Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjokktilsyn på skandaleplattformen: - Et spørsmål om tid før noen dør der ute

Tilsynet fant en rekke avvik på Goliat-plattformen, men mener drift fortsatt er forsvarlig.

TILSYNSRAPPORT: Petroleumstilsynet har funnet en rekke avvik under tilsyn på Goliat-plattformen. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
TILSYNSRAPPORT: Petroleumstilsynet har funnet en rekke avvik under tilsyn på Goliat-plattformen. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er et spørsmål om tid før noen dør der ute.

Frederic Hauge i Bellona er rasende etter å ha lest Petroleumstilsynets ferske tilsynsrapport fra skandaleplattformen Goliat.

Den avdekker blant annet avvik ved brannspjeldet, ved nødavstengingssystem, ved elektriske installasjoner, ved opplæring, ved vedlikehold av sikkerhetskritisk utstyr, ved sikkerhetssystemer, ved avviksbehandling og ved risikostyring.

- Forsvarlig drift

Konsekvensen av alle avvikene ble pålegg om utbedring.

- Når vi varsler pålegg så er det fordi vi mener det er alvorlig. Vi ser likevel at tidligere pålegg har hatt effekt, og at det jobbes med å komme à jour med det elektriske anlegget på Goliat, sier Eileen Brundtland i Petroleumstilsynet til Dagbladet.

- Hvorfor stengte dere ikke plattformen?

- Dersom vi mente det var fare for liv og helse, så hadde vi gjort det. Men vi anser driften på Goliat som forsvarlig, legger hun til.

- Lakeier

Frederic Hauge er ikke enig. Han mener tilsynet burde stengt plattformen på stedet.

- Det er gjentakende lovbrudd og alvorlige brudd på sikkerhetsreglementet. En fullstendig mangel på læring. Og hvorfor? For kanskje å tjene noen slanter til Oljefondet. Og det er i beste fall. Mest sannsynlig er Goliat et farlig tapsprosjekt skattebetalerne må helfinansiere, sier han.

Hauge sier han også er opprørt over fagforeningene på plattformen:

- Det er vi i Bellona som har ropt ut, mens fagforeningene hevder vi dramatiserer situasjonen. Og se nå! Fagforeningene har vært lakeier for eier og de pengesterke interessene som ønsker å holde Goliat åpen for enhver pris.

Øystein Olsen ved fagforeningen Lederne sier de ansatte på Goliat føler seg trygge på jobb. Han avviser påstandene fra Hauge.

- Det vil alltid være ting på en installasjon som ikke er helt bra, men jeg har ikke hørt noen ansatte hos oss uttrykke bekymring for sikkerheten, sier Olsen.

Skandaleplattformen

Goliat-plattformen har stått i politisk motvind i lang tid, med tilknyttede spørsmål om lønnsomhet, sikkerhet og politisk prosedyre.

- Vi har igangsatt arbeid for å etterkomme pålegget, blant annet å ytterligere styrke organisasjonen knyttet til vedlikehold. Vi var kjent med forholdene som ble avdekket i rapporten, men det har tatt lengre tid enn planlagt å ferdigstille arbeidet, sier Andreas Wulff i Vår energi.

Dagbladet har tidligere avslørt at Oljedirektoratet allerede i 2015 regnet seg fram til at Goliat kunne bli et gigantisk tapsprosjekt for AS Norge. Samtidig havnet e-poster på avveie og skapte bråk for daværende olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).

Lover bedring

Wulff sier Goliat-plattformen nå er på stø kurs etter å ha stått i høy sjø i flere år.

- I løpet av det siste året er en negativ trend snudd. Fremdeles gjenstår arbeid på enkelte områder, men det blir gjennomført.

Flere selvstendige beregninger har hevdet at Goliat kan tape ti milliarder av skattebetalernes sparepenger, fordi oljeselskaper kan trekke fra utgifter til oljeleting på skatten.

Terje Søviknes hevdet først at det ikke fantes tall som viste hvor lønnsom Goliat-plattformen kunne bli, men de tallene fant Dagbladet hos Søviknes' eget direktorat.

Den avgåtte statsråden ble også beskyldt for å ha feilinformert Stortinget i saken da han først hevdet Goliat ble lønnsomt i 2019. Søviknes hevdet deretter at 2024 var det riktige året for når Goliat ble lønnsom, men også dette regnestykke hadde mange feil, ifølge kritikerne.

Også sikkerheten på Goliat har vært kritisert: Brann, gasslekkasjer, fallende gjenstander og utilsiktede utslipp er blant minst 64 uønskede hendelser på Goliat.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!