RØRBOMBE: Ifølge CNN er dette pakken som ble sendt til deres kontor på Time Warner Center, hvor blant annet CNNs avdeling i New York holder til. Foto: CNN
RØRBOMBE: Ifølge CNN er dette pakken som ble sendt til deres kontor på Time Warner Center, hvor blant annet CNNs avdeling i New York holder til. Foto: CNNVis mer

Sju brevbomber har blitt oppdaget rundt om i USA

Mistenkelige pakker eller bomber har blitt sendt i posten til amerikanske samfunnstopper de siste dagene.

De siste dagene, men spesielt onsdag, har det blitt gjort en rekke funn av mistenkelige pakker eller bomber hos amerikanske toppolitikere. I ettermiddag ble det kjent at en pakke med en eksplosiv enhet var blitt oppdaget i Bill og Hillary Clintons post.

Så ble det kjent at en liknende pakke, sendt til Barack Obama, ble oppdaget i går. Deretter meldte CNN selv at deres kontor i New York måtte evakueres på grunn av funn av en mistenkelig pakke. Det er nå bekreftet at pakken mest sannsynlig inneholdt en aktiv bombe og en konvolutt med hvitt pulver.

Natt til torsdag melder nyhetsbyrået AP at bomben også inneholdt glasskår.

Pakken var adressert til tidligere CIA-direktør John Brennan, som stadig er gjest hos CNN og er en kjent Trump-kritiker.

Bombedramaet har vekket sterke følelser i CNN, hvor mange ansatte gøler at Trump-administrasjonen ikke ønsket å annerkjenne CNN som et av målene for bombepakkene.

- Presidenten, og spesielt pressesekretariatet i Det hvite hus, burde forstå at ord har betydning. Så langt har de ikke vist at de forstår dette, sier CNNs Zucker ifølge NTB

Etter dette har meldingene om mistenkelige pakker kommet på løpende bånd.

CNN: Politiet på utsiden av Time Warner Center i New York, hvor blant annet TV-kanalen CNN holder til. Foto: REUTERS/Kevin Coombs
CNN: Politiet på utsiden av Time Warner Center i New York, hvor blant annet TV-kanalen CNN holder til. Foto: REUTERS/Kevin Coombs Vis mer

I Florida og Maryland

Ifølge Tara Palmeri, ABCs korrespondent i Det hvite hus, skal politiet undersøke en mistenkelig pakke som ble oppdaget postomdelingssentral for kongressen i Maryland. Politiets bombegruppe er også på stedet. Ifølge Palmeri er pakken adressert til den demokratiske kongresskvinnen Maxine Waters i California.

Kongressmedlem Debbie Wasserman Schultz i Florida, ble tidligere i dag evakuert etter funn av mistenkelig pakke, melder både CNN og nyhetsbyrået Reuters.

BOMBEGRUPPA: Et medlem av politiets bombegruppe fotografert utenfor bygningen hvor Debbie Wasserman Schultz har kontor. Foto: Raedle/Getty Images/AFP
BOMBEGRUPPA: Et medlem av politiets bombegruppe fotografert utenfor bygningen hvor Debbie Wasserman Schultz har kontor. Foto: Raedle/Getty Images/AFP Vis mer

Politiets bombegruppe og brannmannskaper er på stedet. På Twitter har det lokale politiet oppfordret skuelystne til å holde seg unna området der kontoret til kongressrepresentanten ligger.

Ifølge CNN var pakken adressert til tidligere statsadvokat Eric Holder, men den hadde feil adresse og skal ha blitt returnert til Wasserman Schultz' kontor.

- Denne type målrettet hat og vold har ingen plass i vårt land og vil ikke bli tolerert. Uheldigvis har vi sett noen kandidater bruke splittende og giftig retorikk denne perioden. Dagens sterkt forstyrrende hendelser er en påminnelse om at alle må tone det ned de siste to ukene og fokusere på problemene, sier demokraten Terrie Rizzo i en uttalelse og sikter til kongressvalget 6. november.

USA: Mistenkelige pakker ble sendt til både Hillary og Bill Clinton, og Barack Obama. Pakkene ble oppdaget ved rutinemessig undersøkelse, og ble umiddelbart identifisert som potensielt eksplosive gjenstander. Video: CNN Vis mer Vis mer

George Soros

Den samme returadressen skal ha blitt brukt på pakkene til Obama, Clinton-paret og George Soros. Mandag ettermiddag fant politiet en sprengladning i en postkasse nær hjemmet til den omstridte mangemilliardæren George Soros i Bedford rett nord for New York.

En ikke navngitt person åpnet pakken med sprengladningen, men uten at den eksploderte. Både det lokale politiet og FBIs bombegruppe rykket ut.

New York-politiets antiterrorsjef sier ifølge AP at bomba som ble sendt til CNN ser ut til å være sendt av samme person som sendte rørbombene til Clinton-paret, Soros og Obama.

POSTEN: Mangemilliardæren George Soros mottok en eksplosiv pakke i posten mandag ettermiddag. Ingen ble skadet. Foto: REUTERS/Luke MacGregor
POSTEN: Mangemilliardæren George Soros mottok en eksplosiv pakke i posten mandag ettermiddag. Ingen ble skadet. Foto: REUTERS/Luke MacGregor Vis mer

Falsk alarm

New Yorks guvernør Andrew Cuomo sier hans kontor på Manhattan også har mottatt en mistenkelig pakke. Cuomo er demokrat og tidligere satt i Bill Clintons regjering. Seinere be det kjent at denne pakken ikke inneholdt eksplosiver.

Også i San Diego undersøker politiet en mistenkelig pakke. Den skal ha blitt funnet i nærheten av kontoret til avisa San Diego Union-Tribune.

I samme bygget har også den demokratiske senatoren Kamala Harris kontor.

På Twitter skriver en talsperson for Harris at pakken ikke var adressert til senatoren eller hennes kontor. Seinere på kvelden kommer det fram at pakken var ufarlig, ifølge LA Times.

Hatobjekter eller kritikere

De fleste mottakerne av pakkebombene er enten å regne som hatobjekter på den amerikanske høyresiden eller kritikere av president Donald Trump.

I tillegg skal det være likhetstrekk mellom flere av bombene. Dette førte rask til spekulasjoner om at gjerningsmannen kunne være en høyreekstremist.

- Det kan godt hende at det er knyttet til «alt right», sier Hans Brun, analytiker ved Försvarshögskolan i Sverige til TT.

Han åpner imidlertid også for at bombene kan være sendt av noen som ønsker å ramme maktpersoner mer generelt.

ANSVAR: President Donald Trump sier under en pressekonferanse onsdag kveld at de ansvarlige for «mistenkelige pakker og innretninger» må stilles til ansvar. Foto: REUTERS/Leah Millis
ANSVAR: President Donald Trump sier under en pressekonferanse onsdag kveld at de ansvarlige for «mistenkelige pakker og innretninger» må stilles til ansvar. Foto: REUTERS/Leah Millis Vis mer

- Vi må stå samlet

Under en pressekonferanse slo president Donald Trump fast at de ansvarlige for det han omtalte som «mistenkelige pakker og innretninger», må stilles til ansvar.

- Sikkerheten til det amerikanske folk er min høyeste prioritet, sa Trump, og føyde til at han nettopp hadde avsluttet en brifing om saken.

- Vi må stå samlet og sende en klar og sterk beskjed om at trusler eller politisk vold ikke har noen plass i USA, sa presidenten.

- Vi er svært sinte, opprørte og ulykkelige over det vi har sett i dag, og vi vil komme til bunns i dette, sa han.

Dagbladet følger saken.