DREPT PÅ JOBB: Et av ofrene etter dagens massakre i ferd med å bli tatt inn på et sykehus i Swabi. Foto: MOHAMMAD SAJJAD / AP / NTB SCANPIX
DREPT PÅ JOBB: Et av ofrene etter dagens massakre i ferd med å bli tatt inn på et sykehus i Swabi. Foto: MOHAMMAD SAJJAD / AP / NTB SCANPIXVis mer

Sju hjelpearbeidere skutt og drept i Pakistan

Seks kvinner og én mann. Militante islamister viser muskler, mener analytikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sju hjelpearbeidere - seks kvinner og en mann - ble i dag skutt og drept i det nordlige Pakistan. Massakren er tilsynelatende det siste av ei rekke anslag mot personell som jobber med offentlige helsekampanjer, utført av islamistiske grupper, melder The Guardian.

Ifølge AP var fem av kvinnene lærere, som sammen med hjelpearbeiderne var på vei hjem fra et samfunnshus da de ble angrepet av væpnede menn på motorsykkel. En av kvinnenes sønn ble tatt ut av kjøretøyet før det ble gjennomhullet.

De fleste ofrene var i alderen 20-22 år. Sjåføren ble også truffet, men overlevde.

- Mot poliovaksine Dagens angrep skjedde i Swabi-distriktet, 75 km nordvest for hovedstaden Islamabad, og var det første mot hjelpearbeidere i dette området. Hjelpearbeiderne som ble drept, var medlemmer av organisasjonen Support with Working Solution, som driver en skole og et medisinutsalg, og vaksinerer barn mot poliomyelitt.

- Dette er tilsynelatende del av kampanjen mot poliobekjempelsen, sier organisasjonens leder Javed Akhtar.

Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for massakren. Men sammenslutningen som kaller seg Det pakistanske Taliban, har gjentatte ganger truet helsearbeidere, og hevder vaksineprogrammer er ledd i vestlige makters spionvirksomhet i landet, en måte å gjøre muslimer sterile på, eller en annen form for angrep.

Flere ser også angrepet som uttrykk for hvor farlig det er å jobbe som kvinnelig hjelpearbeider i et område der militante islamister ofte angriper kvinner som søker utdannelse, eller lærere som jobber med begge kjønn.

SORG: Faren til en av de drepte kvinnene sørger på sykehuset i Swabi. Foto: KHURAM PARVEZ / REUTERS / NTB SCANPIX
SORG: Faren til en av de drepte kvinnene sørger på sykehuset i Swabi. Foto: KHURAM PARVEZ / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer

- Skolen er som en gave til oss fattige. Vi er triste nå, sier Murad Khan.

I likhet med mange andre frykter han at hjelpearbeidet vil stoppe opp som følge av angrepet, men Support with Working Solutions leder Akhtar sier arbeidet vil bli gjenopptatt når sikkerhetsrutinene er gjennomgått.

- Sannsynligvis mer vold De siste dagene har vært preget av en rekke terrorangrep som har kostet titalls mennesker livet. Analytikere mener angrepene er uttrykk for militante gruppers vilje til å vise at de kan forårsake høye dødstall og mye ødeleggelse, etter at den pakistanske regjeringen nylig avviste Talibans oppfordring til fredssamtaler.

- Sannsynligvis blir det mer vold de kommende ukene, når de setter fart på kampanjen, sier forsker Ezra Haider fra tenketanken Jinnah Institute.

De militante gruppene har ikke hatt noen god periode; de har mistet støtte i befolkningen etter angrep i fjor som krevde mange uskyldige ofre, samtidig som den økonomiske utviklingen har gått tregt i områder der de står sterkt. I tillegg har enkelte lokale ledere inngått avtaler med myndighetene, og USA har gjentatte ganger angrepet dem med førerløse fly (droner).

OVERLEVDE: Det angrepne kjøretøyets sjåfør overlevde skytingen og får behandling på sykehuset i Swabi. Foto: MOHAMMAD SAJJAD / AP / NTB SCANPIX
OVERLEVDE: Det angrepne kjøretøyets sjåfør overlevde skytingen og får behandling på sykehuset i Swabi. Foto: MOHAMMAD SAJJAD / AP / NTB SCANPIX Vis mer