Sju lærer-overgrep siden i fjor

Straffesakene spriker fra betinget til tre år i fengsel.

FRA HELE LANDET: Påtalemyndighet eller retten har det siste året behandlet en rekke saker der en lærer har forgrepet seg på egne elever. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
FRA HELE LANDET: Påtalemyndighet eller retten har det siste året behandlet en rekke saker der en lærer har forgrepet seg på egne elever. Grafikk: Kjell Erik Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Undersøkelser Dagbladet har gjort viser at lærere over hele landet har blitt siktet, tiltalt og dømt for seksuelle overgrep mot egne elever det siste året.

Bare siden i fjor har minst sju slike saker blitt behandlet av påtalemyndighet eller i retten.

Noen av sakene, blant annet to grove overgrepssiktelser av to mannlige lærere på Romerike i Akershus, er i disse dager oversendt statsadvokatene. Den ene læreren har erkjent forholdene, mens den andre nekter straffskyld. I ingen av disse sakene er det foreløpig tatt ut tiltale.

Blant sakene som har endt med dom, er straffen svært sprikende. En av lærerne som er dømt for elev-overgrep, fikk 60 dager betinget fengsel. Dermed slipper han å sone så lenge han ikke gjør noe annet straffbart. En annen lærer fikk tre og et halvt år, hvor av han må sitte tre år i fengsel. 

Flere av lærerne har blitt avslørt ved at de har etterlatt seg elektroniske spor. Andre har blitt siktet etter at det kom inn en bekymringsmelding eller anmeldelse, fra kollegaer eller ofrenes nære omgangskrets.

Av de sju lærer-overgrepene Dagbladet her presenterer, er læreren i seks av tilfellene en mann.

Sak 1 STED: Ringebu  
GJERNINGSPERSON: Mannlig lærer.  
OFRE: To jenter under 16 år.  
STATUS: Læreren er sikta for seksuelle overgrep mot to mindreårige elever. Straffesaken kommer i Sør-Gudbrandsdal tingrett, trolig på nyåret. Ble pågrepet og sikta i mai 2012. Tilsto forholdene i juni 20  
OVERGREPENE: skjedde flere steder.  
SLIK BLE LÆREREN AVSLØRT: En omsorgsperson til den ene jenta gikk til politiet med kopi av en MSN-chattelogg med seksualiserte samtaler mellom lærer og elev.    

Sak 2 STED: Halden  
GJERNINGSPERSON: Kvinnelig lærer (30).  
OFFER: Gutt under 16 år.  
STATUS: Læreren ble i september i år dømt i Sarpsborg tingrett for seksuell omgang med mindreårig elev. Tilsto forholdet like før rettssaken. Må sone seks måneder i fengsel, er fradømt retten til å være lærer i fem år, og må betale 35 000 kroner i erstatning til eleven.  
OVERGREPET: Skjedde på en skoletur.  
SLIK BLE LÆREREN AVSLØRT:  Opprullingen av saken startet etter at noen hadde logget seg inn på guttens Facebook-side. Der ble samtaleloggen mellom gutten og læreren oppdaget, noe som gjorde at foreldre varslet om forholdet.  

Sak 3 STED: Romerike  
GJERNINGSPERSON: Mannlig lærer (44).  
OFRE: Flere gutter, minst seks.  
STATUS: Læreren pågrepet august 2011, siktet for overgrep mot flere elever ved barneskole på Romerike og tidligere ved skole i Oslo.  Forholdene i siktelsen omfatter perioden 1999 - 2011, de alvorligste med elever under 14 år.  Det er ikke tatt ut tiltale i saken, men den er berammet i Oslo tingrett januar 2013. Læreren har ifølge forsvarer Dag Svensson erkjent straffskyld overfor de fornærmede.      

Sak 4 STED: Nedre Buskerud  
GJERNINGSPERSON: Mannlig lærer i 30-åra, fra Nedre Buskerud.  
OFFER: Jente under 16 år.  
STATUS: Læreren ble i oktober 2011 fradømt retten til å jobbe som lærer for alltid etter å ha forgrepet seg på elev under 16 år. Dom: betinget fengsel på 60 dager.    
SLIK BLE OVERGRIPER AVSLØRT: Kolleger fattet mistanke og leverte bekymringsmelding.  

Sak 5 STED: Bodø-distriktet.  
GJERNINGSPERSON: Rektor (51).  
OFFER: Kvinnelig elev. Hun er i dag 23 år gammel. Var ifølge tiltalen 15 år da overgrepene skjedde. Da var rektor 43.  
STATUS: Dømt i Hålogaland lagmannsrett til tre og et halvt års fengsel, derav tre år som må sones. Dommen, som blir anket, er identisk med med tidligere dom i Salten tingrett. Også dømt til å betale offeret 198 000 kroner.  
OVERGREPENE: Skjedde flere steder, ofte i mannens bil.  
SLIK BLE OVERGRIPEREN AVSLØRT: Først bekymringsmelding fra ungdom i jentas omgangskrets. Seinere filmet jenta seksuell omgang med rektoren med en spionpenn hun kjøpte på Internett.    

Sak 6 STED: Romerike  
GJERNINGSPERSON: Mannlig lærer i 40-årene, ble rektor etter forholdene han er siktet for.  
OFRE: Minst fire gutter, som var i 12-13 års alderen.  
STATUS: Ble i desember 2011 først tiltalt for overgrep mot fire elever i perioden 2001 til 2005. Tatt opp igjen etter en ny anmeldelse fra tidligere. Politiet skal ha beslaglagt 200 bilder og filmer på mannens datamaskiner, som viser framstillinger av seksuelle overgrep mot barn. Han erkjenner ikke straffskyld, sier forsvarer Simon Stende til Dagbladet. Saken er nå ferdig etterforsket og påny oversendt Oslo statsadvokatembete.  
OVERGREPENE: skal ha skjedd på hans eget kontor, i skolegarderobe og på flere klasseturer.  

Sak 7 STED: Rennesøy  
GJERNINGSPERSON: Mannlig lærer og rektor (59).  
OFRE: To mindreårige elever, gutter - en under 14 år og en under 16 år.  
STATUS: Dømt i Stavanger tingrett i oktober i år til to år og fire måneders fengsel, fradømt retten til å ha stilling eller verv rettet mot barn og dømt til å betale ofrene henholdsvis 100 000 og 60 000 kroner i erstatning. Mannens forsvarer Odd Rune Torstrup har varslet anke på grunn av tingrettens bevisvurdering.  
OVERGREPENE: Skal ifølge tingrettsdommen ha skjedd under massasje.  
SLIK BLE OVERGREPENE AVSLØRT: Ble politianmeldt. En tidligere kollega har sagt til Stavanger Aftenblad at vedkommende er flau over ikke å ha gjort noe for å sjekke ryktene som gikk på Rennesøy. Et vitne forklarte i retten at det hadde gått rykter i lang tid om at læreren og rektorebn like unge unge, skjenket ungdommer alkohol og viste porno på fester.