Høyres valgkampstøtte:

Sju av ti kroner fra Norges rikeste

Høyre har så langt dratt inn elleve millioner i valgkampstøtte. Nesten åtte av dem kommer fra Norges aller, aller rikeste - av dem har flere flyttet til Sveits.

HUN INVESTERER: Erna Solberg og Høyre får penger fra Norges rikeste for å vinne makten i norske kommuner til høsten. Det bør velgerne merke seg, sier Arbeiderpartiet. Foto: Frederik Ringnes / NTB
HUN INVESTERER: Erna Solberg og Høyre får penger fra Norges rikeste for å vinne makten i norske kommuner til høsten. Det bør velgerne merke seg, sier Arbeiderpartiet. Foto: Frederik Ringnes / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En gjennomgang av hvem som har gitt penger til Høyres valgkamp, viser at de aller fleste pengene kommer fra Norges rikeste og mektigste.

For følgende liste med rikinger har ikke bare til felles at de er på Kapitals liste over Norges 400 rikeste - de gir også penger til Høyres valgkamp. Enten personlig eller gjennom selskaper de kontrollerer:

Christen Sveaas, Christian Ringnes, Stein Erik Hagen, Leopold Løvenskiold, Jonas Ramm, Knut Axel Ugland, Kristian Michel Andvord, Michael Steensland-Brun, Christian Lykke, Kjell Arild Lorentsen, Knut Tønnevold Ugland, Knut Gregardsøn Heje, Dag Rasmussen.

Av totalt elleve millioner kroner Høyre så langt har fått, kommer åtte av dem fra den eksklusive Kapital-listen. Tar man med rikinger som ikke er fullt så rike at de er på Kapitals liste, er tallet enda høyere.

Flere av Høyres rike onkler har flyttet deler av familieformuen til Sveits, som Stein Erik Hagen og Knut Gregardsøn Heje, slik DN skrev tidligere i sommer. Pengene gis via familiekontrollerte selskaper, som Hagens Canica.

RIK ONKEL: Christen Sveaas har ifølge Kapital 13 milliarder i formue, noe som gjør ham til Norges 19. rikeste person. Han har avsett Høyre med 2,5 millioner kroner til valgkampen. Foto: Javad Parsa / NTB
RIK ONKEL: Christen Sveaas har ifølge Kapital 13 milliarder i formue, noe som gjør ham til Norges 19. rikeste person. Han har avsett Høyre med 2,5 millioner kroner til valgkampen. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

Fortell meg hvem du omgås...

Arbeiderpartiet mener det sier mye om hvem Høyre er til for når en så stor del av pengene kommer fra de mest privilegerte.

«Fortell meg hvem du omgås og jeg vil si deg hvem du er», er høyst relevant i norsk politikk i 2023, ifølge Ap.

- De rikeste i Norge og Sveits kan donere penger til de partiene de selv vil, men de tenker jo selvfølgelig på hva de får igjen. Vurderingen deres er altså at Høyre representerer de rikes interesser best. Og vi ser jo at Høyre har prioritert skattelette til de rikeste, ikke politikk som skaper trygghet og fellesskap, sier partisekretær Kjersti Stenseng til Dagbladet.

SVEITS-PENGER: Stein Erik Hagen bor i Norge, men datteren Caroline Hagen Kjos kontrollerer 90 prosent av familieformuen i Canica fra Sveits. Hagen-familien er god for 33,5 milliarder kroner og Høyre har fått to millioner til valgkampen. Foto: Javad Parsa / NTB
SVEITS-PENGER: Stein Erik Hagen bor i Norge, men datteren Caroline Hagen Kjos kontrollerer 90 prosent av familieformuen i Canica fra Sveits. Hagen-familien er god for 33,5 milliarder kroner og Høyre har fått to millioner til valgkampen. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

Stenseng stusser også på hvorfor mennesker som er bosatt i Sveits eller har flyttet formuene sine til alpelandet, skal engasjere seg i norsk lokalpolitikk.

- Det er et paradoks at mennesker bosatt i Sveits skal forsøke å bestemme hvem som styrer norske kommuner.

Får LO-millioner

Arbeiderpartiet har ikke så mange rike onkler som Høyre, men har til gjengjeld den mest gavmilde av dem alle.

I stortingsvalgkampen sist brukte LO-familien 42 millioner kroner på å støtte partiene som ville bytte ut Erna Solberg. Så langt i 2023 har Fagforbundet gitt mest med 6,5 millioner kroner til Arbeiderpartiets valgkamp.

Stenseng mener LO-støtten ikke kan sammenliknes med det Høyre håver inn fra Norges rikeste.

- LO tar selvfølgelig en vurdering om hvor deres en million medlemmer får mest igjen for sitt bidrag. At de mener det er Arbeiderpartiet som har den beste politikken for alle de menneskene, sier mye om hvem vi jobber for å fremme interessene til, sier Stenseng.

GAVMILD: Investor Christian Ringnes er god for 6,8 milliarder kroner, ifølge Kapital. Han har bidratt med 750 000 kroner til Høyre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
GAVMILD: Investor Christian Ringnes er god for 6,8 milliarder kroner, ifølge Kapital. Han har bidratt med 750 000 kroner til Høyre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Heidi Nordby Lund sitter i finanskomiteen på Stortinget for Høyre. Hun avviser på det sterkeste at Høyre mottar penger fra «de rikeste i Sveits».

- Vi har mottatt lovlige bidrag fra nordmenn og fra bedrifter som er registrert i Norge. Bidrag fra utenlandske givere er forbudt, noe Stenseng som partisekretær vet utmerket godt. Likevel velger hun mistenkeliggjøring framfor å bare svare for eget parti. I motsetning til Ap gir ikke Høyre bort posisjoner eller verv mot pengestøtte, slik Arbeiderpartiet gjør med LO, sier Nordby Lunde.

- Ap gir kapitalflukt

Nordby Lunde viser til at i Arbeiderpartiets sentralstyre sitter den mektige trioen LO-leder Peggy Hessen Følsvik, Fagforbundets leder Mette Nord og Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

LO-leder Peggy ledet også valgkomiteen i Arbeiderpartiet og var dermed helt sentral i utformingen av den nye ledelsen som ble valgt på landsmøtet i mai.

- Er det ikke en forskjell på bidrag fra Norges rikeste og hundretusenvis av fagorganiserte?

- Det Stenseng egentlig sier i forsøket på å mistenkeliggjøre Høyre, er at Støre lar seg styre av LO. Jeg tror ingen trekker Erna Solbergs integritet og habilitet i tvil. Det er i hvert fall ingen i Høyre som er i tvil om hvem som styrer, sier Nordby Lunde tørt.

Heidi Nordby Lunde avviser også at Høyre ikke har gjort noe for dem som har minst:

- Høyre økte barnetrygden og innførte gratis kjernetid i barnehagen til lavinntektsfamilier, samtidig som vi sørget for en næringsvennlig politikk som bidro til verdiskaping og arbeidsplasser i Norge. Stensengs parti sørger nå for en kapitalflukt fra Norge som skader framtidig verdiskaping og dermed også framtidig velferd. Vanlige folk har ikke fått det bedre under Ap og Støres ledelse.

Rettelogg: Presisert at det er deler av formuene som er flyttet til Sveits for familiene Hagen og Heje.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer