Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sju bomber i Spania i dag

Sju eksplosjoner rammet i dag mål i ulike deler av Spania. Spansk politi antar at den baskiske separatistorganisasjonen ETA står bak eksplosjonene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag feirer spanjolene nasjonaldag for 26.gang. Men feiringen er blitt overskygget av at sju bomber er detonert på forskjellige steder i landet.

Bombene skal være funnet i byer over hele landet: Madrid, Santillana del Mar, Ciudad Real, Malaga, Leon, Valladoid og Alicante.

Et fem år gammelt barn er blant de skadde i Santillana del Mar. En voksen ble også skadet.

To politimenn ble skadd da de evakuerte sivile på en kafe i byen Ciudad Real da bomben gikk av. En av kundene på kafeen skal også ha blitt skadet. De første rapportene tyder på at det skal ha vært små bomber.

Men bombene spres den frykten ETA ønsker: De viser at myndighetene ikke klarer å stoppe terroristene, til tross for at politiet er ekstra oppmerksomme fordi det er grunnlovsdag og fordi Madrid nettopp har vært rammet av flere bomber.

Få personskader

Ifølge engelske The Times skal politiet ha detonert flere av bombene i kontrollerte eksplosjoner.

Myndighetene sier ifølge Reuters at det er personskader etter at en bombe eksploderte i Santillana del Mar nord i landet, og bekreftet at en annen bombe gikk av i Ciudad Real.

Avisa El Pais' nettsted melder i tillegg om eksplosjoner i Leon i nord og Malaga i sør. El Mundo beretter på sine om en eksplosjon i Avila nordvest for Madrid.

I tillegg var det ringt inn trusler om bomber i Valladoid og Alicante, og flere kilder rapporterer at alle de sju bombene har gått av.

Ringte inn advarsler

Tidligere i dag ble det rapportert av flere nyhetsbyrået, blant annet Reuters, at den baskiske separatistbevegelsen ETA ringte til den baskiske avisa Gara og varslet at det ville bli sprengt bomber på sju steder i landet klokka 13.30 i dag (norsk tid).

Avisa Gara mottok to anonyme telefonsamtaler samt en skriftlig beskjed om hva som skulle skje. Den første henvendelsen kom klokka 12.40, den andre samtalen ble mottatt klokka 12.55. I samtalene fikk de nøyaktig beskrivelse av hvor bombene var plassert.

Fredag eksploderte fem bomber i Madrid, også de meldt inn til Gara på telefon fra en mann som sa han snakket på vegne av ETA.

Søndag ble det oppdaget en 200-grams bombe på en lekeplass i Almerie. En liten lapp var festet på bomben, og bokstavene var ikke til å ta feil av, ETA. Bomben ble uskadeliggjort av spanske spesialstyrker.

Andre kilder:

FEM BOMER FREDAG: Fredag smalt det fem ganger i Madrid, etter at ETA hadde varslet om bombene. Ingen ble skadd.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media