Donald Trumps oppslutning

Sjokktallene ingen snakker om: - Det er ikke noe republikansk parti. Det er et Trump-parti

Ikke siden månedene etter 9/11 da George W. Bush fikk støtte fra alle, har en amerikansk president hatt så mye intern støtte i partiet som Donald Trump har nå.

MER POPULÆR ENN REAGAN ...: ... i alle fall hos sine egne etter 500 dager. Det viser tall fra Gallup, som viser at hele 87 prosent i Det republikanske partiet mener at Donald Trump gjør en knakendes god jobb som president. I motsetning til landet for øvrig, hvor det tallet kun er 41 prosent. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
MER POPULÆR ENN REAGAN ...: ... i alle fall hos sine egne etter 500 dager. Det viser tall fra Gallup, som viser at hele 87 prosent i Det republikanske partiet mener at Donald Trump gjør en knakendes god jobb som president. I motsetning til landet for øvrig, hvor det tallet kun er 41 prosent. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han er kanskje mislikt av 55 prosent av landet, men innad i Det republikanske partiet i USA er Donald Trump den ubestridte kongen.

Ja, han er leder av partiet og USAs president, men internt i partiet er Trump nå mer populær enn George H.W. Bush og Ronald Reagan var på samme tidspunkt i sin regjeringstid.

I alle fall ifølge tall fra Gallup, som måler støtte til presidenten intern i eget parti, gjengitt av Axios.

Kun slått av Bush

Den eneste på lista som var mer populær etter 500 dager enn det Trump er nå, er George W. Bush.

I løpet av hans 500 første dager som president ble USA utsatt for 9/11-angrepene, og Bush hadde bred støtte - hos stort sett alle amerikanere i den vanskelige tida.

Hos demokratiske velgere hadde W. Bush 59 prosent støtte etter 500 dager. Til sammenlikning har Donald Trump 10 prosent støtte fra samme gjeng.

At Trump skulle være mer populær etter 500 dager enn selveste Ronald Reagan, var vanskelig å se for seg før Trump flyttet inn i Det hvite hus.

Før han ble republikanernes presidentkandidat, var det stor motstand innad i partiet mot Trump. Han slo imidlertid alle andre kandidatene, med forholdsvis klar margin, og har sakte, men sikkert omvendt sine egne.

MØTE: Donald Trump uttaler seg om det fremtidige møtet med Nord-Korea. Video: CNN / foto: NTB Scanpix Vis mer

Liker forstyrrelsen

Det republikanske velgere liker, ifølge en YouGov-måling Washington Post gjengir, er blant annet hvordan Trump har forstyrret de såkalte «elitene» og det politiske etablissementet.

78 prosent av republikanske velgere sier de liker at Trumps framferd har fått Washington-insiderne til å skjelve i buksa. 84 prosent av republikanske velgere sier de liker Trumps økonomiske politikk.

Særlig dette er interessant, skriver Quartz.

Trumps introverte og nasjonalistiske økonomiske politikk går nemlig på tvers av hva republikanerne tradisjonelt har stått for.

I mars innførte Trump en 25 prosent straffetoll på import av utenlandsk stål og 10 prosent straffetoll på utenlandsk aluminium. Han lovte å unnta Canada, Mexico, EU og seks andre land fra straffetollen, skriver NTB.

Det førte til at Kina i april innførte straffetoll på 128 amerikanske varer.

Og 31. mai, i forrige uke, opphevet Trump toll-unntaket han ga til EU, Mexico og Canada.

- Bra, fra et republikansk ståsted

Slik politikk har fått John Boehner, tidligere speaker i Representantenes hus i Kongressen, til å døpe om Det republikanske partiet.

- Det er ikke noe republikansk parti. Det er et Trump-parti, sa han til Politico samme dag som straffetollen mot EU var et faktum.

På tross av disse bemerkningene ga Boehner Trump kred for jobben han har gjort så langt.

Boehner har tidligere vært kritisk til Trumps oppførsel, men ga sin stemme til presidenten i valget i november 2016. Om presidentens håndtering av blant annet utenrikspolitikk og deregulering, sa Boehner følgende.

- Hvis du skreller vekk støyen og tweetene og alt det der, som er nesten umulig å gjøre, har tingene han har gjort vært bra, fra et republikansk ståsted.

Trump fornøyd

Det virker som om Trump har fått med seg tallene. Han er i alle fall veldig fornøyd med egen innsats selv de siste 500 dagene.

«500 dager med amerikansk storhet», skrev han på Twitter i går.

Meldingen kom etter en annen melding, som sa følgende:

«Dette er min 500. dag som president og vi har oppnådd mye - mange mener mer enn noen annen president under hans første 500 dager. Store skattekutt og reguleringskutt, militæret og veteraner, mindre kriminalitet og ulovlig innvandring, sterkere grenser, dommerutnevnelser, den beste økonomien og jobb(situasjonen) NOENSINNE, og mye mer …»

TREKKER USA UT: Trump trekker her USA fra atomavtalen med Iran, og sier blant annet at «den er pinlig for meg som borger». Video: CNN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer