Sju mistet jobben etter journalsnoking

På grunn av snoking i pasientjournaler. - Toppen av isfjellet.

- TOPPEN AV ISFJELL: Det mener seniorrådgiver Cecilie Rønnevik i Datatilsynet. Foto: Knut Falch / SCANPIX
- TOPPEN AV ISFJELL: Det mener seniorrådgiver Cecilie Rønnevik i Datatilsynet. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

19 sykehusansatte har i løpet av de tre siste årene fått advarsler, krass kritikk eller er blitt oppsagt på grunn av snoking i pasientjournaler. Minoritetskvinner er særlig utsatt for snokingen.

Sju ansatte er fjernet fra jobben sin. Ytterligere tolv har fått advarsler eller krass kritikk. Det viser en oversikt VG har innhentet fra helseregionene og Helsetilsynet i fylkene.

- Dette er trolig bare en liten topp av et isfjell, sier seniorrådgiver Cecilie Rønnevik Hun får støtte i denne beskrivelsen av avdelingsdirektør Gorm Grammeltvedt i Statens helsetilsyn.

Flertallet av dem som er avslørt, er helsesekretærer eller sykepleiere. Et par av snokerne er leger. De fleste av ofrene er nære eller fjerne bekjente, familie eller kolleger av snokeren. Kjente personer er også spesielt utsatt. Det samme er kvinner fra minoritetsmiljøer, ifølge VG.

- Jenter som for eksempel har tatt abort kan bli helt ødelagt av at slike opplysninger kommer ut, sier en nordafrikansk kvinne til VG.

Kvinnen, som er i 20-årene, har selv opplevd at uvedkommende har gått inn på hennes egen pasientjournal. Hun kjenner til at det både blant helsesekretærer og sykepleiere med minoritetsbakgrunn finnes ivrige snokere i sykehusenes pasientjournaler. Selv har hun nå lukket sin egen pasientjournal for å forhindre ulovlig lesing av følsomme helseopplysninger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer