STEMMEMAGNET: Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum gikk inn for å beholde flystasjonen på Andøya, og gjorde nesten rent bord i Andøy kommune. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
STEMMEMAGNET: Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum gikk inn for å beholde flystasjonen på Andøya, og gjorde nesten rent bord i Andøy kommune. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Andøya flystasjon - valg 2017

Sjokkvalg for Høyre og Ap i Andøy. Sp med 72 prosent etter varsel om flystasjonnedleggelse

Betyr mest sannsynlig nedleggelse av Andøya flystasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forkant av dette valget har Arbeiderpartiet slitt kraftig på målingene i Nordland. De har ligget an til å redusere fra fire til tre mandater i fylket, antakelig mye på grunn av Andøya-saken.

De foreløpige prognosene viser at både Ap og Høyre går kraftig tilbake, mens Senterpartiet og SV ser ut til å ha kapret enormt mange av stemmene i Høyre-kommunen.

Prognosene etter at 99 prosent av stemmene er talt opp, viser 72,1 prosent oppslutning for Senterpartiet. Høyre på sin side har kun fått 2,6 prosent. Det betyr en nedgang på 18, 2. Arbeiderpartiet får kun 7,6 prosent og går ned 27,2 prosent.

I fjor ble Arbeiderpartiet enige med regjeringspartiene om å legge ned Andøy flystasjon. Fra en talerstol i Oslo kom den brutale beskjeden fra statsminister Erna Solberg, forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og nestleder i Frp, Per Sandberg: Andøya flystasjon foreslås nedlagt som en del av Langtidsplanen for Forsvaret.

Hvis valgresultatet blir det samme som prognosene, er det militære eventyret på Andøya mest sannsynlig slutt. Det betyr en markant forandring for Andenes.

Enorme, nesten unorske, sletter utgjør Andenes og Haugnes på nordspissen av Andøya. Med alle ringvirkningene kan opp mot 700 arbeidsplasser forsvinne.

Det er knallhard kost for en kommune med snaut 5000 innbyggere.

Avgjørelsen har skapt mye uro i forkant av dette valget. Etter at Aps støtte sørget for flertall til nedlegging av Andøya flystasjon, har Arbeiderpartiet ifølge NRK mistet over halvparten av medlemmene i Andøy.

Den tidligere Ap-ordføreren i Andøy, Kjell-Are Johansen, gikk hardt ut mot eget parti og sa tidlig i valgkampen at hans stemme i år ikke ville gå til Ap.

Men etter at tidligere forsvarsminister Espen Barth-Eide forrige uke åpnet for omkamp om Andøya flystasjon, ombestemte den tidligere ordføreren seg.

– Det er beklagelig at snuoperasjonen kom en uke før valget. Skal Andøya flystasjon ha en mulighet for å bestå må det er regjeringsskifte til, sa han Kjell-Are Johansen til NRK.

HENGER SAMMEN: Tettstedet Andenes er helt avhengig av flystasjonens virke for å bevare dagens bosetning og aktivitet. Andøya flyplass ses i bakgrunnen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HENGER SAMMEN: Tettstedet Andenes er helt avhengig av flystasjonens virke for å bevare dagens bosetning og aktivitet. Andøya flyplass ses i bakgrunnen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Åpningen for Aps omkamp kommer etter en rapport gjort av Samfunnsøkonomisk Analyse på oppdrag fra Senterpartiet, som sår tvil om det økonomiske beregningsgrunnlaget bak nedleggelsen av Andøya flystasjon.

Med Aps tilbakegang på 27,2 prosent, ser det mørkt ut for flystasjonen.

Høyre-ordfører Jonni Solsvik har helt siden avgjørelsen sagt at han ikke tror på at flystasjonen på Andenes blir vedtatt nedlagt.

På Ipsos MMIs målinger for Dagbladet har Ap mistet hver fjerde velger siden jul.

I Nordland har mye tydet på at Senterpartiet eller SV stikker av med Arbeiderpartiet sitt fjerde direktemandat.

Får regjeringen det som den vil, blir det slutt på militærfly over Andøya. Da flyttes alt til Evenes. Foto: John Trygve Tollefsen
Får regjeringen det som den vil, blir det slutt på militærfly over Andøya. Da flyttes alt til Evenes. Foto: John Trygve Tollefsen Vis mer

- Disse direktemandatene er i umiddelbar fare hvis Ap går ned 2-3 prosentpoeng på landsbasis sammenliknet med 2013-valget, sa tallknuser Terje Sørensen til Dagbladet i forkant av valget.

Ap risikerer å få færre stortingsrepresentanter i flere fylker, sammenliknet med 2013.

- Mandatet i Nordland er nok det som ryker først, sa valganalytiker Svein Tore Marthinsen til Dagbladet før valget.