Sjokkvideoene som viser kongeørnens herjinger med reinkalver

- De pines i hjel. Det er et mareritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvert år melder reindriftsamene i Norge om tap av titusenvis av dyr. Ifølge Miljødirektoratets rovbase, som fører statistikk over reineiererstatninger, tapte totalt norske reineiere 100 000 dyr i 2013.

Totalt fikk reineiere erstatning på drøye 20 000 av tapene, og over 4500 av disse tapene, kommer ifølge statistikken fra kongeørn. Det vil reindriftsamene ha en slutt på. De ser dyra sine lide en smertefull død, og spesielt de små kalvene er utsatt for rovdyret fra lufta.

- Det er en reinspikka dyretragedie. Dyra pines i hjel. Det er et mareritt, sier Ellinor Marita Jåma, leder i Norske reindriftsamers landsforbund, til Dagbladet.

Kadaver og dyr i smerte Jåma besøkte Dagbladets lokaler i går, og viste fram flere bilder og videoer som viser de sjokkerende funnene gjort av reineire. Flere av bildene og videoene er tatt av reineier Per Thomas Oskal (21) på Hjerttind reinbeitedistrikt i Midt-Troms.

Noen av dyra på bildene er helt partert, og rovdyrene Oskal sier har stått bak, har i så fall forsynt seg grovt. Andre har fått hull stikket i lunger eller hals og er blitt liggende skadelidende igjen.

UTRIVELIG: Per Thomas Oskal synes det er ubehagelig å bli møtt av synet av døde reinsdyr på vidda. Han forteller at ørnen kan være brutal med reinskalvene.
UTRIVELIG: Per Thomas Oskal synes det er ubehagelig å bli møtt av synet av døde reinsdyr på vidda. Han forteller at ørnen kan være brutal med reinskalvene. Vis mer

- Vi finner døde eller hardt skadde dyr nesten hver dag, og det er ganske utrivelig. Vi har i vinter vært plaga med gaupe og jerv, men nå er det mye ørn, sier Oskal til Dagbladet.

Oskal har også filmet flere av hendelsene der han finner reinsdyrkadavrene på fjellet. På videoene kan du se lange spor i snøen. Han forteller at det er ørnen som har dratt med seg reinsdyrkalven langs bakken.

- Ørnen må ha løftet kalven opp og flydd 200 meter. Det har økt spesielt i antall kongeørn de siste åra, sier Oskal.

- En av simlene jeg fant var levende, og et par hundre meter bortenfor så jeg ørnen fly av gårde. Jeg måtte avlive simla, noe som var trist. Det er en belastning når dette skjer, sier han.

- Et stort problem Ellinor Marita Jåma forteller at flere av medlemmene i interesseorganisasjonen har uttrykt bekymring over rovdyret.

REAGERER: Ellinor Marita Jåma, leder av Norske reindriftsamers landsforbund, reagerer på de sterke bildene av reinen som skal være tatt av ørn. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
REAGERER: Ellinor Marita Jåma, leder av Norske reindriftsamers landsforbund, reagerer på de sterke bildene av reinen som skal være tatt av ørn. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det blir en stor belastning for reineiere å møte dette synet. Omtrent hver dag blir nyfødte reinkalver funnet drepte, og det er en stor påkjenning for reineierne, samtidig som det er utrolig synd på dyrene som lider, sier Jåma.

Hun har selv oppfordret medlemmer til å sende henne bilder av rovdyrangrep. Hun sier engasjementet blant reindriverne har vært høyt.

Flere tatt av kongeørn Thomas Johansen i Statens naturoppsyn i Tromsø, som har ansvaret for naturoppsyn i Troms, bekrefter at flere reinsdyrkalver i Hjerttind reinbeitedistrikt er tatt av kongeørn.

- Det er en del rein som er tatt av ørn i dette området. Vi har gått gjennom flere av disse tilfellene og i vurdert det til at kalven er tatt av ørn, sier han.

Johansen forteller at de ikke har merket noe spesielle pågang i innmelding av rovdyrangrep på tamrein i Troms i år.

BLODSPOR: Blodsporene etter ørnen, som trolig har dratt med seg den blodige reinskalven bortover snøen.
BLODSPOR: Blodsporene etter ørnen, som trolig har dratt med seg den blodige reinskalven bortover snøen. Vis mer

- Det er slik det pleier å være på denne tida. Det er kalving nå, og kalvene er spesielt utsatt. Det har også litt å si hvordan våren er. Nå er det mye snø, og da er reineierne mye ute og finner selv kalvene. Det er mer fokus på denne problematikken nå enn det var før, og man passer på å finne kalvene, sier Johansen.