Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjøvannet ved Fukushima 3355 ganger for radioaktivt

Lekkasjen i kraftverket har nådd Stillehavet. Imens er Tepco-sjefen innlagt på sykehus.

KRISEOMRÅDE: De rammede reaktorene ved Fukushima Daiichi-anlegget, f.v. nr. 1, 2, 3 og 4. Foto: AP/SCANPIX
KRISEOMRÅDE: De rammede reaktorene ved Fukushima Daiichi-anlegget, f.v. nr. 1, 2, 3 og 4. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var fryktet at radioaktivt jod fra Fukushima Daiichi-kraftverket ville lekke ut i Stillehavet - og nå er det etter alt å dømme skjedd, melder BBC News.

De siste målingene viser at sjøvannet ved kraftverket er 3355 ganger mer radioaktivt som det som tillates gjennom loven. Tidligere målinger har bare vist halvparten av dette.

Rant over Målingen er tatt i nærheten av reaktor 1 - den som først gikk i lufta 12. mars. Fra før har man vært bekymret for at radioaktivt vann fra kjernen i reaktor 2 har lekket ut i kanaler som forbinder den med naboreaktorene, samtidig som det antas at kanalene også ble forurenset under tsunamien 11. mars.

I går kveld var vannivået i kanalene bare 10 centimeter fra å renne over. Nå som det trolig er skjedd, har i så fall det forurensede vannet rent den korte avstanden ned til sjøen. Bestrebelsene fra driftsselskapet Tokyo Electric Power Company (Tepco) på å stoppe lekkasjen ved hjelp av bl.a. sandsekker har i så fall mislyktes.

Samtidig er sjefen for Tepco blitt innlagt på sykehus, angivelig for høyt blodtrykk og omtåkethet, ifølge en talsmann for selskapet.

Masataka Shimizu har knapt vist seg siden tsunamien, og har ikke dukket opp på viktige møter med bl.a. Japans atomenergibyrå. Politikerne er rasende over fraværet, og ryktenehar florert om at han enten har flyktet fra landet eller begått selvmord.

Prøver å berolige Imens prøver myndighetene å dempe frykten for den radioaktive jodisotopen som har rent ut i havet; de påpeker at radioaktiviteten vil være kraftig sunket idet det forurensede vannet når befolkningen.

- Jod-131 har ei halveringstid (tida det tar for en mengde radioaktivt stoff å halveres, målt i antall atomer, red.anm.) på åtte dager, og selv når man tar i betraktning konsentrasjonen i det marine livet, vil isotopen ha minsket betydelig når den når folk, sier Hidehiko Nishiyama, visedirektør i Japans atomenergibyrå.

Jod-131 tilskrives skylda for den høye forekomsten av kreft i bukspyttkjertelen blant barn som ble utsatt for nedfall fra Tsjernobyl-ulykken i 1986.

Imens har Japans statsminister Naoto Kan diskutert atomkrisen med USAs president Barack Obama, ifølge AP. Ifølge en uttalelse fra Det hvite hus understreket Obama viktigheten av tett samarbeid mellom de to landene under krisen.

PÅ SYKEHUS: Masataka Shimizu, toppsjef for driftsselskapet Tepco, har knapt vist seg siden krisen begynte 11. mars, og ryktene har florert om at han enten har flyktet eller begått selvmord. Nå meldes det at han er innlagt på sykehus med høyt blodtrykk og omtåkethet. Foto: TEPCO/EPA/SCANPIX
PÅ SYKEHUS: Masataka Shimizu, toppsjef for driftsselskapet Tepco, har knapt vist seg siden krisen begynte 11. mars, og ryktene har florert om at han enten har flyktet eller begått selvmord. Nå meldes det at han er innlagt på sykehus med høyt blodtrykk og omtåkethet. Foto: TEPCO/EPA/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media