Sju av ti pakistanske kvinner er hjemme

Bare 30 prosent av de pakistanske kvinnene som har bodd lenge i Norge, har jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare 30 prosent av de pakistanske kvinnene som har bodd lenge i Norge, har jobb. For kvinner som har innvandret fra andre land, er tallet over det dobbelte.

En ny rapport tar for seg sysselsettingen blant innvandrere som slo seg ned i Norge før 1990, det vil si den gruppen man anser som etablert.

- Situasjonen for pakistanske kvinner er spesiell. Yrkesaktiviteten i nesten alle innvandrergrupper øker jo lenger de bor i Norge. Men blant pakistanske kvinner stopper den opp på et lavt nivå, sier forskningsleder Hanne Kavli på Fafo til Aftenposten.

Kvinner som har innvandret fra India, Kina, Filippinene og Thailand, har jobb i over 60 prosent av tilfellene, viser rapporten. Den er laget av Statistisk sentralbyrå (SSB) for Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.

Tradisjonelle kjønnsroller og mange barn er noe av forklaringen på den lave arbeidsprosenten, mener forskerne.

- Halvparten av alle pakistanske kvinner i Norge har fire eller flere barn. Siden mødrene er hjemme mens barna vokser opp, blir de fort stående utenfor arbeidslivet i flere tiår. Da er det vanskelig å komme inn igjen, sier SSB-forsker Lars Østby.

For jenter født av pakistanske foreldre i Norge er situasjonen annerledes:

- De tar i veldig stor grad høyere utdanning. Selv om sysselsettingen hos denne gruppen fremdeles er noe lavere enn gjennomsnittet, er det all grunn til å tro at vi vil få flere norskpakistanske kvinner i jobb i fremtiden, sier Kavli.

(NTB)