Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Corona-situasjonen i kommunene

Sju av ti kommuner mangler utstyr

Landets kommuner etterlyser smittevernsutstyr og klarere retningslinjer fra myndighetene.

TORSDAG 26. MARS: Siste nytt om coronakrisen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

En undersøkelse foretatt av NorgesBarometeret viser at det er mangler i kommunene for å håndtere coronasituasjonen. Hele 68 prosent, tilsvarende 129 kommuner, melder at de savner smittevernsutstyr.

226 av landet 356 kommuner har svart på hele eller deler undersøkelsen.

Professor Bjørg Marit Andersen gikk denne uka ut i Dagbladet og refset staten for manglende lagre av smittevern- og testutstyr, noe hun forteller har vært etterlyst i et tiår.

Helse Sør-Øst gikk i forrige uke ut og etterlyste en dugnad for å samle inn smittevernsutstyr.

Mangler personell

Over halvparten av kommune som har besvart undersøkelsen - 53 prosent - etterlyser også klarere retningslinjer for hvordan de skal håndtere situasjonen.

Tilnærmet alle har også svart at helsepersonell er det som er det mest prekære i situasjonen, men det er flest som har behov for helsepersonell som kan håndtere andre helsetilfeller enn corona.

AKSJON: Politiet måtte jage bort grupper med mennesker i en park 24. mars. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Vestfold og Telemark er fylkene som i størst grad har behov for corona-helsepersonell.

- Det er helt åpenbart at det er store mangler ute i kommunene, av blant annet personell, men mange etterlyser også klarere retningslinjer og bistand fra sentrale myndigheter, sier daglig leder i NorgesBarometeret, Øystein Moen, som for ordens skyld har vært mangeårig politiker i Arbeiderpartiet.

Kontroll over situasjonen

Til tross for at kommunene melder om mangler, oppgir det store flertallet, 87 prosent, at de har stor tillit til myndighetenes håndtering av coronaviruset. Det står i sterk kontrast til hvordan de opplevde håndteringen før de strenge tiltakene ble iverksatt 12. mars.

- Kommunene var betydelig mindre fornøyd med sentrale myndigheter i første fase av denne situasjonen, enn de har blitt etter hvert. Det er tydelig at sentrale myndigheter er mer offensivt på ballen, og at kommunene er fornøyd med det, fortsetter Moen.

ITALIA: Lokalpolitikere i Italia har tatt til gatene - og sosiale medier, for å kjefte på innbyggerne. Vis mer

Bakgrunnen for undersøkelsen var å kartlegge hvor skoen trykker hos kommunene, som har mye av ansvaret for å håndtere situasjonen. Nesten alle kommunene som har svart opplyser at de har satt ned en krisestab, og de fleste oppgir at de opplever å ha situasjonen under kontroll.

- Det er mange kommuner som fortsatt ikke har fått påvist corona, men til tross for det tyder mye på at kommunene har snudd seg rundt og skjønt alvoret. At 90 prosent hevder at de har stor oversikt over situasjonen i egen kommune og innbyggerne, viser at de har tatt stort ansvar i stor grad, sier Moen.

Dårlig oversikt over næringslivet

Det han imidlertid mener er foruroligende er at mer enn en tredjedel av kommunene har liten eller ingen oversikt over situasjonen for næringslivet som følge av situasjonen.

- Det kan ha ganske dramatiske konsekvenser på lengre sikt. Man må forvente at det er flere kommuner som rammes ganske hardt med økt arbeidsledighet, som igjen gir betydelig lavere skatteinntekter, sier Moen.

- Det vil slå hardt inn på kommuneøkonomien, i tillegg til at man har større utgifter knyttet til håndtering av coronasituasjonen i egen kommune.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!