Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sju år og tre måneders fengsel for terrordømt mann fra Verdal

34 år gamle Kristian Michelsen fra Verdal er dømt til sju år og tre måneders fengsel for å ha deltatt i IS og inngått terrorforbund med IS-medlemmer.

ANKER: Kristian Michelsen ble i november i fjor dømt til 7,5 års fengsel. Han anket saken, og Borgarting lagmannsrett har nå dømt mannen til sju år og tre måneders fengsel. Foto: Privat
ANKER: Kristian Michelsen ble i november i fjor dømt til 7,5 års fengsel. Han anket saken, og Borgarting lagmannsrett har nå dømt mannen til sju år og tre måneders fengsel. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristian Michelsen (34) fra Verdal er i Borgarting lagmannsrett dømt til sju år og tre måneders fengsel for å ha deltatt i IS og inngått terrorforbund med IS-medlemmer.

Straffen er tre måneder kortere enn det Oslo tingrett kom til i november i fjor, og betydelig lavere enn de ni åra aktor la ned påstand om.

Det var i november 2014 at nordmannen reiste til Syria, der han ifølge domstolen inngikk en avtale med en eller flere personer med tilknytning til terrororganisasjonen IS.

- Vi mener han i en lang periode utførte væpnet tjeneste for IS, har statsadvokat Kim Sundet tidligere uttalt til Dagbladet.

Michelsen er en av tre etnisk norske muslimske konvertitter fra Verdal og Levanger som med kort tids mellomrom reiste til Syria i 2014.

Den ene, en mann i slutten av 20-åra, ble drept i 2015, mens det i november i fjor var antatt at hans kone på samme alder fremdeles befant seg i Syria.

Ba om ni års fengsel

Aktor Frederik Ranke ba i tingretten om at den tiltalte 34-åringen dømmes til ni års fengsel, men ble ikke hørt. Han påpekte at mannen er den norske fremmedkrigeren som har oppholdt seg lengst hos IS.

- Det er skjerpende at han i denne perioden ikke kom på bedre tanker. Han oppsøkte IS frivillig. Da bør det ikke være formildende at han ikke kommer seg ut. Uansett skal varigheten på oppholdet ha betydning for straffeutmålingen, mente Ranke.

Forsvarer Trygve Staff mente at IS-deltakelsen er begrenset til noen måneder vinteren og våren 2015, og sa at 34-åringen hadde fluktplaner fra april det året. Han viste også til at hans klient flere ganger har tatt avstand fra IS.

Fengslet i Tyrkia

I Oslo tingrett ble den 34 år gamle mannen i november i fjor dømt til sju og et halvt års fengsel. Mannen har hele tiden nektet straffskyld, men har ikke benektet at han har oppholdt seg i Syria.

- Han har hele veien vært åpen på at han har vært i Syria, og at han har oppholdt seg i et IS-kontrollert område, men han mener han ikke har gjort noe han er strafferettslig ansvarlig for, sier mannens forsvarer, Elisabeth Myhre i advokatfirmaet Staff, til Dagbladet.

Mannen fra Verdal ble fengslet i Tyrkia da han rømte fra IS i slutten av april 2016. Han ble deportert til Norge fra Tyrkia i 2016 og pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste da han ankom Oslo Lufthavn.

PST har anslått at det har vært rundt 100 norsktilknyttede fremmedkrigere i Syria og Irak og at omtrent 30 av dem har blitt drept. PST mener 40 har returnert til Norge og at 30 fortsatt er i Syria eller Irak.

Ifølge tingrettens dom hadde 34-åringen til hensikt å skape alvorlig frykt i den syriske befolkning, ved å reise inn i landet og ta del i IS' treningsprogram.

- Skuffet

Myhre sier til Dagbladet at hennes klient er skuffet over dommen.

- Han er veldig skuffet over jurykjennelsen, og kjenner seg på ingen måte igjen i det ansvar lagrettens svar ga ham. Når det er sagt, ser man av den begrunnede dommen som kom i dag, at aktoratet ikke er blitt hørt fullt ut med sine anklager knyttet til hva de har påstått at han har gjort i Syria, og perioden for hans deltakelse, sier mannens forsvarer, Elisabeth Myhre i advokatfirmaet Staff, og legger til:

- Oppi alt så er det positivt. Men han er naturligvis skuffet over domfellelsen. Så får man se hva man skal gjøre med dette sporet med Tyrkia-dommen. Det er absolutt aktuelt å anke.

Dagbladet kommer tilbake med mer.