Sju kilometer kø: Flykter

Da «alle» direkteflygninger ut av Russland ble utsolgt, vokste bilkøene på grensa. Torsdag var køen til Georgia sju kilometer lang.

KØ: Etter at Russlands president Vladimir Putin annonserte en «delvis mobilisering» i krigen mot Ukraina, har mange russere valgt å forlate landet. Video: Reuters Vis mer
Publisert

Helt siden Russlands president Vladimir Putin onsdag morgen beordret en delvis mobilisering av folket for å støtte sin brutale krigføring i Ukraina, har trafikken ut av Russland skutt fart.

Bare minutter etter at det ble klart at 300 000 personer nå skal verves, mot sin vilje, til aktiv militærtjeneste, ble flybilletter ut av Russland, revet vekk.

Da himmelen ble uoppnåelig, la russerne ut på veien i stedet: Ved grenseovergangene til Kasakhstan, Mongolia, Finland og Georgia har trafikken ut av Russland økt kraftig de siste dagene.

Det har forårsaket massive køer og lange ventetider, særlig ved grenseovergangen til Georgia.

FORLOT SALEN: Her forlater Russlands utenriksminister Sergej Lavrov rommet midt under et møte i FNs sikkerhetsråd torsdag kveld. Vis mer

800 meter på elleve timer

Klokka 04.00 om morgenen torsdag skal køen ved Verkhnij Lars-grenseovergangen til Georgia ha vært tre kilometer lang, skriver Mediazona, et uavhengig russisk nyhetsnettsted.

Om ettermiddagen skal køen ha vært hele sju kilometer lang, skriver nettavisa.

- Fra klokka 04.00 til klokka 15.00 beveget vi oss rundt 800 meter, sier ikke-navngitt russisk statsborger, som torsdag forlot Russland til fordel for Georgia, til Mediazona.

Særlig to ting, i tillegg den betydelige økningen i biltrafikk, bidrar til de lange køene, både i tid og lengde:

Først blir alle de reisende kontrollert av russiske grensevakter, som blant annet kontrollerer om de reisende er innkalt eller ikke. Deretter blir de kontrollert av den georgiske grensevakta, som vurderer hvorvidt de reisende skal slippe inn i Georgia eller ikke.

- Det ser ut som mange folk ønsker å forlate Russland nå, så det har blitt litt rotete med mange biler. Jeg kom klokka 05.00, og da var køen flere kilometer lang. Nå er den enda lengre, sa Denis, en russisk mann i den aktuelle køen, til Reuters torsdag.

DEMONSTRASJONER. Over 400 mennesker skal ha blitt pågrepet i demonstrasjoner i Russland onsdag, etter nyheten om at Putin mobiliserer 300.000 reservister i Ukraina. Vis mer

Lange køer

Russiske statsborgere kan i utgangspunktet reise visumfritt til Georgia, men i enkelte tilfeller kan den georgiske grensekontrollen velge å nekte russere adgang til landet.

De kan også reise visumfritt til Kasakhstan og Mongolia, som grenser til Russland.

Følgelig har også en rekke grenseoverganger fra Russland til Kasakhstan og Mongolia de siste dagene også blitt tungt trafikkert, ifølge det uavhengige russiske nyhetsnettstedet Meduza.

Hundrevis av biler skal onsdag kveld og torsdag ha forsøkt å komme seg fra Russland til Kasakhstan. Det skal også ha vært lengre køer på grensen til Mongolia, særlig fra den russiske republikken Burjatia.

Den etniske minoriteten fra denne republikken i Russland er overrepresentert i det russiske militæret, og tilsynelatende også overrepresentert i mobiliseringen, ifølge Meduza.

TORDENTALE: Joe Biden tordnet mot Putin og Russland under FNs generalforsamling i FN-uka, 21. september. Video: AP. Vis mer

- Ville skåne de slaviske

Nettopp den etniske diskrimineringen av hvilke personer det russiske militæret har sendt til frontlinjen i Ukraina, var årsaken til at flere personer Dagbladet intervjuet i våres valgte å forlate Russland.

Deriblant 28 år gamle Aldar, som Dagbladet møtte i Georgia i mars noen uker etter at han flyktet fra Russland.

Han er opprinnelig fra Burjatia, men vokste opp i Moskva, og fryktet å bli vervet til det russiske militæret.

- Putins regime ville skåne de slaviske soldatene, og jeg ville ikke ha vært en slavisk soldat, sa Aldar.

Nå har den frykten blitt til en realitet for mange personer fra hans region. Eller retter sagt: Den etniske minoriteten fra hans region.

Mediazona har tidligere meldt at en rekke studenter fra Burjatia er blitt tvangsmobilisert, til tross for at studenter egentlig ikke skal innkalles.

Dette er bare en av mange meldinger om at personer som egentlig ikke skal mobiliseres, blir mobilisert i Burjatia og andre regioner med store etniske minoriteter.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer