Nakstad om rekordene:

- Sju dør per dag

Det har blitt registrert et rekordhøyt antall nye smittetilfeller for fjerde uke på rad i Norge. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier at det også registreres sju covid-19-relaterte dødsfall per dag.

STRAMMER INN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på Dagbladets spørsmål om corona og omikronvarianten. Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Folkehelseinstituttets foreløpige tall viser at det ble registrert over 25 500 nye smittetilfeller i forrige uke, som er det høyeste antallet i løpet av pandemien. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller at det også dør flere nå enn noen gang.

- Vi har rekordhøye dødstall som følge av covid-19 nå. Tallet ligger faktisk opp mot sju dødsfall per dag, og så høye tall har vi ikke hatt siden pandemien startet i Norge, sier Nakstad til Dagbladet TV.

- Når det gjelder innleggelsestall, er vi nesten på nivå med det høyeste antallet vi noen gang har hatt, som ble registrert våren 2020. Tirsdag var 320 personer innlagt på med covid-19, i tillegg til at mange var innlagt på intensivavdeling.

NYE TILTAK: Jonas Gahr Støre snakker om de nye tiltakene og coronasertifikat etter pressekonferansen tirsdag kveld. Reporter: Johannes Theodor Fjeld. Video: Emma Thingstad Dalen. Vis mer

Belastning

Når FHI legger fram sin ukerapport onsdag formiddag, vil det gå fram at Norge registrerer et rekordhøyt antall nye smittetilfeller for fjerde uke på rad. I tillegg er 320 covid-19-pasienter innlagt på sykehus, hvorav 90 av dem ligger på intensivavdeling og 50 mottar respiratorbehandling.

- Forskjellen mellom nå og tidligere, er at de innlagte covid-19-pasientene kommer i tillegg til de andre intensivpasientene. Egentlig er det fullt av vanlige pasienter på sykehusene som ikke har covid-19, og så kommer covid-19-pasientene i tillegg.

- Omkring 30 prosent av intensivpasientene i Norge nå har covid-19. De ligger vesentlig lenger på intensivavdelingene, krever mye mer ressurser og fortrenger en del andre pasienter som ellers kanskje ville ha ligget på intensivavdelinger, men som nå ligger på såkalte intermediæravdelinger, som er en slags «intensivavdeling-light».

NYE TILTAK: Regeringen holdt pressekonferanse om de nye nasjonale corona-tiltakene. Video: NTB. Vis mer

Alle med deltavarianten

Nakstad sier at alle dem som er innlagt med covid-19 i Norge nå, har vært smittet med deltavarianten. Dette fordi det foreløpig ikke har vært så mange smittetilfeller med omikronvarianten i Norge ennå. I tillegg tar det noe tid fra man blir smittet og til man blir innlagt.

Men antallet innlagte nå, har mye å si for sykehusene, ifølge Nakstad.

- Dette har mye å si for sykehusenes drift, og har medført at flere av de store sykehusene nå har tatt ned elektiv virksomhet for å kunne håndtere covid-19-pasienter. Det er bekymringsfullt fordi det skaper et stort etterslep. Allerede rammer dette ganske mange pasienter i Norge, og det kan bli flere pasienter som merker det dersom utviklingen fortsetter på samme måte i ukene framover.

Vaksinene mot covid-19 har vist seg å være svært effektive mot alvorlig sykdom. Men vaksinene er ikke 100 prosent effektive, noe som medfører at om mange blir smittet, så vil også mange utvikle alvorlige sykdomsforløp. I tillegg har beskyttelsen som man får etter to doser med mRNA-vaksiner vist seg å avta over tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer