Sju brevbomber - seks personer skadd

Kan være voldelig protest mot fartsbøter, bompenger og biltilsyn. Klappjakt på avsender i Storbritannia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet i Storbritannia offentliggjorde i ettermiddag at saken som startet med én enkel eksplosjon på mandag nå dreier seg om hele sju forskjellige brevbomber, melder Sky News.

- Kunne blitt alvorlig skadet

Flere av mottagerne, de fleste offentlige kontorer eller deres underleverandører, skal ha fått tilsendt mapper i A5-format som eksploderte da de ble åpnet. Ingen av de seks ofrene er livstruende skadd, men terrorfrykten sprer seg nå i de offentlige etatene i landet.

- Pakkene som er mottatt så langt har forårsaket lettere skader, men skadene kunne vært mer alvorlige. Jeg ber i dag alle selskaper, organisasjoner og enkeltpersoner om være ekstra varsomme når de håndterer posten. Hvis de får noen som helst mistanke om et brev eller en pakke, må de la den ligge uåpnet og ringe politiet umiddelbart, sier etterforskningsleder Anton Setchell til BBC News.

Han jobber i en føderal politienhet som jobber med ekstremisme innenriks i Storbritannia.

Den foreløpig siste bomben eksploderte i Swansea i dag tidlig, hos en etat som tilsvarer det norske biltilsynet. Tre ansatte fikk lettere skader. Militære bombeeksperter jobbet i formiddag på stedet for å sikre spor og unngå ytterligere eksplosjoner i postrommet til kontoret.

I går ble to personer skadd da en tilsvarende innretning eksploderte hos et regnskapsbyrå i Wokingham som blant annet har oppdrag knyttet til politiets digitale fartsmålere. På mandag var angrepet rettet mot et bompengeselskap midt i London.

- Unngå spekulasjoner

TERRORKAMPANJE: Hele sju forskjellige adresser i Storbritannia har de siste dagene blitt rammet av brevbomber. Foto: SCANPIX
TERRORKAMPANJE: Hele sju forskjellige adresser i Storbritannia har de siste dagene blitt rammet av brevbomber. Foto: SCANPIX Vis mer

Men etter at en massiv etterforskning ble satt i gang av Scotland Yards antiterrorisme-enhet, har det nå kommet fram at ytterligere fire brevbomber har dukket opp på adresser i Storbritannia nylig. Sist lørdag var offeret av ukjente årsaker en 53 år gammel mann på hans privatadresse i Folkstone, mens tre andre brevbomber havnet hos forskjellige firmaer i januar.

Alle etater som er knyttet til transportsektoren er nå spesielt på vakt mot post-terroren, da flere av bombene kan ha vært målrettet mot byråkrati eller sanksjoner knyttet til biltrafikk.

- Denne utviklingen er selvfølgelig bekymringsfull. Men nå er det viktig at politiet får gjennomføre sin etterforskning uhindret, uten ufunderte spekulasjoner, sier minister for innenriks sikkerhet, John Reid, ifølge Sky News.

Sju brevbomber - seks personer skadd
<B>BEKYMRINGSFULLT:</B> Politiet vet ennå ikke hvem som kan stå bak det som kan være målrettede voldelige angrep mot offentlige transportetater.