Sju ansatte i bofellesskap var ruset - nå er de suspendert og politianmeldt

Alvorlig sak i Lunner kommune.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sju ansatte i Lunner kommune er politianmeldt for rus og suspendert fra sine stillinger. Det skjer etter at kommunen startet interne undersøkelser og tok urinprøve av ansatte i forbindelse med en bekymringsmelding. 

De suspenderte jobber alle på et bofellesskap som skal gi tjenester til folk med nedsatt funksjonsevne.  To av dem var allerede tatt ut av tjenesten da resultatet fra urinprøvene kom. Fem andre personer ble suspendert etterpå.

- Vi vet ikke om de har vært ruset på jobb, bare at rusmidler som er illegale i Norge var i kroppene deres da prøvene ble tatt, sier rådmann Tore Andresen til Dagbladet.

Varslet i fjor Allerede i mars 2014 fikk kommunen et forvarsel på at ikke alt fungerte som det skulle på institusjonen. Da skal en varsler ha sagt fra om det vedkommende mente var ulovlig voldsutøvelse - men på grunn av en rutinesvikt kom beskjeden aldri fram til kommuneledelsen. Dermed ble det sendt et nytt varsel i juni i år. Da startet kommunen en omfattende granskning.   

- Det varslingssaken gikk ut på, har vi bekreftet. Det er Fylkesmannen som setter en norm for hvilke retningslinjer som skal følges. Det vi har avdekket her er vold ut over det rommet fylkesmannen gir oss, sier Andresen. 

I tillegg til rusanklagene, er to av de sju suspenderte derfor også anmeldt for voldsutøvelse ut over retningslinjene. 

- Rutinesvikt Ordfører Harald Tyrdal (Ap) synes det er alvorlig at kommuneledelsen ikke er blitt orientert om saken. Først i går fikk lokalpolitikerne høre om det.  - Det er overhodet ikke bra, og jeg har vært tydelig på at det er noe kontrollutvalget vårt bør se nærmere på, sier Tyrdal til Dagbladet. 
- Som ordfører ser jeg så klart veldig alvorlig på denne saken. Det er en trist sak vi burde ha unngått. Samtidig er jeg veldig glad for at varslerne tok mot til seg og varslet kommuneledelsen nå i sommer, sier Tyrdal.