Donald Trump

Sjokkuttalelse: - Oppmuntrer til angrep

Trumps nyeste Nato-uttalelser får kritikerne til å sperre opp øynene. - Musikk i Putins ører.

SJOKKBØLGER: I en tid med spenninger i Europa og verden stiller flere seg spørsmål ved hva som vil skje med Nato dersom Donald Trump vinner valget i USA. Foto: AFP / NTB
SJOKKBØLGER: I en tid med spenninger i Europa og verden stiller flere seg spørsmål ved hva som vil skje med Nato dersom Donald Trump vinner valget i USA. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under lørdagens valgkampmøte i Conway i Sør-Carolina kom tidligere president Donald Trump med en oppsiktsvekkende Russland-oppfordring.

Trump går nemlig hardt ut mot Nato-land han mener ikke oppfyller sine økonomiske forpliktelser, og sier han vil «oppmuntre» Russland til angrep mot disse landene.

Under en tale for republikanerne i Anaheim i California gikk presidentkandidat Donald Trump hardt ut mot president Joe Biden, som han mener er for gammel og skjør for å lede landet. Video: X/Reuters. Reporter: Christina H. Korneliussen Vis mer

- Du må betale

Under besøket i Sør-Carolina forteller nemlig ekspresidenten om et angivelig Nato-møte hvor han sa USA under hans ledelse ikke kom til å forsvare såkalte «forbryterstater».

Presidenten i en annet land skal da ha spurt Trump om han kom til å beskytte landet deres dersom de blir angrepet av Russland, men ikke har betalt.

- Jeg sa «Betalte du ikke? Er du en forbryter?». Han svarte «Ja, la oss si at det skjedde». «Nei, jeg ville ikke ha beskyttet deg. Faktisk ville jeg ha oppfordret dem til å gjøre akkurat hva faen de ville. Du må betale», skal ekspresidenten ha sagt under valgkampmøtet, skriver The Guardian.

Det er ingen hemmelighet at presidentkandidaten har vært skeptisk til USAs medlemskap i Nato-alliansen. Tidligere har han gitt uttrykk for bekymring om hjelp til Ukraina.

- Motbydelig og sinnsforvirret

Flere stiller spørsmål til om det angivelige møtet Trump refererer til i det hele tatt har funnet sted, men uttalelsen får uansett kritikerne til å sperre opp øynene.

På X skriver David Corn, analytiker og byråsjef, at det høres ut som trump direkte oppmuntrer Russland til å angripe USAs egne allierte.

Den konservative politiske kommentatoren Alyssa Farah Griffin, sier at uttalelsen er «musikk» i Putins ører.

Reuters skriver at også Det hvite hus allerede har kommentert uttalelsen, og reagerer kraftig.

- Å oppfordre til invasjon av allierte er motbydelig og sinnsforvirret, skal talsperson for Det hvite hus, Andrew Bates, ha sagt, ifølge nyhetsbyrået.