Sju land gir mer til menneskeheten enn Norge

Se hvilke land som er best i verden.

GIR MEST: Ifølge Good Country Index er det Irland som bidrar mest til menneskeheten. Foto: AP Photo/Antonio Calanni
GIR MEST: Ifølge Good Country Index er det Irland som bidrar mest til menneskeheten. Foto: AP Photo/Antonio Calanni Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den velrespekterte, britiske forskeren og politiske analytikeren Simon Anholt, har sammen med andre forskere utviklet det han kaller for Good Country Index. Her rangeres alle verdens land basert på 35 indikatorer fra FN, Verdensbanken og andre internasjonale institusjoner. Øverst er landene Anholt hevder er best i verden fordi de har «gitt størst bidrag til menneskeheten og planeten».

Norge havner på en åttende plass, mens Irland topper lista.

Norden på topp Mellom Norge og Irland finner vi Finland, Sveits, Nederland, New Zealand, Sverige og Storbritannia. Dersom de nordiske landene vurderes som en samlet blokk, vil de havne øverst. Men hver for seg, når de ikke opp.

Se hele lista her.

For å lage lista har forskerne vurdert størrelsen på lands økonomi og så vurdert deres globale bidrag til naturvitenskap, teknologi, kultur, fred og sikkerhet, verdensorden, klima, velstand, likhet og helse.

Norge kommer best ut med en fjerdeplass på indikatorene for klima, men er helt nede på en 58. plass på indikatorene for internasjonal fred og sikkerhet.

Anholt sier han håper indeksen vil forandre måten handler på og oppfordre dem til å tenke på den globale betydningen av deres handlinger heller enn å opptre egoistisk.

- Enkel ide - Ideen bak Good Country Index er temmelig enkel. Det er å måle hva hvert land i verden bidrar med til det felles beste for menneskeheten, og hva det tar fra den. Verden henger mer sammen enn noensinne. Likevel behandler vi land som om de ligger på hver sin private planet, sier Anholt, ifølge The Independent.

Han mener det er på tide at land begynner å tenke mye mer på internasjonale konsekvenser av sine handlinger.

- Hvis ikke vil globale utfordringer som klimaendringer, fattigdom, økonomiske kriser, terrorisme og pandemier bare bli verre, sier Anholt.

USA har havnet helt nede på en 21. plass på grunn av dårlig uttelling på indikatorene for internasjonal fred og sikkerhet.

Utenfor de vestlige landene, havner Costa Rica øverst på en 22. plass og Chile på en 24. plass. Kenya på 26. plass havner øverst av de afrikanske landene.

På bunnen av lista finner vi ikke overraskende krigsherjede Irak, Libya og Vietnam.

NATURVENNLIG: Norge gjør det bra på indikatorer for klima. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
NATURVENNLIG: Norge gjør det bra på indikatorer for klima. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer