Sylvi Listhaug i Danmark

Sjokktallene som ikke publiseres i Norge

I Danmark vet man at menn med somalisk bakgrunn dømmes for vold nesten åtte ganger så ofte som menn med dansk bakgrunn. Det er statistikk Fremskrittspartiet etterlyser i Norge.

INSPIRERT AV DANMARK: Danmark tar imot null kvoteflyktninger og vil framover sende hjem nesten alle flyktninger og asylsøkere. Det inspirerer Sylvi Listhaug. Reporter/video: Jørgen Gilbrant / Dagbladet. Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KØBENHAVN (Dagbladet): Danske politikere bestilte i 2007 en rapport om hvordan det gikk med integreringen i landet. Tanken fra politikernes side var at rapporten skulle lages én gang, men Danmarks Statistikk (DST) - danskenes svar på SSB - mente det var så interessant at de valgte å lage rapporten hvert år.

Nå har rapporten kommet ut 12 år på rad, med statistikk som viser alt fra antall fødte med innvandrerbakgrunn - ned til tredje generasjon - til hvor mange som er kriminelle, er i jobb eller går på trygd. Hele siste rapport kan leses her.

- Statistikken vi publiserer om innvandring skaper mye offentlig debatt, og vi blir kritisert fra begge sider. Både av dem som mener vi går altfor langt og viser for mye, og dem som sier at vi ikke viser hele bildet, sier Henrik Bang, sjefen for innvandringsstatistikken i Danmarks Statistikk, til Dagbladet.

Sterk overrepresentasjon på vold

Én av statistikkene DST publiserer årlig er en detaljert kriminalitetsstatistikk med landbakgrunn for gjerningsperson. I Norge har standardstatistikken bare med gjerningspersonens statsborgerskap. SSB har kommet med rapporter om kriminalitet blant innvandrere, men ikke på danskenes detaljnivå - og ikke årlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer