Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjømannsprest vet ikke hva som venter i Kongo

- Handler om å være tilstede for mennesker i en vanskelig situasjon, sier Knut Lyngseth.

TØFFE FORHOLD: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French har sittet i fengsel i Kongo siden mai. Nå reiser sjømannsprest Knut Lyngseth ned for å bistå. Foto: Vegar K. Vatn / SCANPIX
TØFFE FORHOLD: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French har sittet i fengsel i Kongo siden mai. Nå reiser sjømannsprest Knut Lyngseth ned for å bistå. Foto: Vegar K. Vatn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Sjømannsprest Knut Lyngseth vet ikke hva som venter når han reiser til Kongo for å møte de to dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French.

- Dette handler om å være til stede for mennesker i en vanskelig situasjon. Jeg ønsker å være til hjelp der det er mulig, enten det er rent praktisk, eller som prest og samtalepartner. Jeg vil også være til stede som en støtte og hjelp for familiene som sitter her i Norge, sier Lyngseth til NTB.

Forsikringer

Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) ble denne uken kjent skyldig i alle de fem tiltalepunktene i militærdomstolen i Kisangani, og dømt til fem ganger dødsstraff for drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og ulovlig våpenbesittelse.

Dommen er anket, og i mellomtiden har Kongos utenriksminister Alexis Thambwe Mwamba forsikret Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) om at de to ikke vil bli henrettet, fordi Kongo ikke praktiserer dødsstraff.

Selve behandlingen av anken er ventet å ta et par uker.

Takknemlige

Sjømannsprest Knut Lyngseth møtte Molands familie torsdag og ønsker også å møte familien til Joshua French før han reiser til Kongo.

- Jeg verken kan eller vi si noe fra møtet med Molands familie, ut over at de ga uttrykk for takknemlighet for den hjelp de kan få, sier Lyngseth, som er Sjømannskirkens ambulerende prest i Afrika.

Noen dato for reisen er ikke fastsatt ennå, og det er heller ikke bestemt hvor lenge Lyngseth blir i landet.

- Jeg reiser så snart det er praktisk mulig etter å ha hatt samtaler med familiene. Hvor lenge jeg blir, avhenger av situasjonen. Det er åpent.

Uten avtale

Lyngseth sier han ikke vet hva som venter ham i møte med de to dødstømte nordmennene. Han har heller ikke noen avtale ennå om å møte de to.

- Jeg har ikke besøkt noen nordmenn i fengsel i Kongo tidligere, så kunnskapene begrenser seg til det som er rapportert derfra. Jeg registrerer at journalister og folk fra ambassaden har fått møte Moland og French i fengselet, og regner med å ikke møte noen hindringer i så måte. I den grad de to ønsker besøk, så stiller jeg, sier Lyngseth.

Ifølge Sjømannskirken er beslutningen om å sende sjømannsprest til Kongo tatt i samarbeid med Utenriksdepartementet.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling