<strong>BRYTER LOVEN:</strong> Etter at Arbeidstilsynet undersøkte 1805 virksomheter som kjøper renholdstjenester er konklusjonen klar: Bare et fåtall klarer å følge loven når de skal vaske lokalene sine. Foto: TRULS BREKKE/DAGBLADET
BRYTER LOVEN: Etter at Arbeidstilsynet undersøkte 1805 virksomheter som kjøper renholdstjenester er konklusjonen klar: Bare et fåtall klarer å følge loven når de skal vaske lokalene sine. Foto: TRULS BREKKE/DAGBLADET Vis mer

Sjokktall om renhold: Bare to av ti følger loven

Forsvaret, matvarebutikker, restauranter og norsk industri brøt loven, viser 1805 tilsyn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vårt inntrykk er at de fleste ikke visste at de brøt loven, sier prosjektleder for Arbeidstilsynets satsing i renholdsnæringen, Kari A. Birkeland, til Dagbladet.

Etter at Arbeidstilsynet undersøkte 1805 virksomheter som kjøper renholdstjenester er konklusjonen klar: Bare et fåtall klarer å følge loven når de skal vaske lokalene sine.

Lovpålagt De fleste lovbruddene gjelder informasjons- og påseplikten. Det betyr at virksomheter har en plikt til å ha et system for å kontrollere at renholderne har lovlige lønns- og arbeidsvilkår.

Denne plikten gjelder ikke private som kjøper vaskehjelp.

I tillegg skal det stå i kontrakten med renholdsfirmaet at de ansatte skal ha lovlige lønns- og arbeidsvilkår. Dette gjelder også for private som kjøper vaskehjelp.

Sjokktall om renhold: Bare to av ti følger loven

- Vi har ingen tilgang til private hjem så dette er vanskelig å kontrollere, sier Birkeland.

Vil rydde opp Men selv om bedriftene har brutt loven, er ikke reaksjonene fra Arbeidstilsynet foreløpige så harde. De har fått noen pålegg, og hjelp med å bedre rutinene, forteller Birkeland.

- Vårt mål er å rydde opp i næringen. Det har lenge vært et problem at deler av næringen har hatt mange useriøse virksomheter hvor arbeidstakere har jobbet under ulovlige og uverdige lønns- og arbeidsvilkår, sier Birkeland.

Bakgrunnen for de nye pliktene er at renholdsbransjen ble allmenngjort i 2011. Det betyr at alle som jobber i renholdsbransjen skal ha en minstelønn på 161,17 kroner.

91 prosent brøt loven Arbeidstilsynet har i tilsynene undersøkt en rekke forskjellige bransjer. Blant annet har de undersøkt dagligvarebutikker, restauranter og norsk industri. Verst var bransjen som Arbeidstilsynet kaller «kulturell virksomhet, underholdning og fritidsaktiviteter». Der fikk 91 prosent av de 35 virksomhetene som ble undersøkt pålegg.

Men det er også oppløftende resultater fra tilsynene, forteller Birkeland.

Sjokktall om renhold: Bare to av ti følger loven

Ni av ti av virksomhetene har kjøpt renholdstjenester av firmaer som er godkjent av Arbeidstilsynet. Etter allmenngjøringen ble det forbudt å kjøpe tjenester fra firmaer som ikke er godkjent.

Sjokktall om renhold: Bare to av ti følger loven

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer