IKKE UENIG: Frp-statsråd Sylvi Listhaug sier hun selv ikke er uenig i at man skal ha midlertidig returstans mens sakene til personer som omfattes av Stortingets vedtak blir reforhandlet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
IKKE UENIG: Frp-statsråd Sylvi Listhaug sier hun selv ikke er uenig i at man skal ha midlertidig returstans mens sakene til personer som omfattes av Stortingets vedtak blir reforhandlet. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Sju av ti støtter utsettelse for «oktoberbarna»

En fersk undersøkelse viser at det er stor støtte til at oktoberbarna og andre asylsøkere skal få bli i Norge mens sakene deres vurderes på ny.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det viser meningsmålingen Ipsos MMI har gjort for Dagbladet.

Der sier hele 77 prosent seg meget eller ganske enige i at «oktoberbarna» og andre som omfattes av Stortingets ferske asylvedtak skal få bli i landet mens søknadene deres revurderes.

Bare 14 prosent er uenige.

Altså er det bred støtte i folket til at oktoberbarna skal få en ny sjanse i form av midlertidig returstans.

- Denne målingen viser klart at det er bred støtte til at Stortinget satte foten ned for regjeringens håndtering av denne saken. Over 70 prosent av Høyres velgere og 40 prosent av Frps velgere sier det samme. Det betyr at søknadene skal vurderes i lys av sårbarhetskriterier på nytt, noe som trolig vil åpne for at noen får innvilget søknad mens noen vil få avslag, men det var riktig at Stortinget sendte det signalet når vi gjorde det, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Kronglete vedtak

Det er drøyt to uker siden Stortinget vedtok en full frys i utsendinger for noen av asylsøkerne som har fått asylsvar i tidsrommet 1.oktober 2016 og fram til i dag.

Rent konkret innebærer vedtaket at asylsøkere som er kommet til Norge som enslige mindreårige skal få sakene sine vurdert på nytt dersom de oppfyller visse kriterier.

Blant annet må de ha blitt henvist til såkalt internflukt i hjemlandet, og de må ha hatt midlertidig oppholdstillatelse fram til de fikk endelig svar på sin søknad om beskyttelse fra UDI og UNE.

I mellomtiden - mens saken deres blir revurdert - skal de få bli i Norge.

Bred støtte til deler av vedtak

Undersøkelsen Ipsos MMI har gjort for Dagbladet, viser at det er bred støtte til denne siste delen av vedtaket Stortinget gjorde, om en slags midlertidig returstans i sakene som skal revurderes.

Respondentene er imidlertid ikke spurt direkte om de støtter at oktoberbarna og andre asylsøkerne skal sakene revurdert til å begynne med (se spørsmålstilling i faktaboks).

Undersøkelsen kan altså ikke leses som noen støtteerklæring til denne, kanskje mest omdiskuterte, delen av stortingsvedtaket.

Det påpeker også Frp-statsråd Sylvi Listhaug.

- Jeg er også enig

- Undersøkelsen spør om de voksne mennene som kom da de var mindreårige bør få bli i Norge til sakene er vurdert på nytt. Det er selvsagt jeg også enig i. Det er helt ufornuftig å sende ut disse personene først, revurdere sakene deres, for så å hente dem tilbake om de får opphold. Undersøkelsen spør ikke om folket ønsker liberaliseringer i asylpolitikken, skriver Listhaug i en epost til Dagbladet.

Og hevder at en tidligere undersøkelse Dagbladet gjorde før valget, indikerte det motsatte.

- En tidligere undersøkelse Dagbladet gjorde like før valget viste at syv av ti ønsker like mange eller færre flyktninger og asylsøkere til Norge enn i 2016, som var et rekordlavt år i den forstand at det aldri har kommet færre asylsøkere til Norge, med unntak av i 2017 når tallene er enda lavere. Jeg tror folk flest har sett behovet for en streng og klar linje i asylpolitikken, spesielt etter 2015 da det kommer over 30 000 asylsøkere til Norge, skriver hun.