Sju av ti som voldtas er påvirket

Mange uten å vite de kan være dopet av gjerningsmannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

47,3 prosent av dem som ble voldtatt i Oslo i fjor oppga at de var påvirket av alkohol og 18 prosent oppga at de var påvirket av narkotika, viser statistikk fra Oslo politidistrikt.

Få av kvinnene hevdet å være dopet av gjerningsmannen, men politiet frykter at det er store mørketall.

- Ikke all rus er selvforskyldt. Mange kvinner som blir voldtatt har en livsførsel som stemmer dårlig med at de skal drikke seg så overstadig beruset at de mister bevisstheten, sier politioverbetjent Kari-Janne Lid i Oslo politidistrikt til Dagsavisen.

At det ikke påvises at kvinner er dopet ned, kan ha sin forklaring, mener politiet. Det narkotiske stoffet GHB kan være ute av kroppen bare timer etter at man har fått det i seg og lar seg derfor ikke påvise.

- Helt unntaksvis får politiet analyseresultater som viser at kvinnene har vært dopet ned. Samtidig har vi mistanke om at analysene ikke fanger det opp fordi jentene kommer for seint til undersøkelse. Da kan dopet allerede være ute av kroppen, sier Lid.

Hun oppfordrer kvinner som går på byen til å holde nøye oppsyn med drinken si for å hindre uvedkommende å putte noe oppi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer