TRAFF KIRKEGÅRDEN: Vitner sier flyet stupte loddrett før det styrtet i kirkegården.  REUTERS/Photo courtesy of the Montana Standard/Martha Guidoni/Scanpix
TRAFF KIRKEGÅRDEN: Vitner sier flyet stupte loddrett før det styrtet i kirkegården. REUTERS/Photo courtesy of the Montana Standard/Martha Guidoni/ScanpixVis mer

Sju barn og sju voskne drept i flystyrt på kirkegård

- Piloten mistet kontrollen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 14 personer er drept i en flystyrt i delstaten Montana i USA, melder amerikanske luftfartsmyndigheter (FAA).

Ifølge CNN bekrefter nå FAA at sju av de omkomne er barn og at sju er voksne.

Tom Hagler ved flyplassen hvor flyet hadde lettet tidligere på dagen sier til lokalavisa The Montana Standard at det var rundt 12 barn i alderen 6 til 10 år om bord. Han hadde sluppet dem inn i en flyplassbygning slik at de kunne bruke toalettet.

- Det var en mengde barn i gruppen. En mengde søte barn, sier Hagler.

FAA sier at barna trolig skulle på en skiferie.

Ukjent årsak
Det enmotors turboprop-flyet av typen Pilatus PC-12 styrtet på en kirkegård 150 meter fra rullebanen i byen Butte. Det var på vei fra Oroville i California og skulle opprinnelig til Bozeman i Montana, før det ble omdirigert til Butte hvor det styrtet.

Årsaken til ulykken eller bakgrunnen for at flyet endret destinasjon underveis er ikke kjent.

Piloten skal ikke ha sendt noen form for nødmelding i forkant av styrten, skriver CNN. Vitner sier det plutselig pekte nesen ned mot bakken og falt mot kirkegården hvor det traff noen trær.

- Plutselig mistet piloten kontroll og flyet styrtet med nesen først. Han greide ikke å rette opp i tide og krasjet inn i trærne ved begravelsesbyrået, sier øyenvitnet Kenny Gulik til The Montana Standard.

Et annet øyenvitne, Martha Guidoni, sier de dro inn til kirkegården for å hjelpe eventuelle overlevende.

- Vi kjørte inn til kirkegården for å se om mannen min kunne hjelpe, og vi var for seint ute. Det var ingen å hjelpe, sier Guidoni til CNN.

- Jeg kikket for å se om det var noen jeg kunne dra ut, men det var ingenting der, jeg kunne ikke se noe. Det var litt bagasje strødd... det var noen flydeler, sier Steve Guidoni.

12 seter - opptil 17 passasjerer
Det har hersket forvirring omkring antall passasjerer i ulykkesflyet. Innledningsvis ble det meldt om 17 personer om bord, men myndighetene sier nå at antallet var 14 til 17.

Avhengig av konfigurering skal et enmotors turboprob-fly av typen Pilatus PC-12 kunne ta 9-12 personer om bord. Ulykkesflyet skal ha hatt 12 seter, men Les Dorr i FAA bekrefter til NY Times at det var flere - opptil 17 - som var passasjerer.

- Vi har nettopp begynt etterforskninga. Vi har ikke mye informasjon akkurat nå. Vi har kontaktet familiemedlemmer, men vi har ikke noe eksakt tall for øyeblikket, sier Kristi Dunks i National transportation safety board (NTSB) under en pressekonferanse.

Sikten på ulykkesstedet oppgis til å være 10 fot med en vind på 16 kilometer i timen fra nordvest.

Dagbladet.no følger saken.

- Rundt 12 barn om bord: Det var et enmotors propellfly av typen Pilatus PC-12 som styrtet med en rekke barn om bord. 16 personer omkom. EPA/WIKIPEDIA/Scanpix
- Rundt 12 barn om bord: Det var et enmotors propellfly av typen Pilatus PC-12 som styrtet med en rekke barn om bord. 16 personer omkom. EPA/WIKIPEDIA/Scanpix Vis mer