Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sju italienske jordskjelveksperter dømt til fengsel for uaktsomt drap

- Jeg forstår ikke hva jeg er dømt for.

REAGERER: Flere i salen reagerte kraftig da dommen ble opplest mandag. Foto: AFP
REAGERER: Flere i salen reagerte kraftig da dommen ble opplest mandag. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sju italienske jordskjelveksperter og en tjenestemann er dømt til seks års fengsel for uaktsomt drap fordi de undervurderte jordskjelvfaren i byen L'Aquila i 2009.

De sju italienerne satt i Den nasjonale komiteen for varsling og forebygging av katastrofer. De besøkte L'Aquila bare seks dager før det kraftige jordskjelvet som rammet byen i 2009.

Komiteen besøkte byen fordi rystelser der hadde skapt frykt for et kommende skjelv. Ekspertene konkluderte på sin side med at det ikke var økt jordskjelvfare.

Forskere raser Forskere over hele verden raser mot dommen fordi de mener at det ikke finnes noen sikker måte å forutse jordskjelv.

De dømte jordskjelvekspertene er blant landets mest erfarne og internasjonalt respekterte seismologer og geologer. En av de dømte, Enzo Bochi, reagerer på dommen.

Onna, Italia, 20090407: Bilder fra landsbyen Onna utenfor L'aquila, som  er et av de værst rammede stedene etter jordskjelvkatastrofen i Italia. Foto: Espen Røst / Dagbladet
Onna, Italia, 20090407: Bilder fra landsbyen Onna utenfor L'aquila, som er et av de værst rammede stedene etter jordskjelvkatastrofen i Italia. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

- Jeg er desperat. Jeg trodde jeg skulle bli frikjent. Jeg forstår fortsatt ikke hva jeg er dømt for, sier Enzo Boschi til AP.

- Jeg er uskyldig Rettssaken startet i september i 2011. Jordskjelvekspertene var da tiltalt for å ha gitt ukorrekt, ufullstendig og motsigende informasjon om hvor stor jordskjelvfaren var i dagene før 6. april 2009.

Det endte med drapsdom.

- Jeg ser meg selv som uskyldig foran både Gud og mennesker, sier en av de dømte, Bernardo De Bernardinis til AP.

300 mistet livet En av forsvarsadvokatene mener at dommen vil få store følger.

- Det vil føre til at offentlige ansatte ikke vil tørre å gjøre noe som helst i frykt for å bli sendt i fengsel, sier Filippo Dinacci til AP.

SJOKK: Bernardo De Bernardinis, som var en av lederne i det seismologiske instituttet, trodde ikke det han hørte da dommen falt. Foto: AFP
SJOKK: Bernardo De Bernardinis, som var en av lederne i det seismologiske instituttet, trodde ikke det han hørte da dommen falt. Foto: AFP Vis mer

I alt 309 mennesker mistet livet i skjelvet den 6. april 2009.

STOR OPPMERKSOMHET: Saken blir fulgt av mange medier i hele verden og vekker stor oppmerksomhet internasjonalt. Foto: AFP
STOR OPPMERKSOMHET: Saken blir fulgt av mange medier i hele verden og vekker stor oppmerksomhet internasjonalt. Foto: AFP Vis mer