SHoT-undersøkelsen

Sjokktall om studentensomhet

SHoT-undersøkelsen viser at 54 prosent av studentene er ensomme.

ENSOMME: Ensomheten blant studentene har økt kraftig. Foto: Wilma Nora Dorthellinger Nygaard / NTB
ENSOMME: Ensomheten blant studentene har økt kraftig. Foto: Wilma Nora Dorthellinger Nygaard / NTB Vis mer
Publisert

Årets helse- og trivselsundersøkelse blant norske studenter viser en stor økning i studenter som føler seg ensomme. En stor andel sliter med søvn, stress, og motivasjon.

Kraftig økning

Årets resultater fra Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) presenteres digitalt mandag klokka 13. Undersøkelsen gjennomføres hvert fjerde år, og i år ble det inkludert en tilleggsundersøkelse til SHoT. Noen hovedfunn gjengitt i NRK Dagsnytt viser en kraftig økning i andelen studenter som sier de er ensomme, melder NTB.

Mens 54 prosent av studentene sier de er ensomme nå, svarte 24 prosent det samme i 2018, mens 17 prosent sa de var ensomme i 2014. Andelen er noe høyere blant de kvinnelige studentene, der 57 prosent sier de er ensomme. I tillegg til ensomhet svarte 50 prosent at de sliter med trøtthet/lite energi, og 46 prosent svarte at de sliter med stress.

Savner tradisjonell undervisning

Manglende kontakt med medstudenter og mindre engasjerende forelesninger oppgis som de største utfordringene. Rundt halvparten av studentene oppgir at mer enn 80 prosent av forelesningene har vært digitale siden august 2020. Hele sju av ti vurderer den digitale undervisningen som dårligere eller mye dårligere sammenlignet med tradisjonell undervisning.

Det er særlig de yngste studenete som oppgir at de savner medstudentene og faglæreren.

UTFORDRENDE: Flere studenter mener at den manglende kontakten med medstudenter er utfordrende. Foto: Berit Roald / NTB
UTFORDRENDE: Flere studenter mener at den manglende kontakten med medstudenter er utfordrende. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Flere sliter psykisk

Resultatene viser også at 45 prosent opplever alvorlige psykiske symptomplager. Leder for SHoT-undersøkelsen, Kari-Jussie Lønning mener vi må se dette i lys av det siste krevende året hvor smitteverntiltakene har rammet studentgruppen hardt.

Lønning var forberedt på den negative utviklingen, og mener at studentene må tas vare på.

- Vi har vært bekymret for at utviklingen skulle fortsette i og med at stadig flere studenter opplever alvorlige psykiske plager. Økningen i tilleggsundersøkelsen er større enn tidligere. Det må tas på alvor, sier Lønning i en pressemelding.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer