Sjokolade-krise om fem år

NEW YORK (Dagbladet) En naturkatastrofe truer verdens slikkmunner. Knapphet på sjokolade truer om fem år. Kakao-plantasjene i tropene slås ut av plantesykdommer. Bare en miljøvennlig produksjon kan berge søtsakene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Sjokoladegiganten Mars finansierte nylig et seminar for miljøvernaktivister og bransjefolk fra Mars, Cadbury, Nestle og Hershey ved Smithsonian Tropical Research Institute i Panama. På dette seminaret ble det erkjent at trærne som produserer kakaobønnene, trives best i skyggen av store trær med et rikt liv av fugler, dyr og insekter. Disse trærne er mer motstandsdyktige mot plantesykdommer og ødeleggende soppangrep som setter ned kakaoproduksjonen og gradvis dreper trærne.

Plantasjer

I dag dyrkes kakaobønnene på digre plantasjer der trærne står ubeskyttet på rekke og rad uten andre planter i nærheten. Nå viser det seg at disse plantasjene blir kostbare og upraktiske i drift fordi de krever omfattende bruk av kjemiske plantevernmidler, gjødsel og arbeidskraft.

Bonden som passer sitt oversiktlige antall trær som vokser sammen med større trær i et naturlig regnskogmiljø, er vesentlig billigere og mer effektiv. Forsøk i Costa Rica har gitt svært lovende resultater, skriver avisa New York Times i en reportasje om den truende sjokoladekrisa.

Katastrofe

Hvis omleggingen til mindre og mer naturlige enheter ikke finner sted ganske raskt, truer miljøkatastrofen på kakaoplantasjene med å skape en verdensomspennende katastrofe for alle slikkmunner. Hvis de i det hele tatt kan få tak i Freias produkter, vil konfekten og Firkløveren koste det hvite ut av øya.

Hittil har bransjen løst sine problemer med å erstatte de gamle plantasjene med nye.

- Vi slipper opp for nye steder i verden der vi kan plante kakaotrær. Vi må finne ut hvordan vi kan dyrke disse trærne på en bærekraftig måte. Ingen vil jo oppgi sjokoladen sin, sier dr. Carol Knight ved Det amerikanske kakaoforskningsinstituttet.

SMÅTT ER BEST: Kakaotrær trives best i små klynger. Verdens kakaoplantasjer er for store.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer