Sjokktall: Over 20 000 døde

Årets hetebølge i Europa kan ha forårsaket over 20 000 dødsfall. - Det ville vært umulig uten klimakrisen, mener forskere.

HETEBØLGER: Det har oppstått mange skogbranner som følge av hetebølgen i sommer. Her fra Louchats i Gironde, sørvest i Frankrike i sommer. Foto: Thibaud Moritz / AFP / NTB
HETEBØLGER: Det har oppstått mange skogbranner som følge av hetebølgen i sommer. Her fra Louchats i Gironde, sørvest i Frankrike i sommer. Foto: Thibaud Moritz / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Flere enn 20 000 mennesker har dødd som følge av hetebølgene i Europa denne sommeren. Det viser nye tall som ble publisert torsdag, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Flere klimaforskere har sett på forskjellen mellom antall dødsfall som har skjedd, samt antall dødsfall som er forventet å skje basert på historiske trender.

Analysen avslørte at overdødeligheten skyldes klimaendringene - altså den globale oppvarmingen.

Over 40 varmegrader

Temperaturene oversteg 40 grader flere steder i Europa i sommer. I deler av Frankrike viste kvikksølvet over 42 grader, mens gradestokken ikke stoppet før den oversteg 44 grader i deler av Spania.

Dette ville praktisk talt vært umulig hvis det ikke var for klimakrisen, hevder flere forskere ifølge The Guardian.

Analysen innebærer ikke varmerelaterte dødsfall spesifikt. Likevel konkluderte forskerne med at dødstallene skyldes klimaendringene. Dette fordi flere døde i periodene med hetebølger, enn de periodene det ikke var like varmt.

- En av de største truslene

Data fra det franske helsedepartementet, Santé Publique France, viser at det ble rapportert 10 420 flere dødsfall i løpet av sommermånedene i år.

En av fire av disse skjedde under en av de tre intense hetebølgene som rammet landet. 20 prosent av dødstallene skjedde i regioner med ekstreme varmegrader.

FLOM: 37 personer er døde og flere hundre personer er ikke gjort rede for. Video: AP/Twitter. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Hetebølgene er en av de største truslene som følge av klimaendringene. Tusenvis av dødsfall over hele verden hvert år, hvorav mange blir underrapportert, skyldes høye temperaturer, mener klimatolog Friederike Otto.

- Til tross for disse overveldende bevisene, er det fortsatt liten offentlig bevissthet om farene ekstreme temperaturer utgjør for menneskers helse, påpeker Otto.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer