HEVET PÅ MANDAG: Politiet på Etne fikk hjelp av Kystvakten for å heve de syv bilene, som ble oppdaget i Etnefjorden i fjor sommer. Foto: GJENSIDIGE
HEVET PÅ MANDAG: Politiet på Etne fikk hjelp av Kystvakten for å heve de syv bilene, som ble oppdaget i Etnefjorden i fjor sommer. Foto: GJENSIDIGEVis mer

Sju biler funnet på 30 meters dyp i Etnefjorden

Etterforsker mulig forsikringssvindel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet i Etne i Hordaland etterforsker nå funnet av syv biler på 30 meters dyp i Etnefjorden, melder Grannar.no.

Forsikringsselskapene bistår politiet og gjennomfører samtidig egne undersøkelser med tanke på å avsløre mulig forsikringssvindel.

Hevet på mandag
En hobbydykker oppdaget bilene under en dykketur i området på sensommeren i fjor.

Kystvaktens dykkere undersøkte vrakene i november 2008.

Mandag denne uka ble bilene hentet opp av sjøen av politiet og et av kystvaktens skip.

Politiet har lykkes i å identifisere alle bilene.

- Fire av disse hadde fremdeles registreringsnummeret. På de tre andre har vi brakt fram identiteten ved hjelp av chassisnummeret, sier lensmannen i Etna, Nyljann Hustoft, til Dagbladet.no.

Enkel dumpingplass
Alle bilene ble meldt stjålet i perioden 2000-2006. Seks av vrakene hører hjemme i lokalområdet, fra Haugesund til Etne.

- Det er foreløpig vanskelig å si noe om hvor lenge bilene har ligget på havbunnen, sier Hustoft.

Funnstedet ligger ifølge ham usjenert til ytterst i Etnefjorden.

- Her lar det det seg enkelt gjøre å ta av fra en avkjørsel på veien, utover et berg som skråner ned mot sjøen og ut på et stup 8-9 meter ut i sjøen.

Ifølge politiet er det for tidlig å si noe om dette dreier seg om forsikringssvindel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er også for tidlig i etterforskningen å si noe konkret om hva som har skjedd her.

Kan være flere biler
Gjensidige har utbetalt oppgjør for to av bilene. En av selskapets utredere, Tony Eide, bistår politiet på Etne med etterforskningen.

Ut i fra de foreløpige funnene er det mye som tyder på at bildumpingen har vært godt organisert.

- Bilene ligger på rekke og rad. Det virker som om de som har dumpet bilene der har vist hvor de andre har ligget, sier Eide til Dagbladet.no.

Han tror at det kan ligge flere biler som har blitt borte etter 2006, lenger ut i fjorden.

- Problemet her at det er 90 meter dypt og dykkerne kan ikke gå så langt ned. Da må vi bruke kamera og annet utstyr for å få oversikt.

Gjensidige avventer nå resultatet av politietterforskningen.

- Det er altfor tidlig å si noe om dette kan være forsikringssvindel. Her kan det være helt uskyldige eiere, som skal forklare seg for politiet før vi trekker noe konklusjon.

Store mørketall
Bil- og reiseforsikring er blant de områdene som er mest utsatt for svindel, ifølge Stine Neverdal, senior kommunikasjonsrådgiver ved Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH).

639 saker ble avslørt som bedrageri i 2007, ifølge FNHs statistikk.

Nærmere 40 prosent av disse var saker som omhandlet bilforsikring, med blant annet tyveri av bilen, materiell skade og kasko på topp.

Det foreligger foreløpig ingen tilsvarende statistikk for fjoråret.

- Forsikringsselskapene har den siste tiden løst en rekke saker relatert til bilforsikring. Det er likevel store mørketall når det kommer til dette, sier Neverdal.

Risikerer fengselsstraff
Dagsavisen hadde tidligere denne uka en artikkel som viste at antall forsikringssvindler øker i en tid med generell økonomisk nedgang. Dette inntrykket bekreftes langt på vei av FNH.

- Uten å ha tallfestet dette, antar jeg at finanskrise har en betydning her. Noen kan ty til uredelige metoder da de får problemer med å selge bilen sin, fordi det mangler kjøpere eller de ikke får riktig pris, sier Neverdal og utdyper:

- Det er samtidig viktig å huske på at forsikringsselskapene satser hardt på å avdekke den type svindel. I mange tilfeller er deres utredere tidligere politifolk og de er eksperter på å finne ut av dette. Dette er også snylting på fellesskapet og kan i verste fall føre til at det blir høyere premier på alle fordi noen utnytter systemet.

Forsikringssvindel kan straffes med fengsel på inntil seks år.

Kompiskollisjoner
Gjensidige har 20 utredere som jobber med å etterforske mulige svindelforsøk. De aller fleste utredere har lang erfaring fra politiet og liknende arbeid.

- Noen ganger er det kundebehandlere som lurer på noe og ber oss snakke med kunden. I andre tilfeller er det ansamling av biler, slik som i Etne, som vekker mistanke eller bilbranner som vi mistenker å være påsatte, sier Eide.

En annen vanlig metode, ifølge ham, er såkalte «kompiskollisjoner».

- Det er arrangerte kollisjoner der folk gjerne bruker en gammel og sliten bil til å påføre skader på en dyrere bil. Men får vi mistanke om noe, kommer vi som vanlig til bunns i dette og da mister man hele erstatningen.

Jukset med bonus
Utrederne er også vant til å jobbe på tvers av landegrensene for å avsløre juks. Nylig ble flere personer dømt i Stavanger tingrett til betinget fengsel og bøter for å ha forsøkt å bruke fiktive bonusbekreftelser fra utlandet.

- Det er snakk om til sammen 11 saker, med falske bonusbekreftelser som skulle bevise at personene hadde kjørt skadefritt i hjemlandet og hadde rett på 75 prosent bonus, sier Eide og fortsetter:

- Nærmere undersøkelser i samarbeid med privatdetektiver i de to landene det gjaldt, viste at de oppgitte forsikringsselskapene ikke fantes. I et av landene eksisterer det ikke en gang en slik forsikringsordning.

TROR DET LIGGER FLERE BILER PÅ DYPET: Tony Eide, utreder for Gjensidige, mistenker at det kan legge flere biler på 90 meters dyp. Foto: ARNE FRØKEDAL/GRANNAR
TROR DET LIGGER FLERE BILER PÅ DYPET: Tony Eide, utreder for Gjensidige, mistenker at det kan legge flere biler på 90 meters dyp. Foto: ARNE FRØKEDAL/GRANNAR Vis mer