Sju dagers krise for Facebook: Verdien falt 500 milliarder på to dager

- Det er et stort fall, det er det ingen tvil om.

STUPER: Mark Zuckerbergs Facebook har hatt en mildt sagt tung uke på børsen. Foto: AFP / NTB Scanpix
STUPER: Mark Zuckerbergs Facebook har hatt en mildt sagt tung uke på børsen. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den siste uka har vært mildt sagt turbulent for et av verdens aller mest kjente selskaper, Facebook.

Mandag og tirsdag denne uka raste sosiale medier-giganten på børsen, og markedsverdien er nå mer enn 60 milliarder dollar, eller 500 milliarder kroner lavere enn den var ved ukas start, skriver Time.

Bare mandag alene falt Facebook-aksjen med nesten sju prosent, noe som er det største fallet på en enkelt dag på over fem år, skriver The Verge.

Markedsanalytiker i Pareto, Karl Oscar Strøm, har fulgt Facebooks utvikling på børsen over tid, og vil ikke svartmale situasjonen for selskapet til tross for raset på børsen.

- Det er et stort fall, det er det ingen tvil om, og fallet har vært litt større for Facebook enn de andre teknologiaksjene. Men prisen på Facebook ligger i utgangspunktet lavt, så jeg er ikke veldig bekymret, sier Strøm til Dagbladet.

Normalisering

Forklaringa på aksjestupet er ifølge analytikeren todelt. På den ene siden er hele markedet i USA inne i en korreksjonsmodus, som gjør at teknologiaksjer generelt har fått en dårlig uke med betydelig fall. Dette rammer også Facebook.

I tillegg har de selskapsspesifikke opplysningene om bruk av Facebooks brukerinformasjon satt sitt preg på nedgangen.

På lang sikt tror imidlertid ikke Strøm at selskapet blir skadelidende.

- Jeg er i alle fall ganske sikker på at det ikke er starten på slutten. Teknologimarkedet har gått oppover i mange år, uten noen større korreksjoner. Nå ser vi en korreksjonsmodus som kan anses mer som normalisering enn et fall i markedet, tror han.

Lommeboka minker

Stupet på børsen går naturlig nok også ut over Facebook-eier Mark Zuckerbergs økonomi. Han eier rundt 400 millioner Facebook-aksjer, og hans antatte formue har dermed krympet 9 milliarder dollar i løpet av bare 48 timer, ifølge CNBC.

For å sette det i perspektiv, så er det bare 170 personer i verden som har en formue på over ni milliarder dollar.

Og årsaken til det voldsomme børsfallet? Personvern.

I helga ble det nemlig avslørt at selskapet Cambridge Analytics, som bisto Donald Trump i valgkampen, hadde stjålet personopplysninger om 50 millioner Facebook-brukere.

Opplysningene samlet selskapet inn via en app ved navn thisisyourdigitallife, laget av psykologiprofessor Aleksandr Korgan.

Forskning eller politikk?

Rundt 270 000 Facebook-brukere ble betalt for å ta personlighetstester vi appen, og tillot samtidig at opplysningene ble brukt i forskning.

I virkeligheten ble også opplysninger om brukerens Facebook-venner samlet inn, og til slutt var det opplysninger om 50 millioner mennesker i arkivet.

Informasjonen skal ha blitt brukt til å forutsi og påvirke velgernes valg, og resultatene ble solgt til Trumps valgkampstab.

Ifølge Washington Post skal Donald Trumps tidligere sjefsstrateg, Steve Bannon, ha vært tett på Cambridge Analyticas (CA) arbeid med å lage detaljerte profiler av millioner av amerikanske velgere allerede i 2014.

For før Bannon begynte å jobbe for Trump var nemlig visepresident for CA, og en av dem som hjalp til med å få lansert analyseselskapet, med pengestøtte fra Robert Mercer, en viktig republikansk giver og støttespiller for Bannon.

Kjøpt og betalt

Datainnsamlinga som nå omtales, brøt ikke med Facebooks retningslinjer i utgangspunktet. Men at dataene ble solgt til en tredjepart, altså fra Korgan til Cambridge Analytica, var et klart brudd, ifølge Facebook.

CA hevder at de slettet all informasjonen i 2015, da de fikk vite at Facebooks regelverk hadde blitt brutt, men dette bestrides av varsleren, Christopher Wylie, som tidligere jobbet for CA.

Også Facebook sier nå at de for noen dager siden fikk informasjon om at informasjonen ikke var slettet.

Ble advart

Spørsmålet Facebook selv må svare på er om de gjorde nok for å forsikre seg om at personopplysningene ble slettet i 2015, da de krevde at CA slettet all informasjonen.

En som tidligere jobbet med sikkerhetsspørsmål for Facebook, Sandy Parakilas, forteller at han hadde advart toppsjefer i selskapet mot deres noe avslappede holdning til datasikkerhet, skriver The Guardian.

- Mine bekymringer var at all informasjonen som ble tatt ut av Facebooks servere og gitt til utviklere ikke kunne bli overvåket av Facebook, så vi hadde ingen anelse om hva utviklere gjorde med informasjonen, sier Parakilas, som på spørsmål om hva slags kontroll Faebook hadde over informasjon som var gitt til eksterne utviklere, svarer:

- Null. Ingen. Med en gang informasjonen forlot Facebooks servere fantes det ikke noe kontroll, og man hadde ikke noe innsikt i hva som foregikk.

Da er det kanskje ikke så rart at britiske myndigheter krever svar fra Facebook.

Starter etterforskning

Myndighetene har også bedt om en ransakelsesordre av CAs kontorer i London, for å inspisere deres servere og systemer.

Også Europaparlamentet vil etterforske CA og Facebook, skriver CNN.

- Bare diktaturer blokkerer sosiale nettverk, men et demokrati må gi sosiale nettverk regler som forhindrer dem i å bruke brukernes private data mot deres vilje. Derfor må vi være veldig strenge, forstå hva som skjedde, hvordan et selskapet som jobber med Facebook har brukt personlig informasjon i private formål, da må vi gripe inn. Vi trenger regler for dette, sier president Antonio Tajani.

I Facebooks hjemland USA ønsker også flere myndighetsinstanser klare svar. Federal Trade Commision, som har ansvar for forbrukervern og konkurranseregulering, vil ha svar på hvordan Facebook kunne tillate at personopplysninger til over 50 millioner amerikanere ble overlevert til Trumps valgkampstab.

Og flere senatorer ber også Facebook-sjef, Mark Zuckerberg, om å vitne foran Kongressen.

- Det amerikanske folket fortjerne svar på sosiale mediers manipulasjon av valget i 2016, kriver senator Mark Warner på Twitter.

Tøft år

Samtidig som stadig flere krever svar fra Facebook, øker frustrasjonen internt i selskapet. Flere toppsjefer er frustrert over at Zuckerberg har vært så lite synlig i det som har vært et av de tøffeste årene i Facebooks historie.

- Det som skiller Facebook fra andre teknologiselskapet er at Mark og Sheryl (Sandberg, Facebook-topp, journ.anm.) er merkevarer i seg selv. De blir gjenkjent av mange. De har sterke personlige merkevarer og folk forventer å høre fra dem når Facebook er i krise, sier en kilde til CNN.

Ifølge folk på innsiden har Zuckerberg en høy stjerne internt, og han ønsker oppriktig å gjøre verden til et bedre sted, men hans taushet frustrerer likefullt.

- Det er hans selskap. Folk på utsiden vil høre fra ham. Man får en følelse av at Mark ikke skitner til hendene sine før problemene er for store, sier en annen kilde.

- Mark, Sheryl og deres stab jobber døgnet rundt for å få alle faktaene på bordet og å ta de nødvendige grep for framtiden, fordi de forstår hvor alvorlig denne saken er. Hele selskapet er rasende over at vi ble lurt. Vi er forpliktet til å håndheve våre retningslinjer for å beskytte folks informasjon og vil ta de grep som er nødvendig for å sørge for at dette skjer, heter det i en uttalelse fra Facebook.

Samtidig som alt dette finner sted ble det også denne uka kjent at Facebooks sikkerhetssjef Alex Stamos forlater Facebook i august.

Dette skal dreie seg om uenigheter om hvordan selskapet skal håndtere spredningen av falske nyheter.

Stamos har vært en sterk stemme i Facebook under arbeidet med å undersøke og avsløre russisk aktivitet på det sosiale mediet, noe som skal ha frustrert andre ledere i selskapet, fortalte anonyme kilder til The New York Times.

Avisa skriver også at Stamos' avgang er et tegn på at det er økte spenninger i virksomheten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer