I SKYGGEN: Det er Kjell Ingolf Ropstad og ikke partileder Knut Arild Hareide som først og fremst skal forhandle for KrF med regjeringspartiene de kommende ukene. Fredag la de fram partiets alternative statsbudsjett.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
I SKYGGEN: Det er Kjell Ingolf Ropstad og ikke partileder Knut Arild Hareide som først og fremst skal forhandle for KrF med regjeringspartiene de kommende ukene. Fredag la de fram partiets alternative statsbudsjett. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Knallharde forhandlinger i vente for KrFs nye frontfigur

Sju budsjettbomber som rammer Frp

1000 flere kvoteflyktninger og 10 milliarder i økte skatter og avgifter er blant budsjettbombene som kan sprenge KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstads drøm om flertallsregjering.

- Fremskrittspartiet skal redusere skatter og avgifter, ikke øke dem. Men når vi nå møtes til nye forhandlinger er målet at alle fire partier skal få sine seiere, sier Frps finanspolitiske talsperson Helge Andre Njåstad til Dagbladet.

AVSTAND: KrF-budsjettet viser at avstanden på flere områder er stor til Frp og Helge André Njåstad.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
AVSTAND: KrF-budsjettet viser at avstanden på flere områder er stor til Frp og Helge André Njåstad. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Han kaller KrFs alternative budsjett gjenkjennelig. Men medgir at det også er lett å finne eksempler på saker som viser avstanden mellom Frp og KrF. Blant de fremste er følgende sju:

* Skatte og avgiftsøkninger på nærmere 10 milliarder kroner sammenlignet med regjeringens budsjettforslag.

* Fjerne 350-kronersgrensen for avgiftsfri netthandel

* Kutt i statlig finansiert eldreomsorg

* Reversere taxfreeordningen fra 2014 som gjorde det mulig å bytte tobakksvarer inn i mer alkohol.

* Øke avgiftene på alkohol og tobakk

* 1000 flere kvoteflyktninger

* Dyrere bensin og diesel

- KrF-politikk

I tillegg til de sju punktene over, kutter KrF overføringene på 1,3 millioner kroner til Human Rights Service. I stedet foreslås organisasjonen å søke om midler gjennom pressestøtteordningen.

- Jeg tror Frp opplever at vårt budsjettforslag er ganske gjenkjennelig. Men økt minstepensjon er en av flere saker vi er enige om. Så ser jeg fram til gode forhandlinger, sier finanspolitisk talsperson Kjell Ingolf Ropstad.

Med en KrF-leder på betinget oppsigelse er det det Ropstad og parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan som i første rekke vil holde tak i budsjettforhandlingene som innledes i helgen.

- Dette budsjettet er KrFs budsjett. Her er det gode prioriteringer for fellesskapet, sier partileder Knut Arild Hareide og peker blant annet på økningen i barnetrygd.

- Med dette budsjettet viser vi hele KrF at vår politikk ikke er forandret. Vi er konstruktive, men fører KrF-politikk, sier han.

- Valget er gjort

SVs finanspolitiske talskvinne Kari Elisabeth Kaski sier KrFs budsjett inneholder en lang rekke saker som partiet hennes kan støtte.

– Det er fortsatt uforståelig for meg at KrF heller vil tilbringe tre år som brannslokker for regjeringens usosiale politikk, i stedet for å få gjennomslag for disse sakene sammen med oss på venstresiden, sier hun.

På spørsmål om det ikke hadde vært lettere å bli enig med Ap og Sp om budsjettet, svarer Hareide som følger:

- Vi har gjort vårt veivalg og vil gjøre alt vi kan for at det skal lykkes. Dette vil også være mitt budskap når jeg møter landsstyret i helgen.

- Ørefik på ørefik

Om han selv føler på en sorg etter å ha tapt kampen internt i KrF, er det flere i Frp som også har latt seg opprøre den siste tiden.

- Vi har fått ørefik etter ørefik fra Knut Arild Hareide og andre på den røde siden i KrF. Og nå skal vi bare gjøre gode miner til slett spill og ønske partiet velkommen inn i regjering? Det blir ikke lett.

Slik uttrykker en sentral Frp-kilde seg overfor Dagbladet etter å ha fulgt KrFs interne debatt om retningsvalg de siste ukene. Frp-leder Siv Jensen var inne på det samme da hun talte på partiets høstkonferanse i Sandefjord sist helg:

– Frp er selvsagt beredt til samarbeid. Men vi er også preget av at det partiet som vil inn i regjering med oss, har brukt de siste ukene på å kritisere oss, vårt menneskesyn og vår politikk, sa Jensen i helgen.

Hareide svarer at han simpelthen har påpekt de politiske forskjellene mellom KrF og Frp.

- Hvis det er vanskelig for Frp, så må de jo bare komme nærmere KrF i politikken, sier han.

Forhandlinger

Budsjettforhandlingene på borgerlig side starter så smått i helgen. Men før det har KrF et lukket landsstyremøte på Økern i Oslo. Der skal det både luftes litt ut etter harde indre rivninger og spikkes på en kravliste foran regjeringssonderingene som trolig starter til uka.

Etter det Dagbladet får opplyst vil parlamentarisk leder Hans Andreas Limi ta nestleder Ketil Solvik-Olsens plass på Frps sonderingslag. Grunnen er at Solvik-Olsen oppholder seg i USA. I tillegg består Frp-laget av Siv Jensen, Sylvi Listhaug og generalsekretær Fredrik Färber.

For KrF stiller nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad samt Erik Lunde i Oslo KrF, som representant for «de røde» i partiet. Også rådgiver Jorunn Halleråker deltar.

Høyres delegasjon til sonderinger og eventuelle forhandlinger med KrF består av statsminister og partileder Erna Solberg, nestleder og kommunalminister Jan Tore Sanner og nestleder og helseminister Bent Høie. For Venstre deltar partileder Trine Skei Grande og nestlederne Ola Elvestuen og Terje Breivik, ifølge NTB.