Onsdag stemte det britiske Underhuset over Hillary Benns forslag om nye veiledende avstemninger om forskjellige brexit-alternativer mandag. Vanligvis er det regjeringen som kontrollerer hva som foregår i Underhuset, men Benn foreslo altså at Underhuset skulle kontrollere dette selv, ifølge BBC.
Tanken bak forslaget er at det kan hjelpe regjeringen med å løse brexit-floken ved å trekke fram brexit-alternativer som foretrekkes av Underhuset, samt klargjøre hvilke alternativer som ikke er aktuelle.
Historisk uavgjort
Før stemmene i onsdagens avstemning ble talt opp, begynte det å gå rykter om at den hadde endt med uavgjort, noe som ikke har skjedd på 26 år, ifølge The Guardian.
Like etter ble det bekreftet at avstemningen endte med 310 stemmer på hver side, noe som førte til at Underhusets speaker, John Bercow, måtte avgjøre.
Sjokktrekket
Med et sjokktrekk avgjorde han at Benns forslag stemmes ned, og forklarte dette med at «viktige avgjørelser ikke skal bli tatt, så lenge flertallet ikke er for det».
Dermed endte avstemningen formelt med 311 stemmer mot 310.
- I en situasjon hvor det skal avgjøres om en dag skal settes av til bestemte oppgaver, vurderer jeg at det ikke er riktig av meg å ta den avgjørelsen dersom det ikke finnes et klart flertall for det i Underhuset, forklarte Bercow.
Dette betyr imidlertid ikke at det ikke vil foregå veiledende avstemninger mandag, ettersom regjeringen kan tilby Underhuset å avholde veiledende avstemninger over utvalgte brexit-alternativer.
To regjeringsmedlemmer trakk seg
Onsdag kveld var statsminister Theresa May i et møte med opposisjonsleder Jeremy Corbyn, hvor de drøftet veien videre for brexit.
Tirsdag sa May at ønsker en ny utsettelse av brexit, samt at hun under onsdagens møte ønsker å finne et kompromiss med Corbyn.
Det ble for mye for to regjeringsmedlemmer.
Onsdag valgte nemlig statssekretær Chris Heaton-Harris og statssekretær Nigel Adams å gå av i protest mot May.
- Jeg kan simpelthen ikke støtte enda en utsettelse, uttaler Heaton-Harris ifølge NTB.
Adams reagerte imidlertid på at May ønsker å finne et kompromiss med Corbyn, som han kaller en «marxist».
Brexit-floka
12. april er fristen for brexit, og britene jobber febrilsk med å få flertall for en utmeldingsavtale. Flere frykter at Storbritannia kan forlate brexit uten en avtale, som vil få konsekvenser for briter både i Storbritannia og utlandet.
Om May og Corbyn kommer til enighet om et kompromiss, er det ønsket at Underhuset skal stemme over avtalen før 10. april, som er datoen for EUs krisetoppmøte om brexit.
- Vi hadde flere diskusjoner, men det førte ikke til så mye endring som jeg hadde forventet. Vi skal imidlertid fortsette samtalene i morgen tidlig, for å utforske noen tekniske uenigheter, sier Corbyn etter møtet med May, ifølge CNN.
- Møtet var nyttig, men ikke overbevisende, la han til.
