Senker blodtrykket: Ensymet ACE hemmes og senker blodtrykket med inntak av mørk sjokolade. Foto: Scanpix
Senker blodtrykket: Ensymet ACE hemmes og senker blodtrykket med inntak av mørk sjokolade. Foto: ScanpixVis mer

Sjokolade beskytter hjertet

Det viser en ny svensk studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere studier har vist at kakao har en beskyttende effekt mot hjerte- og karsykdommer. Nå tror forskere ved Linköpings universitet at de har funnet årsaken til den helsebringende effekten, skriver svenske Aftonbladet.

Hemmer enzym Når en gruppe med forsøkspersoner ble satt til å spise mørk sjokolade, fant de ut at et enzym i kroppen som bidrar til å øke blodtrykket, ble hemmet.

— Vi har tidligere visst at grønn te har den samme effekten på enzymet ACE, som er involvert i kroppens veskebalanse og blodtrykksregulering. Nå ville vi undersøke effekten av kakao, ettersom de aktive substansene Catechin og Procyanidin er nært beslektet, forteller leder av forskningsgruppen, Ingrid Persson til Aftonbladet.

16 frivillige forsøkspersoner deltok i studien, og måtte være både røyk- og snusfri. Under de to ukene studien pågikk fikk ingen av deltakerne spise noen typer legemidler. De to siste døgnene fikk de heller ikke spise sjokolade. De måtte også holde seg unna kaffe, te og vin.

Som blodtrykksmedisin Ved studiens slutt fikk alle 16 i gruppen spise 75 gram mørk, sukkerfri sjokolade, med kakaoinnhold på 72 prosent. Prøver som så ble tatt i timene etter, viste en markant hemming av enzymet AEC. Gjennomsnittsnivået var 18 prosent lavere enn før de fikk kakaodosen.

Det kan sammenliknes med legemidler som har i oppgave å hemme ACE-enzymet og brukes til å senke blodtrykket hos pasienter med høyt trykk.