Sju av ti nordmenn frykter alderdommen

Redd for å bli pleietrengende og ensomme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste tre årene har det vært en gradvis økning i skepsisen til den offentlige eldreomsorgen, viser en ny undersøkelse.

Sju av ti nordmenn frykter at de vil få dårlig pleie av den offentlige helsetjenesten i alderdommen.

Fem av ti er redde for dårlig medisinsk behandling, og 63 prosent er engstelige for hva som kan skje dem hvis de blir pleietrengende.

Svarene fremkommer i en undersøkelse av nordmenns forhold til helsevesenet gjennomført av Norstat i februar på oppdrag fra legemiddelfirmaet Pfizer.

Den årlige undersøkelsen, som foretas blant et utvalg på 4 000 nordmenn, viser en svak og gradvis økning i mistroen til den offentlige omsorgen for eldre mennesker.

Kvinner frykter alderdommen mer enn menn, og folk som stemmer på partier på høyresiden er generelt mer skeptiske enn folk som stemmer på partier på venstresiden.

Størst er frykten blant Frp-velgerne. Der oppgir 80 prosent at de frykter dårlig pleie i alderdommen.

Ved siden av frykten for å bli pleietrengende, frykter det norske folk senilitet, smerter, nedsatt funksjonsevne, ensomhet, nedsatt hørsel og syn, samt dårlig økonomi.

Sju av ti nordmenn frykter alderdommen

(NTB)

GRUER SEG: 
Sju av ti nordmenn frykter blant annet ensomhet og dårlig økonomi når de blir gamle. Illustrasjonsfoto: SCANPIX
GRUER SEG: Sju av ti nordmenn frykter blant annet ensomhet og dårlig økonomi når de blir gamle. Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer