man anslått at den svarte økonomien kan være så stor som fem prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP). Dette tilsvarer mer enn 115 milliarder kroner.

Nå kommer det fram at skyggeøkonomien i Norge kan være tre ganger større. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
TRE GANGER STØRRE: Tidligere har man anslått at den svarte økonomien kan være så stor som fem prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP). Dette tilsvarer mer enn 115 milliarder kroner. Nå kommer det fram at skyggeøkonomien i Norge kan være tre ganger større. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): Den svarte økonomien i Norge kan være tre ganger større enn tidligere anslått. Ingen har oversikt over hvor stor «skyggeøkonomien» i Norge er.

Dette er penger som er blitt tjent på kriminalitet, korrupsjon, svindel og skatteunndragelser.

Tre ganger større Tidligere har man anslått at den svarte økonomien kan være så stor som fem prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP). Dette tilsvarer mer enn 115 milliarder kroner.

Nå kommer det fram at skyggeøkonomien i Norge kan være tre ganger større. Professor Friedrich Schneider ved Johannes Kepler-universitetet i Linz i Østerrike har gjort en beregning for OECD som viser at den norske skyggeøkonomien tilsvarer 15 prosent av BNP. Dagbladet har fått hele rapporten til Schneider og sendt den videre til leder for Skattekrim Øst, Jan-Egil Kristiansen.

• Les hele rapporten her! (word-fil)

- Urovekkende - Dette er overraskende og oppsiktsvekkende. Hvis dette er riktig så er skyggeøkonomien tre ganger så høy som tidligere anslått. Det er grunn til uro, sier Kristiansen, som i fjor var med i regjeringens skatteunndragelsesutvalg.Med en BNP på 2 401 milliarder kroner, utgjør dette da mer enn 360 milliarder kroner. Dette plasserer Norge på 7. plass blant de 21 OECD-landene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer