Sjømannskirken i full beredskap

Sjømannsprest på vei til hastemøte i konsulatet nå.

FRYKTER KATASTROFE: Pårørende strømmer til den franske flyplassen Charles de Gaulle i Paris. Flyet som trolig har styrtet, en Airbus A330-200, er en populær langdistans-flyttype og skal aldri tidligere ha vært involvert i alvorlige ulykker. Foto: SCANPIX REUTERS/Gonzalo Fuentes
FRYKTER KATASTROFE: Pårørende strømmer til den franske flyplassen Charles de Gaulle i Paris. Flyet som trolig har styrtet, en Airbus A330-200, er en populær langdistans-flyttype og skal aldri tidligere ha vært involvert i alvorlige ulykker. Foto: SCANPIX REUTERS/Gonzalo FuentesVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Sjømannsprest Anne Netland ved den skandinaviske sjømannskirken i Rio de Janeiro er nå på vei inn til et hastemøte med det norske konsulatet om den dramatiske Air France-flystyrten.

- Alt er foreløpig nokså usikkert. Men sjømannskirken er nå i full beredskap. Jeg er på vei til møte i konsulatet nå, sier Netland til Dagbladet.no.

Flight AF447 på vei fra Rio de Janeiro til Paris med 228 mennesker om bord fikk problemer etter å ha flydd inn i kraftig turbulens og tordenvær, og alt tyder nå på at flyet har styrtet i Atlanterhavet.

Vanlig rute
Den norske sjømannspresten oppdaget at et fly var savnet på norske nettsteder i morgentimene i dag. Hun forteller at de fleste nordmenn som reiser til og fra Brasil bruker den aktuelle Air France-ruten.

- Det er vanligvis masse nordmenn som reiser med denne ruten, sier Netland.


Flere kilder med innsyn i flyselskapenes og myndighetenes varslingsorganer opplyser uavhengig av hverandre til Dagbladet at det skal være flere nordmenn om bord i Air France-flyet.

- Nå må vi bare være klare hvis det er folk der ute som trenger oss, sier sjømannsprest Netland.

Europeiske forsikring, som koordinerer den nordiske katastrofeberedskapen for forsikringsbransjen, hadde stabsmøte klokken 17.

- Vi har helt klare indikasjoner på at det var nordmenn om bord i flyet. Vi har løpende kontakt med vårt kontor i Rio, og samarbeider med sjømannskirken der, sier assisterende informasjonsdirektør i Europeiske, Emma Elisabeth Vennesland, til Dagbladet.

Forferdet
Bjørn Aspaas (50) er ofte i Brasil, siden han eier et hus i Rio. Han er forferdet over det som er skjedd.

- Air Frances rute til Rio er den jeg pleier å bruke; det er en av de få rutene som ikke går via São Paulo, sier han til Dagbladet.

Han har imidlertid ikke betenkeligheter med å fly med Air France til og fra Rio igjen.

PÅ VEI TIL MØTE: Sjømannsprest i Rio de Janeiro, Anne Netland. Foto: Ørjan Ellingvåg
PÅ VEI TIL MØTE: Sjømannsprest i Rio de Janeiro, Anne Netland. Foto: Ørjan Ellingvåg Vis mer

- Med mindre det kommer uttrykkelig fram at ulykken på en eller annen måte skyldtes selskapet, reiser jeg gjerne med dem igjen, sier 50-åringen.

Bekymringsmeldinger
Det er ventet en bekreftet passasjerliste hos norske myndigheter om kort tid, men UD opplyser at det ikke vil komme en eventuell bekreftelse på norske savnede før alle pårørende er varslet.

Generalkonsulatet i Rio de Janeiro opplyser  til Dagbladet at det har fått bekymringsmeldinger fra norske pårørende som har fortalt at de har nærstående som hadde sagt at de skulle ta den aktuelle flygingen.

- Vi har mottat slike bekymringsmeldinger. Vi er nå i kontakt med både Air France og det franske konsulatet her, som har lovet oss passasjerlistene så snart de foreligger, sier generalkonsul Anne Vibeke Lilloe til Dagbladet.

Air France har opprettet et nødlinjenummer (utenfor Frankrike): +33 1 57 02 10 55  (i Frankrike) 0800 800 812.

Kraftig turbulens
Det er nå på det rene at flyet sendte automatiske signaler om svikt i flere elektriske systemer, omlag fire timer ut i flygningen og 14 minutter etter at flyet hadde kommet inn i et område med kraftig turbulens og tordenvær.

Det skal ha vært rundt 365 kilometer utenfor kysten av Brasil.

Flygeledere i både Brasil, Afrika, Spania og Frankrike prøvde å ta kontakt med flyet, uten hell. Frankrikes militære kontrollsenter for flytrafikk prøvde også å spore opp flyet, men det var helt borte fra alle radarskjermer.

Flight AF447 skulle ha landet klokka 11.10 norsk tid på Charles de Gaulle-flyplassen utenfor Paris, etter en 11 timer lang flygning over Atlanteren som startet ved midnatt norsk tid.

TROLIG STYRTET: Et Air France-fly av denne typen er forsvunnet i Atlanterhavet.
TROLIG STYRTET: Et Air France-fly av denne typen er forsvunnet i Atlanterhavet. Vis mer