Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump

Sjokktallene som bør skremme Trump: - Kommer til å slite

Flere er usikre på om han kommer til å gjøre en god jobb. 

DÅRLIG UT: Ifølge tall fra en ny Gallup-undersøkelse har færre amerkanere tiltro til at Donald Trump vil gjøre en god jobb som president, sammenliknet med tall for Barack Obama og George W. Bush. Foto: AP Photo / Evan Vucci
DÅRLIG UT: Ifølge tall fra en ny Gallup-undersøkelse har færre amerkanere tiltro til at Donald Trump vil gjøre en god jobb som president, sammenliknet med tall for Barack Obama og George W. Bush. Foto: AP Photo / Evan Vucci Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En stor andel amerikanere tviler på at Donald Trump vil være i stand til å håndtere oppgavene sine som president.

Det viser tall fra en Gallup-undersøkelse som ble lagt fram i går.

Etter å ha avlagt ed den 20. januar, vil Donald Trump offisielt være USAs president. Sammenliknet med folks oppfattelse av Barack Obama, George W. Bush og Bill Clinton, kommer han imidlertid dårlig ut.

Under halvparten tror han vil gjøre en god jobb

De nye Gallup-tallene er sammenliknet med spørsmål som ble stilt amerikanere i henholdsvis 2009, 2001, 1992 og 1993 - i forbindelse med Obamas, Bushs og Clintons presidentperiode.

På spørsmål om hvor godt de tror Donald Trump kommer til å takle store skandaler innad i administrasjonen, svarer under halvparten at de er sikre på at USAs nye president vil gjøre en god jobb.

Til sammenlikning følte 74 prosent seg sikre på at Obama ville gjøre en god jobb da de ble spurt i 2009, og 77 prosent følte seg sikre på Bush i 2001. Det samme spørsmålet ble ikke stilt før og underveis i Clintons periode.

- Tallene reflekterer først og fremst hvor splittet USA er. Partitilhørigheten avgjør hvordan amerikanerne svarer på slike undersøkelser. Demokrater og republikanere utgjør nærmest to nasjoner innad i USA , sier Hilmar Langhelle Mjelde, USA-ekspert og postdoktor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved UiB, til Dagbladet.

HYLLER TRUMP: Saddam Husseins datter Raghad har gitt en sjeldent intervju hvor hun hyller Donald Trump. Video: CNN Vis mer Vis mer
- SPLITTET USA: USA-ekspert Hilmar Langhelle Mjelde sier at tallene viser hvor splittet USA er. Foto: Privat
- SPLITTET USA: USA-ekspert Hilmar Langhelle Mjelde sier at tallene viser hvor splittet USA er. Foto: Privat Vis mer

- Fallhøyden er stor

Mange av de spurte føler seg også usikre på hvorvidt Trump kommer til å bruke militærmakt på en god måte.

Tallene ser best ut for Donald Trump hva gjelder effektivt arbeid opp mot Kongressen for å få ting gjort. Der svarer 60 prosent at de mener han kommer til å gjøre en god jobb. Likevel ligger han dårligere an enn hva Obama og Bush gjorde, da henholdsvis 89 og 74 prosent svarte at de følte seg sikre.

- Republikansk kongressflertall vil lette jobben betydelig for Trump. Men maktdelingen mellom kongressen og presidenten, at partiene er så desentraliserte og at presidenten er den eneste politikeren med et nasjonalt perspektiv gjør presidentlederskap vanskelig uansett, forteller Mjelde.

«Selv på områder hvor amerikanerne til en viss grad føler seg sikre på at Trump vil gjøre en god jobb, er de mye mindre sikre på ham enn de var på forgjengerne, der tallene er sammenliknbare», skriver Gallup om undersøkelsen.

De forteller også at den nye undersøkelsen viser det samme som tidligere undersøkelser - Trump kommer dårligere ut enn USAs tidligere påtroppende presidenter.

STOLER IKKE PÅ FOLKET: Dette er årsaken til at Trump vant valget - på tross av at fikk langt færre stemmer enn Clinton. Video: Guro Lindahl Flåten / Marie Røssland / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Økonomi er det suverent viktigste området for Trump å score høyt på, fordi det er den sentrale saken velgerne måler presidenten på. Budskapet hans var jo å gjøre for USA det han har gjort for sitt eget forretningsimperium. Trump har et mål om å skape 20 millioner jobber på ti år, så fallhøyden er stor.

- Han bør være bekymret

Når det kommer til politisk parti, viser tallene at Republikanerne har langt større tiltro til at Donald Trump vil gjøre en god jobb. Uavhengige har litt dårligere tiltro, og Demokratene føler seg mest usikre.

I gjennomsnitt føler 50 prosent av de uavhengige seg sikre på at han vil gjøre en god jobb som president, sammenliknet med Obamas 79 prosent og Bushs 75 prosent.

Blant sistnevte gruppe mener kun 17 prosent seg sikre på at han vil bruke militærmakt på en god måte. Det samme gjelder hvordan han vil takle en eventuelle internasjonal krise.

- Demokrater og republikanere er splittet langs kulturelle, etniske, ideologiske, økonomiske og geografiske skillelinjer. Derfor ser de så ulikt på ting. Trump blir den minst populære presidenten siden Andrew Johnson på 1860-tallet. Men det ville Clinton også ha blitt - både Bush og Obama skulle samle folket, men landet er mer splittet enn noen gang. Så folk synes å være lei av samholdsretorikk. Det røde og blå Amerika er tilsynelatende ferdig med hverandre, sier USA-ekspert Mjelde.

- Basert på disse tallene føler rundt halvparten av amerikanerne seg usikre på hvorvidt Trump vil klare å gjøre en god jobb som president. Bør det bekymre ham?

- Ja. En sentral strategi for alle presidenter er å be folket legge press på kongressen, slik at kongressen støtter presidenten. Men slike retoriske appeller mislykkes som regel grunnet ideologisk motstand blant mange velgere og de praktiske vanskene med å få folkets oppmerksomhet i en gitt sak. Så Trump kommer til å slite med å få folkelig støtte.

1028 personer over 18 år har deltatt i undersøkelsen. Alle delstater er representert.

ET ÅR MED NETTHETS: Etter at Lauren Batchelder deltok på et av Trumps valgkampmøter i fjor, og stilte ham et spørsmål, har hun måttet takle grov netthets. Nå, et år senere, snakker hun ut for første gang. Video: CNN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling