Sju år med moralsk forfall

Vi drikker mer, kjøper mer, skiller oss oftere og tygger angrepiller som aldri før. Stikk i strid med det statsminister Kjell Magne Bondevik og KrF ber om. Nå vil statsministeren realityprogrammene til livs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Hellige Gud, himmelske far. Se i nåde til meg, syndige menneske, som har krenket deg med tanker, ord og gjerninger, sa statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) i en bønn sammen med flere hundre andre i Moss kirke i går. Og aldri har vel den bønnen passet bedre.

Til tross for sju år med regjeringsmakt, går ikke samfunnsutviklingen den veien KrF vil. Vi drikker mer, kjøper mer, skiller oss oftere og tygger angrepiller som aldri før.Bondevik mener KrF ikke kan holdes ansvarlig for utviklingen.

-  Jeg tror nok dette ville skjedd uansett. Det er en internasjonal trend det vil være umulig å stenge det ute, sier Bondevik.

En fjern drøm

Noen vil si at i KrFs drømmesamfunn er alle heterofile og lykkelig gift. «Kristelig Folkeparti ser det som en av sine viktigste oppgave å verne og styrke ekteskapet», står det i partiets program for perioden 2001- 2005. Sju år med regjeringsmakt (1997- 2000, 2001- 2005), har imidlertid ikke ført partiet nærmere drømmen. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser i denne perioden: at færre barn enn tidligere har gifte foreldre at antall homofile og lesbiske partnerskap har økt, mens tallet på ekteskap har sunket. antall skilte personer har økt med over 601 000.

Raser mot reality

Nå mener Bondevik at også realityprogrammer og ukeblader bidrar til den negative utviklingen.

-  Det er grunn til å rope varsku. Jeg akter ikke å dirigere mediene, men jeg er redd for at det kommer til å skape flere tapere som ikke klarer å leve opp til disse idealene, sier Bondevik som selv har sett svært få realityprogrammer.

 LITE MAKT I DE FOLDETE HENDER:  Statsminister Kjell Magne Bondevik mener at realityprogrammer og ukeblader bidrar til å spre et usunt skjønnhetsideal. -  Jeg akter ikke å dirigere mediene, men jeg er redd for at det kommer til å skape flere tapere som ikke klarer å leve opp til disse idealene, sier Bondevik. Foto: Kristin Svorte
LITE MAKT I DE FOLDETE HENDER: Statsminister Kjell Magne Bondevik mener at realityprogrammer og ukeblader bidrar til å spre et usunt skjønnhetsideal. - Jeg akter ikke å dirigere mediene, men jeg er redd for at det kommer til å skape flere tapere som ikke klarer å leve opp til disse idealene, sier Bondevik. Foto: Kristin Svorte Vis mer

-  Som sagt, jeg liker dem ikke. Det beste hadde vært hvis folk hadde valgt bort disse programmene, sier han og mener realityprogrammene er uttrykk for en kikkermentalitet. -  Jeg mener folk skal ha et privatliv, og i det siste har jeg sett en utvikling hvor dette er satt under press, sier Bondevik. Han peker på utstemmingen som det mest usympatiske med programmene.

-  Det å stemme ut folk er en teknikk som jeg misliker sterkt. Den kan bidra til en mobbermentalitet.

Vil lære barna verdi

Bondevik mener lærerne må lære barna mer om verdier.

-  Jeg tror løsningen er holdningsskapende arbeid for å motvirke denne utviklingen og vil oppfordre norsk skole å ta inn slike verdispørsmål. -  Vi trenger et nytt skjønnhetsideal hvor ikke ytre skjønnhet og økonomisk vellykket blir lagt til grunn. Ethvert menneske skal kunne rette ryggen og gå gjennom livet oppreist, uavhengig av utsende og tykkelsen på lommeboka. Alle er unike. Dette er mitt «skjønnhetsideal», sier Bondevik. Han sier at han ser det spesielt når han møter funksjonshemmete.

-  Jeg ser det ikke minst når jeg ser inn i øynene på funksjonshemmete, som en med Downs syndrom for eksempel. Gleden og rytmen de har når de hører sang og musikk er utrolig. Det er skjønt å se et sånt menneske. Selv om de ytre sett og intellektuelt sett er annerledes enn oss andre.