FRI FLYT: Mange norske barnefamilier ferierer på "all inclusive"-hoteller i Tyrkia. Ikke alle behersker den frie flyten av alkohol. Sjømannskirken har sett flere eksempler på at familiehyggen blir ødelagt av fyll. Illustrasjonsfoto:  AP Photo/ Gemunu Amarasinghe
FRI FLYT: Mange norske barnefamilier ferierer på "all inclusive"-hoteller i Tyrkia. Ikke alle behersker den frie flyten av alkohol. Sjømannskirken har sett flere eksempler på at familiehyggen blir ødelagt av fyll. Illustrasjonsfoto: AP Photo/ Gemunu AmarasingheVis mer

Sjømannsprest slår alarm: - Må passe barna til foreldrene blir edru

Billig alkohol fører til at barn utsettes for omsorgssvikt på ferie i utlandet. - Ikke gjør familieturen til en fylletur, advarer de som må bistå barna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

ALANYA (Dagbladet): Blant hvite strender, blått hav og paraplydrinker leker små barn mellom solsengene. Her, i Alanya i Tyrkia, går så godt som alle hotellene under All inclusive-prinsippet: Drikk så mye du vil av øl, vin og lokale drinker — hele døgnet, helt gratis. Det er inkludert i prisen du betalte før du reiste.

Og alt inkludert i prisen eller ei — i Tyrkia er det billig.Det går ofte ut over barna, viser en ny undersøkelse fra Europeiske Reiseforsikring.Hver åttende nordmann har observert små barn i følge med overstadig berusede norske foreldre i løpet av det siste året. Verst er det i Tyrkia og i Thailand.

- Brennevin er utelukket På en restaurant i Alanya sentrum sitter en gjeng nordmenn fra Solør.- Vi tar noen glass for hyggens skyld, men det begrenser seg når man har med barn, sier Lena (42).- Jeg merker jeg blir veldig bevisst på det i utlandet. Shots og brennevin er helt utelukket, sier hun og ser på datteren Emma (6).Hun og venninna Siv (48) har inntrykkav at det går rolig for seg i Alanya — hvor barnevennlige, norske restaurantermed norsk fårikål og kjøttkaker ligger side om side.Det er verre på Gran Canaria, mener de to.- Der så jeg en gang en slik hendelse: et par som var så fulle at andre måtte passe på at ikke ungen deres falt i vannet, sier Lena.Hun sier hun opplever at det blir mer og mer bevisstgjøring rundt temaet.- Det er bra. Allerede på Gardermoen så jeg en plakat der det sto en påminnelse om at barna merker mye raskere enn deg selv at du har drukket. Det er jo noe å tenke på.- Men vi sier ikke at vi er avholds, det er vi ikke. Men vi tar et glass eller to, og vet hvor grensa går, sier de til Dagbladet.

— Det er trist å vite at ett barn utsettes for den typen omsorgssvikt. Man kan jo også tenke seg at problemet ikke er mindre for dem hjemme i Norge — selv om det er billigere og lettere tilgjengelig i utlandet. Ett slikt tilfelle er ett for mye, sier sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske til Dagbladet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn