Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sju norske journalister drept på jobb

Irak, Botswana, Etiopia, Sør-Sudan. Og Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Med Carsten Thomassens dødsfall i går, ble den sjuende norske journalisten drept på utenlandsoppdrag siden 1980. Dagbladets erfarne utenriksjournalist er den tredje som er drept på jobb i Afghanistan.

Stadig blir arbeidshverdagen for journalister mer usikker, og så langt i år har allerede tre journalister mistet livet mens de var på jobb.

Likevel, at skuddene i Kabul rammet en norsk journalist er like uventet som det er tragisk.


Sjeldent tilfelle

- Vestlige journalister blir sjeldent drept, og nordmenn enda sjeldnere, slår faglig sekretær i Norsk Journalistlag, Trond Idås, fast.  

- Bevisstheten om at noe kan skje på utenlandsoppdrag er absolutt til stede. Mitt inntrykk er at norske aviser og tv-stasjoner setter sine ansattes sikkerhet svært høyt. 

Trond Idås tror også de journalistene som arbeider i utlandet er nødt til å være forberedt på det verste, og dessuten må de være trent til å håndtere uforutsette situasjoner.  

- Se for eksempel på den tragiske hendelsen i Kabul. Journalistene på stedet kan førstehjelp, og de kan ta vare på seg selv og kollegaene. Men noe slikt er jo aldri en garanti for sikkerhet, sier Idås.

DREPT I AFGHANISTAN: Avdøde Dagbladet-journalist Carsten Thomassen (bildet) er den tredje norske journalisten som har blitt drept i Afghanistan. For 25 år siden ble den unge frilansjournalisten Ståle Gundhus (innfelt faksimile) drept i kryssild i det samme landet. - Begge dødsfallene er så tilfeldige, de stod bare i veien for en kule som ikke nødvendigvis var ment for dem, sier journalist og forfatter Kjell Gjerseth. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
DREPT I AFGHANISTAN: Avdøde Dagbladet-journalist Carsten Thomassen (bildet) er den tredje norske journalisten som har blitt drept i Afghanistan. For 25 år siden ble den unge frilansjournalisten Ståle Gundhus (innfelt faksimile) drept i kryssild i det samme landet. - Begge dødsfallene er så tilfeldige, de stod bare i veien for en kule som ikke nødvendigvis var ment for dem, sier journalist og forfatter Kjell Gjerseth. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

3 av 7 i Afghanistan

Afghanistan har de siste årene vært et farlig sted for journalister. I 2006 mistet tre personer livet, og i fjor ble fire journalister drept på jobb. Landet er blant de fem mest dødbringende landene for journalister, ifølge Verdens presseorganisasjon.   

Av de sju norske journalistene som har mistet livet på jobb de siste 25 åra, har tre av dem blitt drept i nettopp Afghanistan.

25-åringen Ståle Gundhus ble drept i kryssild i Afghanistan 26. juli 1982. Gundhus, som var aktiv i Høyres studentforbund hjemme i Norge, reiste til det krigsherjede landet som frilansjournalist. Han skulle dekke den sovjetiske invasjonen for Morgenbladet. 

- Før han forlot Norge har han fortalt at han ville reise langs grensen mellom Sovjetunionen og Afghanistan. Området er tidligere ikke besøkt av europeiske journalister og det betegnes som det «mest farefulle» i landet, skrev avisa Nationen i 1982.

Tilfeldighetene rår

På motsatt side av den politiske skalaen, men med samme utreisetrang, sto journalisten og forfatteren Kjell Gjerseth. Den tidligere Klassekampen-journalisten, og forfatteren av den prisbelønte romanen Chakoo, var den første europeiske journalisten som reiste til Afghanistan før sovjetinvasjonen i 1979, og han vendte tilbake flere ganger. Han husker godt da Ståle Gundhus ble skutt i 1982.

- Ståle var en eventyrer, og tok kanskje flere sjanser i arbeidet sitt enn jeg gjorde. Han var glødende engasjert, og vi diskuterte flere ganger reisene med våre hjemme i Norge. Da jeg fikk beskjeden om at han var blitt drept, gikk det selvfølgelig inn på meg, sier Gjerseth.

image: Sju norske journalister drept på jobb

- Både Ståles og Carstens dødsfall er så forferdelig tilfeldige, de stod bare i veien for en kule som ikke nødvendigvis var ment for dem.

Var du selv noen gang på grensa til å bli drept?

- Den grensa tror jeg er umulig å se. Jeg lå mellom to tanks som skaut på hverandre, men til tross for smell og røyk hadde jeg ingen grunn til å frykte for livet. En annen gang spaserer jeg rolig i en afghansk landsby, og så kaster en liten gutt en Cola-flaske mot meg fra et vindu. Den sneiet forbi noen få centimeter foran nesen min, og ville nok tatt livet av meg om den hadde truffet. Selv om du er ute i felten, så er det tilfeldighetene som råder fullstendig, sier Gjerseth.

Til tross for at verden stadig blir et farligere sted for journalister, tror han alltid det vil finnes dem som ønsker å reise til konfliktfylte steder.

- Jeg reiste ut av samme grunn som Carsten Thomassen reiste ut: Du kan ikke slå deg til ro med å sitte hjemme når det betyr at det er masse spørsmål du ikke kan stille. Sitter du på kontoret og skal fortelle om disse konfliktene, er det mange setninger du rett og slett ikke kan skrive, fordi du ikke har sett det med egne øyne, sier han.

Fotograf drept i Afrika

Seks år etter Ståle Gundhus\' tragiske dødsfall ble Adresseavisen-journalisten Astrid Morken drept i samme landet. Aktivisten og journalisten døde 19. juli, da en lastebil med henne og flere afghanske opprørere traff en mine. Totalt omkom 12 personer i ulykken.

Men også Afrika har krevd norske journalisters liv.

Fotografen Helge Hummelvoll døde momentant da han ble skutt på kloss hold 27. september. Han var på oppdrag for Kirkens Nødhjelp i Sør-Sudan og ble offer for voldsom rivalisering mellom fraksjoner i Sudan People\'s Liberation Army.

Viggo Gilberg arbeidet for Fredrikstad Blad da han ble drept i Etiopia i 1988. Gilberg mistet livet i et etiopisk bombeangrep mot opprørsstyrker. Han var på reise med en skandinavisk hjelpeorganisasjon. 

- Pressekortet var hellig 

Drapstallene for journalister har økt dramatisk de siste åra. I 1998 ble 28 journalister drept, mens det samme tallet var 111 i fjor, oppgir Verdens presseorganisasjon.

Kjell Gjerseth tror det er farligere å være journalist i konfliktområder nå enn det var for 25 år siden.

- Pressekortet var hellig for 25 år siden, og det garanterte langt på vei for sikkerheten din. I dag er ikke pressekortet verdt en døyt lenger. Det misbrukes av stridende parter, og det er haugevis av falske pressebevis i omløp, mener han.

The Freedom Forum, en amerikansk partipolitisk uavhengig interessegruppe for pressefrihet, har samlet tall for tidligere væpnede konflikter i verden. De oppgir at 66 journalister ble drept gjennom de tjue åra konflikten i Vietnam varte. Organisasjonen for utenriksreportere i Japan oppgir at hele 71 journalister ble drept. 

Livsfarlige Irak

Ifølge Freedom Forum krevde de to verdenskrigene livene til 70 journalister. Kun to av dem ble drept i «the Great War».  

Tallene er ikke i nærheten av hva som skjer i Irak. Siden 2003 er 125 journalister drept, og tallet inkluderer ikke ulykker. Journalister uten grenser oppgir at så mange som 207 journalister har mistet livet i Irak siden mars 2003.

- Irak har bidratt til at antall drepte journalister har steget på verdensbasis hvert år siden konflikten startet for alvor i 2003. Likevel er det svært få vestlige journalister som mister livet. De drepte er stort sett lokale irakere, sier faglig sekretær i Norsk Journalistlag, Trond Idås. 

Tallene til organisasjonen Committee to Protect Journalists (CPJ) viser det samme.  

I sine oversikter oppgir de at 103 av de drepte journalistene er irakiske. 13 er europeiske, mens kun 2 nordamerikanske journalister har blitt drept på jobb.

FORFATTER OG JOURNALIST: - Ståle var en eventyrer, og tok kanskje flere sjanser i arbeidet sitt enn jeg gjorde, sier Kjell Gjerseth. Han reiste i Afghanistan samtidig med avdøde Ståle Gundhus. Bildet er tatt i 1984, fem år etter han reiste til Afghanistan for første gang.
KRIGSKORRESPONDENT: Den norske krigskorrespondenten Lise Lindbæk var lenge Norges mest kjente utenriksjournalist. Lindbæk er best kjent for sine rapporteringer fra den spanske borgerkrigen, et oppdrag hun utrolig nok kom uskadet hjem fra - i hvert fall på utsiden.
SKUTT PÅ JOBB: «Fotografen Helge Hummelvoll var på jobb for Kirkens Nødhjelp da han endte opp i et internt geriljaoppgjør i krigsrammede Sudan. 29-åringen fra Hamar og en nødhjelpsarbeider fra Burma døde trolig momentant av skuddsårene» skrev Dagbladet i 1992.
OGSÅ I AFGHANISTAN: «Journalist Astrid Morken fra Skaun ble drept av en landmine i Afghanistan onsdag formiddag». Nyhetsmeldingen 21. juli 1988 var ordknapp og nøktern, men den slo ned som en bombe, både blant journalistkollegaer og publikum.
LIVSFARLIG I IRAK: Ansatte i russiske Newsweek henger opp et portrett av fotografen Dmitry Chebotayev i mai i fjor. Chebotayev ble drept mens han var på jobb i Irak. Landet er det desidert mest farlige for journalister.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media