Sju nordmenn arrestert

Kan være flere. - De er løslatt og må komme seg hjem på egen hånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De aller fleste av de 436 demonstrantene som ble arrestert i København i går, er nå løslatt. Politiet har jobbet kontinuerlig gjennom natten med å registrere og avhøre demonstranter.

Dagbladet.no får nå opplyst av dansk politi at det så langt er registrert sju arresterte nordmenn etter demonstrasjonene i går.

- Jeg ser vi har registrert sju nordmenn så langt, men det kan være flere. Vi er ikke helt ferdig med å registerte alle de 436 pågrepne, sier sentral vaktleder Frank Reuter i København-politiet til Dagbladet.no.

Alle de sju nordmennene er løslatt og vil ikke bli fremstilt for varetektsfengslet, slik noen danske demonstranter vil.

- Vi har sluppet dem fri. Nå får de sørge for å komme seg hjem til Norge på egen hånd, sier Reuter.

Han sier at det har vært en strengt bevoktet natt fra politiets side, men alt har gått som normalt og det er ikke varslet ytterligere demonstrasjoner i dag.

Tidligere i morges nærmest de slutten på å registrere det rekordstore antallet arresterte.

– Vi er nesten ferdig med å registrere dem nå. Det er om lag 50 stykker igjen av de arresterte, opplyser politikommisær John Hansen til Dagbladet.no i halv seks-tida.

MANGE LØSLATT: Over 436 av demonstrantene som i går forsøkte å okkupere et nytt ungdomshus i København, er nå løslatt. Her forsøker noen av deltakerne under gårsdagens demonstrasjon å komme seg over en mur. Foto: Mogens Flindt/Scanpix
MANGE LØSLATT: Over 436 av demonstrantene som i går forsøkte å okkupere et nytt ungdomshus i København, er nå løslatt. Her forsøker noen av deltakerne under gårsdagens demonstrasjon å komme seg over en mur. Foto: Mogens Flindt/Scanpix Vis mer

Flere hundre personer demonstrerte lørdag ettermiddag, og okkuperte et nedlagt vannverk i om lag 20 minutter før de ble jaget vekk av politiet. Bygningen skal etter planen bli en erstatning for det omstridte Ungdomshuset som ble revet i vår etter flere dager med voldelige opptøyer. 

Få fremstilles for varetektsfengsling

Politikommisær Hansen opplyser at nesten alle demonstrantene kommer til å bli løslatt, men at et lite antall forblir anholdt.

– Noen blir fremstilt for varetektsfengsling i løpet av dagen, men det er ikke mange, opplyser Hansen.

Dette gjelder blant annet demonstranter som ble arrestert for vold mot tjenestemenn.

Flere ungdommer fra Blitz reiste til København for å delta i demonstrasjonene i dag.

Ifølge NTB satt de unge aktivistene bundet med strips i flere timer etter å ha blitt pågrepet. Flere svært unge personer deltok i demonstrasjonene.

– Vi har prøvd å løslate de yngste først. Vi har hatt noen her under 15 år, sier Hansen.

Ikke bråk i natt

Politiet ventet fra før at det kom til å bli en rolig natt etter demonstrasjonene ble avsluttet lørdag kveld. Hansen forteller at demonstrasjonene ikke har blusset opp i løpet av natten.

– Demonstrantene som har blitt løslatt, har gått hjem. Det har vært noen bilbranner i byen i natt, men vi vet ikke om det har noen sammenheng med de autonome, sier Hansen.

På kvelden ble alle demonstranter oppfordret til å gå hjem og ha en rolig kveld. Likevel er det opplagt at det kan komme flere demonstrasjoner i tida framover, selv om aktivistene regner gårsdagen som en kjempeseier.

– Vi tok huset vårt. Tusen takk for i dag. «The struggle continues», lød oppfordringen fra en høyttaler på en bil, ifølge politiken.dk.

Politiet har imidlertid hatt store styrker på plass i tilfelle demonstrasjonene kom til å blusse opp igjen. I går kveld sjekket de identiteten til ungdommer innenfor bestemte områder selv om det ikke var meldt om bråk. 

– I København tar vi ingen sjanser lenger, sier sa politiassistent Hi Maidane i København til Dagbladet.no i går kveld.

Kritiske til politiet

Københavnpolitiet arresterte hele 436 personer under demonstrasjonene i går. Det er ny Danmarksrekord i arrestasjoner ved en enkeltstående begivenhet. Dette må justisminister Lene Espersen gi en forklaring på, mener lederen for den sosialistiske Enhetslistens folketingsgruppe, Line Barfod.

– Jeg ønsker svar på hvorfor politiet for så voldsomt frem med tåregass under en ellers fredelig demonstrasjon, hvor det også deltok barn, sier Barfod ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Også aktivistene selv stiller seg uforstående til politiets fremgangsmåte under demonstrasjonene. Arrangørene av Aksjon G13 sendte ut en kjede-SMS lørdag kveld der de ba demonstrantene om å ikke lage opptøyer, og mener de har fulgt en ikke-voldelig linje.

– Politiets innsats har vært ekstremt ute av proporsjoner, sier talsmannen Troels fra G13s pressegruppe til politiken.dk.

Les flere saker om demonstrasjonene og opptøyene rundt Ungdomshuset her.

HOLDER VAKT I NATT: Politistyrker holdt i natt vakt ved steder der ungdommene kunne samle seg for nye demonstrasjoner. Her står politifolk lørdag kveld foran stedet der Ungdomshuset sto før det ble revet tidligere i år.
OKKUPERTE HUS I 20 MINUTTER: Aksjonistene ønsket å få dette nedlagte vannverket til nytt ungdomshus. De klarte å okkupere det i 20 minutter lørdag ettermiddag, før de ble drevet ut av politiet.
MENER POLITIET GIKK FOR LANGT: Aktivistene mener politiet tok i bruk alt for harde virkemidler mot demonstrasjonen i går. Det ble satt ny Danmarksrekord i antall arrestasjoner under en enkelthendelse i går.