Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjokolade mot hull i tennene

LONDON (Dagbladet): Når mor og far stiller med sjokotannkrem bør det ikke være problematisk å få ungene til å pusse tennene. Nå er det nemlig funnet at kakaobønnen har bestanddeler som motvirker hull i tennene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kakaobønner er hovedingrediensen i det som hittil bare har vært søtt og syndig, nemlig sjokoladen. Nå viser det seg at den også kan gjøre gagn for tannhelsa, stikk i strid med hva vi har trodd så langt.

Sjoko-munnvann

Det er ingredienser i skallet på kakaobønnen som forskerne nå har funnet har svært gode egenskaper.

Ved Osaka-universitetet i Japan har man oppdaget at den ytre delen av bønnen har stoffer som virker antibakterielt og er effektive i kampen mot hull i tennene. Forskerne er så fornøyde med resultatet at de tror sjokomunnvann og -tannkrem hører framtida til.

- Ekstrakten fra kakaobønnen kan tilsettes tannpasta og skyllevann. Det er også mulig å tilsette den i sjokolade, mener forskningsleder Takashi Oshima ved universitetet i Osaka.

Japanerne mener de antibakterielle egenskapene kan kompensere for noe av skadene sukker gjør.

- Våre funn kan føre til nye behandlingsformer mot hull i tennene, sier Takashi Oshima til magasinet New Scientist.

Rotteforsøk


Forskerne har testet ut sin teori på rotter. En gruppe fikk tilsatt en ekstrakt fra kakaobønneskallet i drikkevannet sitt. En annen fikk tilsatt en bakterie som fremmer hull i tennene. Alle rottene ble satt på en sukkerrik diett. Etter tre måneder hadde kakaorottene i gjennomsnitt seks hull i tennene, men den andre gruppa hadde 14. Forskerne planlegger nå å gjøre forsøk på mennesker.

- Om dette holder stikk er det en god nyhet. Likevel er god munnhygiene å anbefale framfor sjokolade, heter det i en kommentar fra den britiske tannlegeforeningen.

LØRDAGSGODTERI-TANNPUSS: I framtida kan det å overtale til å pusse tennene bli en kremjobb.