Sjokktall om renhold: Bare to av ti følger loven

Forsvaret, matvarebutikker, restauranter og norsk industri brøt loven, viser 1805 tilsyn.

BRYTER LOVEN: Etter at Arbeidstilsynet undersøkte 1805 virksomheter som kjøper renholdstjenester er konklusjonen klar: Bare et fåtall klarer å følge loven når de skal vaske lokalene sine. Foto: TRULS BREKKE/DAGBLADET
BRYTER LOVEN: Etter at Arbeidstilsynet undersøkte 1805 virksomheter som kjøper renholdstjenester er konklusjonen klar: Bare et fåtall klarer å følge loven når de skal vaske lokalene sine. Foto: TRULS BREKKE/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vårt inntrykk er at de fleste ikke visste at de brøt loven, sier prosjektleder for Arbeidstilsynets satsing i renholdsnæringen, Kari A. Birkeland, til Dagbladet.

Etter at Arbeidstilsynet undersøkte 1805 virksomheter som kjøper renholdstjenester er konklusjonen klar: Bare et fåtall klarer å følge loven når de skal vaske lokalene sine.

Lovpålagt De fleste lovbruddene gjelder informasjons- og påseplikten. Det betyr at virksomheter har en plikt til å ha et system for å kontrollere at renholderne har lovlige lønns- og arbeidsvilkår.

Denne plikten gjelder ikke private som kjøper vaskehjelp.

I tillegg skal det stå i kontrakten med renholdsfirmaet at de ansatte skal ha lovlige lønns- og arbeidsvilkår. Dette gjelder også for private som kjøper vaskehjelp.

- Vi har ingen tilgang til private hjem så dette er vanskelig å kontrollere, sier Birkeland.

Vil rydde opp Men selv om bedriftene har brutt loven, er ikke reaksjonene fra Arbeidstilsynet foreløpige så harde. De har fått noen pålegg, og hjelp med å bedre rutinene, forteller Birkeland.

- Vårt mål er å rydde opp i næringen. Det har lenge vært et problem at deler av næringen har hatt mange useriøse virksomheter hvor arbeidstakere har jobbet under ulovlige og uverdige lønns- og arbeidsvilkår, sier Birkeland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer