Sylvi Listhaug i Danmark

Sjokktallene som ikke publiseres i Norge

I Danmark vet man at menn med somalisk bakgrunn dømmes for vold nesten åtte ganger så ofte som menn med dansk bakgrunn. Det er statistikk Fremskrittspartiet etterlyser i Norge.

INSPIRERT AV DANMARK: Danmark tar imot null kvoteflyktninger og vil framover sende hjem nesten alle flyktninger og asylsøkere. Det inspirerer Sylvi Listhaug. Reporter/video: Jørgen Gilbrant / Dagbladet. Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KØBENHAVN (Dagbladet): Danske politikere bestilte i 2007 en rapport om hvordan det gikk med integreringen i landet. Tanken fra politikernes side var at rapporten skulle lages én gang, men Danmarks Statistikk (DST) - danskenes svar på SSB - mente det var så interessant at de valgte å lage rapporten hvert år.

Nå har rapporten kommet ut 12 år på rad, med statistikk som viser alt fra antall fødte med innvandrerbakgrunn - ned til tredje generasjon - til hvor mange som er kriminelle, er i jobb eller går på trygd. Hele siste rapport kan leses her.

- Statistikken vi publiserer om innvandring skaper mye offentlig debatt, og vi blir kritisert fra begge sider. Både av dem som mener vi går altfor langt og viser for mye, og dem som sier at vi ikke viser hele bildet, sier Henrik Bang, sjefen for innvandringsstatistikken i Danmarks Statistikk, til Dagbladet.

Sterk overrepresentasjon på vold

Én av statistikkene DST publiserer årlig er en detaljert kriminalitetsstatistikk med landbakgrunn for gjerningsperson. I Norge har standardstatistikken bare med gjerningspersonens statsborgerskap. SSB har kommet med rapporter om kriminalitet blant innvandrere, men ikke på danskenes detaljnivå - og ikke årlig.

I sist rapport skriver DST at menn med somalisk bakgrunn blir dømt for voldskriminalitet åtte ganger så ofte som menn med dansk bakgrunn (fra s. 101 i rapporten).

Indeksert kriminalitetsstatistikk over innvandrere basert på landbakgrunn. 100=alle danske menn.
Indeksert kriminalitetsstatistikk over innvandrere basert på landbakgrunn. 100=alle danske menn. Vis mer

Hvis man justerer for sosioøkonomisk status faller overrepresentasjonen til seks. Tar man også med utdanning og inntekt, er fortsatt menn med somalisk bakgrunn overrepresentert med en faktor på 3,5.

- Kan det virke stigmatiserende å publisere denne statistikken?

- Det er ikke sånn at du på bakgrunn av denne statistikken kan si at en enkeltperson er kriminell. Men vi mener det er av stor samfunnsmessig betydning å vite dette, og da publiserer vi det. Vi ser også at det er stor interesse for nettopp denne statistikken i den offentlige debatten, sier Henrik Bang i DST.

Innvandring klikker

I Danmarks Statistikk er de svært opptatt av at statistikken de publiserer er nyttig for den offentlige samtalen og ikke minst blir lest. I samtale med Dagbladet trekker DST fram klikktallene til statistikkene.

- Vi ser at statistikken om innvandring er den som vekker mest interesse av det vi publiserer. Det er over dobbelt så mange visninger av denne statistikken som den som har nest flest, sier Bang.

En annen statistikk danskene publiserer årlig er kriminalitetsraten inndelt i innvandringskategori og alder. Den viser at 1,5 prosent av danske menn i alderen 20-24 er dømt for kriminelle handlinger i henhold til straffeloven, mens 3,6 prosent av innvandrere i samme aldersgruppe har fått en dom.

For etterkommere av innvandrere er tallet enda høyere i samme aldersgruppe, der er 5,7 prosent dømt for kriminelle handlinger. Andre- og tredje generasjons innvandrere, som er født i Danmark, er altså dømt for kriminelle handlinger nesten fire ganger så ofte som menn med dansk opprinnelse. Og etterkommere av innvandrere begår oftere kriminalitet enn innvandrere.

Jon Engen-Helgheim (Frp) sammen med Henrik Bang i Danmarks Statistikk (ryggen til). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Jon Engen-Helgheim (Frp) sammen med Henrik Bang i Danmarks Statistikk (ryggen til). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Styringsmakt overfor SSB

Fremskrittspartiets Jon Engen-Helgheim og Sylvi Listhaug var denne uka på studietur til Danmark for å høste erfaringer fra danskenes innvandrings- og integreringspolitikk. Første post på programmet var et besøk til danskenes SSB.

SSB i Norge ligger under Finansdepartementet der Frp-leder Siv Jensen har sittet siden valgseieren i 2013. På spørsmål fra Dagbladet om ikke Frp kunne fått SSB til å lage denne statistikken, svarer Helgheim som følger:

- Det har skjedd endringer i SSB og vi merker at det er noe lettere og større forståelse for å fôre politikerne med relevante fakta. Hvis vi mangler fakta kan det gi gale beslutninger og rom for spekulasjoner og «fake news». Det å ha mye relevant fakta er viktig, og det har de skjønt i Danmark.

Christine Meyer gikk av som SSB-sjef høsten 2017 etter en bitter konflikt med Siv Jensen som i utgangspunktet handlet om en omorganisering, men snart ble tolket å handle om nettopp statistikk over innvandring.

- Det jeg tar med meg etter å ha hørt på Danmarks Statistikk er at vi må få fakta på bordet i stedet for å diskutere om integreringen går bra basert på følelser, sier Engen-Helgheim.

Engen-Helgheim åpner også for at SSB kan vente seg større krav til å publisere den statistikken Fremskrittspartiet etterlyser.

- Vi må vurdere å bruke politisk styringsmakt for å få fram ferske og relevante tall for Norge på innvandringsfeltet. Jeg skulle ønske det var unødvendig, men vi ser at det er et behov for mer fakta på området og danskenes modell er noe å strekke seg etter, sier Engen-Helgheim.

SSB vurderer mer statistikk

SSB avviser overfor Dagbladet at de er sparsommelige med statistikken på innvandringsområdet.

- Et område som har vært diskutert er omfanget av statistikk for kriminalitet blant innvandrere, der Danmark har årlig statistikk. SSB har i løpet av de siste tiårene publisert mange analysepublikasjoner rundt mange aspekter av dette. Den siste diskusjonen har vært om kriminalitet etter opprinnelsesland, sier Torstein Bye, fagdirektør for Person- og sosialstatistikk i SSB, til Dagbladet.

SSB kom for halvannet år siden ut med sin siste rapport på området, «Kriminalitet blant innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre», som tar for seg perioden 1992 til 2015.

- Vi diskuterer for tiden hvordan en hyppigere publisering kan se ut og hvilke aspekter som er mest relevante for en slik publisering, sier Bye.

I Danmark publiserer man også statistikk over tredjegenerasjons innvandrere. Dagbladet publiserte i februar statistikk over antall fødte med innvandrerbakgrunn i Oslo, som også inkluderer tredjegenerasjon.

Totalt står tredje generasjon for omlag ti prosent av antall fødte med innvandrerbakgrunn. Det var første gang denne statistikken ble publisert i Norge, og det var Fremskrittspartiets stortingsgruppe som bestilte den fra SSB.

Teller 3. generasjon fra i dag

Torsdag kom de nye fertilitetstallene fra SSB, og for første gang inkluderes tredje generasjons innvandrere. Altså barn født av norskfødte foreldre med besteforeldre født i utlandet.

- Det er noen som kritiserer at vi lager statistikk om tredjegenerasjon og sier «blir man aldri dansk?». Vår ledetråd er at så lenge det er et integreringsproblem, er det rimelig å belyse og gi kunnskap om problemet, sier Bang i DST.

I Norge er det langt færre som er tredjegenerasjons innvandrer, det er årsaken til at det for første gang publiseres i dag.

- Her må man huske at omfanget av disse er 24.000 i Danmark, mens i Norge er det kun 1400. Innvandringshistorien i Danmark er vesentlig lenger enn i Norge.

- Det vi publiserer torsdag er fruktbarhet blant andregenerasjons innvandrere – de får selvfølgelig barn, sier Bye i SSB.

- Statistikk stigmatiserer ikke

Innvandringsminister Inger Støjberg (V) i Danmark er helt klar på at statistikken over kriminalitet blant innvandrere brutt ned på landbakgrunn er viktig.

- Vi ser at flyktninger med noen bakgrunner har vanskeligere for å bli integrert enn andre. Det handler om hvor langt kulturen deres er fra vår. Det er for eksempel veldig få somaliere som har jobb sammenliknet med flyktninger fra andre land.

- Du trekker fram somaliere spesielt. Ser du at det kan oppleves stigmatiserende?

- Jeg har veldig vanskelig for å forstå at det er stigmatiserende når man ser på en statistikk at noen flyktninger fra bestemte land er kraftig overrepresentert blant dem uten arbeid. Det syns jeg man burde kunne diskutere. Man kan ikke løse et problem, hvis man ikke kan diskutere hva problemet er.

- Det er altfor få somaliere som er i arbeid og vi ser at kriminalitetsraten også er veldig høy.

- Jeg besøkte Danmarks Statistikk og de viste meg overrepresentasjonen til somaliske menn i voldsstatistikken. Hva sier det deg?

- Det sier meg at flere er kriminelle som har bakgrunn fra det landet enn de som kommer fra et annet sted! Dette er et stort problem, derfor syns jeg det er relevant å diskutere. Jeg er veldig bekymret for det som skjer i Sverige, der man ikke vil diskutere disse temaene, sier Støjberg.

Dobbel straff

- Hva gjør du med denne statistikken, helt konkret?

- Vi har besluttet å legge inn «straffesoner» der det er høy kriminalitet. Hvis det begås kriminalitet i disse områdene så utløser det dobbel straff, svarer Støjberg.

- Du får dobbel straff i ett område og ikke et annet, er ikke Danmark ett land der samme lov gjelder for alle innbyggere over alt?

- Det er samme lov som gjelder for alle, men det er områder der straffen er høyere. Hvis det plutselig er mye kriminalitet der jeg bor, så kan man legge inn en «straffesone» der. Det er nettopp det som er poenget, at man skal få ned kriminaliteten i de områdene der den begås. Det handler ikke om hvem som begår kriminaliteten, men hvor den begås, sier Støjberg.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer