Sju av ti sier at de bruker refleks. Blank løgn, viser ny undersøkelse: - Sjokkerende og uforståelig

Åtte sekunder kan redde livet ditt.

MØRKETID: Se de enorme forskjellene på hvor synlig fotgjengerne er med og uten refleks. Video: Trygg Trafikk Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Sju av ti nordmenn sier at de alltid eller ofte bruker refleks. En stor andel av disse lyver. For i virkeligheten er det under halvparten av alle nordmenn som bruker refleks når de er ute og går i høst- og vintermørket.

- Det er sjokkerende og uforståelig at så mange sier de bruker refleks, når de reelle tallene viser noe helt annet, sier kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk til Dagbladet.

For fysiske tellinger utført av Trygg Trafikk viser at kun 4 av 10 bruker refleks. Det er altfor dårlig mener Trygg Trafikk.

- Det er som med trening og godt kosthold. Mange sier at de trener oftere og spiser sunnere enn hva de egentlig gjør, sier Årøen og legger til:

- Det viser at det virkelig er et behov for å minne folk på å bruke refleks. At bare 39 prosent bruker refleks er altfor dårlig.

- Utsetter seg selv for fare

MØRKETID: En undersøkelse viser at kun 4 av 10 bruker refleks. Video: Henrik Skolt / NTB Scanpix Vis mer

Og unnskyldningene blant dem som dropper refleksen florerer: Vi glemmer refleksen, vi har dårlig tid, eller vi skal bare gå på fortauet.

Det viser en fersk landsomfattende undersøkelse utført av Kantar TNS på vegne av Trygg Trafikk og Sparebank 1.

- Det er forferdelig mange dårlige unnskyldninger. 43 prosent av alle bilførere sier at de nesten har opplevd å kjøre på en person i mørket. Det er 1,7 millioner nestenpåkjørsler. Så det er åpenbart at vi må bli flinkere, sier Årøen.

I rapporten som kom i dag, på selveste refleksdagen, sier hele 66 prosent av dem som ikke bruker refleks at de rett og slett glemmer den. 31 prosent svarer at de ikke tar på seg refleks fordi de har dårlig tid.

- Alle kan velge å droppe refleksen, men det er et valg jeg ikke kan forstå. For om man velger å droppe refleksen, så velger man også å utsette seg selv for faren for å bli påkjørt, sier Årøen.

- Verdens billigste livsforsikring

Dersom man kjører i 50 kilometer i timen og møter på noen som ikke bruker refleks, så har man i snitt to sekunder på å svinge unna. Bruk av refleks gir bilisten åtte sekunder ekstra til å få øye på en fotgjenger i mørket.

- Vi nordmenn er blitt bedre, men det er langt igjen. 100 personer blir årlig hardt skadd, mens rundt 450 blir lettere skadd i trafikken. Dette er alvorlig sier Annika Persson, skadesjef i forsikringsselskapet Codan, i en pressemelding. Hun legger også til at refleks er verdens billigste livsforsikring. ­

Likevel er det mange som lar refleksen ligge igjen hjemme når de beveger seg ut i mørket.

- Barna er stappfulle av refleks, fordi foreldre er redd for barna sine, men de voksne er ikke like flinke, mener Årøen i Trygg Trafikk.

Verst i klassen er menn over 30 år.

- Kvinner er mer opptatt av sikkerhet og er smartere på refleksbruk enn menn, sier Årøen i Trygg Trafikk.

Verre i byene

Det er også store forskjeller i refleksbruk på landet og i byene - der refleksbruken stort sett er lavere. For mens 39 prosent av alle nordmenn bruker refleks, var det bare 27 prosent som gjorde det i Oslo i 2016.

- Man trenger fortsatt refleks selv om man holder seg til bygatene. Det er kanskje enkelt å tenke at det er nok gatelys i byen, men busser, biler, trikker og butikkvinduene har så mye lys at de konkurrerer om oppmerksomheten. Derfor trenger man refleks. Det fleste fotgjengerulykkene i byene skjer også ved kryssing av vei.

Hvert år dør 10-20 fotgjengere i trafikken, og 40 prosent av ulykkene skjer ved kryssing av gangfelt, viser tall fra Statens vegvesen.

Til tross for at under halvparten av alle nordmenn bruker refleksvest mener Trygg Trafikk at budskapet når ut til stadig flere.

- Trafikksikkerhet er ferskvare. Det samme er jobben med å informere folk om hvorfor refleksbruk er viktig. Ulykkestallene har gått enormt nedover de siste åra, og vi jobber for at den utviklingen skal fortsette. Men å endre folks holdninger og atferd tar lang tid, sier Årøen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer