Sjokolade-krise om fem år

NEW YORK (Dagbladet) En naturkatastrofe truer verdens slikkmunner. Knapphet på sjokolade truer om fem år. Kakao-plantasjene i tropene slås ut av plantesykdommer. Bare en miljøvennlig produksjon kan berge søtsakene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Sjokoladegiganten Mars finansierte nylig et seminar for miljøvernaktivister og bransjefolk fra Mars, Cadbury, Nestle og Hershey ved Smithsonian Tropical Research Institute i Panama. På dette seminaret ble det erkjent at trærne som produserer kakaobønnene, trives best i skyggen av store trær med et rikt liv av fugler, dyr og insekter. Disse trærne er mer motstandsdyktige mot plantesykdommer og ødeleggende soppangrep som setter ned kakaoproduksjonen og gradvis dreper trærne.

Plantasjer

I dag dyrkes kakaobønnene på digre plantasjer der trærne står ubeskyttet på rekke og rad uten andre planter i nærheten. Nå viser det seg at disse plantasjene blir kostbare og upraktiske i drift fordi de krever omfattende bruk av kjemiske plantevernmidler, gjødsel og arbeidskraft.

Bonden som passer sitt oversiktlige antall trær som vokser sammen med større trær i et naturlig regnskogmiljø, er vesentlig billigere og mer effektiv. Forsøk i Costa Rica har gitt svært lovende resultater, skriver avisa New York Times i en reportasje om den truende sjokoladekrisa.

Katastrofe

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer