Sju av ti gravide er bekymret for barnet

Les hva som bekymrer under svangerskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Struttende og uhyre stolte skravler de i vei om bekkenløsninger, fødselsangst og alt babyutstyret som må kjøpes inn. De har vært venninner siden barneskoletida på Byåsen. Nå skal alle tre ha barn for første gang. Nina har bare fire uker igjen til termin. 15. april er det Anne Maries tur, før Karianne følger hakk i hæl to uker etterpå.

- De tre første månedene er verst. Da tenker du på alt. Men nå bekymrer jeg meg mindre og mindre, sier Anne Marie.

Alle tre er enige om at det er godt å ha gravide venninner når tankene surrer som verst.

- Vi har ingen helt bekymringsløse dager lenger, men ultralyden og at babyen sparker, virker heldigvis beroligende. Akkurat nå er vi egentlig mest opptatt av hva slags utstyr vi må kjøpe inn, sier Karianne.

- Ultralyd ved uro

BabyMedias ferske mor-og-barn-undersøkelse som Dagbladet presenterer, viser at sju av ti gravide bekymrer seg i stor eller svært stor grad for at det er noe galt med barnet. En av to frykter at de skal spontanabortere eller føde et dødt barn. Nettjordmor Siri von Krogh i BarniMagen.com er ikke overrasket.

- Jeg tror ikke det finnes en eneste gravid som har gått bekymringsløst gjennom svangerskapet. Det er helt naturlig. Men det er påfallende hvor fort de glemmer etterpå. Det er med bekymringene som med fødselssmertene.

Stortinget vedtok 18. november i fjor at gravide ikke skal kunne få ultralyd før uke 17- 19 for å sjekke at alt er som det skal. Bare medisinske indikasjoner som smerter eller blødninger, skulle åpne for unntak.

Sju av ti gravide er bekymret for barnet

- Heldigvis ble «uro hos den gravide for at svangerskapet ikke utvikler seg normalt» lagt til. Gravide som bekymrer seg mye, kan dermed fortsatt få ultralyd, sier Siri von Krogh.

De første månedene slet Nina med mye kvalme og fødselsangst. Fire uker før termin er førskolelæreren bare spent.

- Nå vil jeg bare bli ferdig. Heldigvis vet jeg ikke hva jeg går til, sier Nina.

Krybbedød

I likhet med de fleste andre gravide er hun opptatt av at barnet skal bli velskapt. Spontanabort og dødfødsel er skrekkscenarier verken hun, Anne Marie eller Karianne tenker på lenger.

- Etter 26 uker vet vi at barnet har gode sjanser for å overleve uansett om det blir født for tidlig. Så lenge det sparker, tenker jeg ikke på at noe kan gå galt, sier Karianne. Anne Marie tror hun kommer til å bekymre seg mer når barnet er født.

- Jeg tenker en del på krybbedød. Ser for meg at jeg sitter søvnløs foran senga og stirrer på barnet de første seks månedene, sier hun.

- Nesten halvparten av alle gravide oppgir at sinnsstemningen deres i stor eller svært stor grad svinger. Hvordan er det med humøret deres?

- Jeg skulle nesten ønske at vi kunne lagt egg, så hadde vi sluppet disse kroppslige forandringene, ler Karianne.

På grunn av bekkenløsning er hun 50 prosent sykmeldt fra jobben som skattejurist. Hun må være mest mulig i ro - noe som går utover barnepappa Martin.

- Humøret svinger fra store høyder til dype daler, gjerne i løpet av én setning. Det verste er at jeg merker det selv, men jeg klarer bare ikke å gjøre noe med det, sier Karianne.

Verken Nina eller Anne Marie har vært i jobb under svangerskapet. Ninas vikariat som førskolelærer gikk ut rett etter at hun ble gravid. Anne Marie flyttet i høst til Canada, hvor fysioterapiutdanninga hennes ikke er godkjent. I likhet med deltakerne i mor-og-barn-undersøkelsen er de likevel lite bekymret for økonomien.

- Mister friheten

- Jeg er mer bekymret for å bli for lenge ute av arbeidslivet, sier Anne Marie.

- Og parforholdet?

- Vi mister friheten vår og får et stort ansvar, men det har vi bare godt av, tror Karianne.

- Jeg idylliserer alt, men forholdet går nok over i en ny fase, sier Nina.

- Det nytter ikke å bekymre seg over alt! Jeg gleder meg fælt til vi skal ut og trille søndagstur. Det er jo en helt sinnssyk opplevelse å gå rundt med noe som vokser i magen og kommer ut som et barn etter ni måneder, sier Anne Marie.

STRUTTER: Snart klare for fødsel! Nina Strand (30), Karianne Johnsen (30) og Anne Marie Fjesme (30) får barn for første gang i løpet av våren. Bekymringene er mange, men de planlegger allerede nå at de skal ha minst ett til.