- Sju nye busser på vei

Mens UDI bruker alle tilgjengelige saksbehandlere på Prosjekt Bulgaria, er flere busser på vei, melder en bulgarsk avis. Et reisebyrå hevder at asylsøkerne er her for å håve inn dagpenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I natt kom 48 nye asylsøkere fra Bulgaria, i løpet av dagen var tallet oppe i 102. Dermed har nesten 600 bulgarske asylsøkere ankommet Norge siden 1. juni.

Ifølge avisa Dnevnik dro fem busser på søndag med retning Norge, og to til kjører avgårde i løpet av uka.

Ifølge avisas journalist ble bulgarerne tilbudt jobber i Norge som leger, sykepleiere, snekkere, tømmerhoggere og gruvearbeidere. I en liten lokalavis i byen Ruse var det påfallende mange annonser hvor Norge ble foreslått som reisemål. Da folk ringte turoperatørene, skal de ha blitt forespeilet arbeid i det rike landet i nord.

- Dagpengene fristet

- De ble lovet jobbkontrakter på to til fem år, uten mulighet til å reise hjem i denne perioden, sier journalist Matilda Nahabedian til NTB.

Disse reisebyråene skal ha gjort seg utilgjengelige etter at Bulgaria-bølgen til Norge ble blant hovedsakene i bulgarsk presse.

En talskvinne for et av reisebyråene som annonserte Norges-turer, sier at det var passasjerene selv som planla å bli i landet. De skulle søke asyl for å «spare opp dagpenger i flyktningeleir fram til nyttår», og deretter dra hjem. Ifølge avisa Dnevnik dreier det seg om 400 kroner i uka.

Andre asylsøkere må vente

Bulgaria-bølgen gjør at Utlendingsdirektoratet (UDI) må stå på for fullt. Alle tilgjengelige saksbehandlere er satt inn for å få asylsøkerne som ikke kvalifiserer til opphold, ut av landet så fort som mulig.

- Mellom 30 og 35 personer vil gå i to skift ved mottakene. Foreløpig blir ingen hentet inn fra ferie, men alle tilgjengelige saksbehandlere med asylopplæring vil bli brukt, sier fungerende informasjonssjef Are Sauren ved UDI til NTB.

Dette fører til forsinkelse i andre saker som må vente til Prosjekt Bulgaria er overstått. UDI har store problemer med å få nok tolker, og de som er innkalt må jobbe mye overtid.

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) frykter at UDI skal gå for raskt i svingene i sin iver etter å få sendt hjem bulgarerne.

UDI lover individuell behandling

- Romanifolket (sigøynerne) og de tyrkiske bulgarerne har trolig grunn til å være bekymret. Disse kan være utsatt for så alvorlige ting i hjemlandet at de trolig har asylgrunnlag, sier fagpolitisk rådgiver Berglund Steen.

Dette gjelder trolig ikke den tredje gruppen med såkalte etniske bulgarer.

- Det er grunn til å tro at disse åpenbart kommer for å søke jobb, sier Steen til Nettavisen.

UDI understreker at den korte behandlingstida ikke skal påvirke kvaliteten. De kutter bare vekk ventetida før asylsøkerne intervjues.

- Fordi bulgarerne er mange hundre, er vi nødt til å prioritere disse, slik at det ikke går mange måneder bare på venting. Men bulgarerne får samme individuelle saksbehandling som andre asylsøkere, selv om selve saksbehandlingen vil gå mye raskere, sier informasjonskonsulent Menahem Paz til Nettavisen.

De første bulgarerne kan bli sendt hjem allerede i løpet av uka.

PAPIRARBEID: Alle bulgarerne skal registres, intervjues og så skal søknaden behandles. - Kontrollert kaos, sier mottaksleder Øystein Gusshard ved Tanum asylmottak.
<SJEKKER INN: Natt til mandag kom 169 asylsøkere med buss. Første stopp var Sentrum politistasjon i Oslo.
HÅPER PÅ BEDRE LIV: Bulgarerne er spredt på flere asylmottak og midlertidige leire satt opp av sivilforsvaret. Dette bildet ble tatt på mottakssenteret til Røde Kors på Torshov i Oslo.