EMD-storm mot norsk barnevern

Sju nye norske barnevernssaker til behandling i EMD

Menneskerettsdomstolen har tatt hele 34 norske barnevernssaker til behandling.

EMD-STORM MOT NORGE: Saken til Trude ble tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen i desember 2015. Siden er ytterligere 33 norske barnevernssaker satt under lupen i Strasbourg. Video: Siv Johanne Seglem og Asle Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fredag kunne Dagbladet bringe nyheten om at nok en barnevernssak er tatt til behandling i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) i Strasbourg.

I går fikk barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) beskjed om at ytterligere sju norske barnevernssaker har sluppet gjennom domstolens trange nåløye.

Dermed har EMD bare i oktober tatt åtte nye saker innenfor dette fagfeltet til behandling.

- Fullt trykk

- EMD har gitt norske myndigheter beskjed om at de vil behandle ytterligere sju nye barnevernsklager mot Norge. Domstolen har med dette besluttet å behandle til sammen 34 barnevernsklager mot Norge, sier Ropstad til Dagbladet gjennom sin kommunikasjonsavdeling.

Til nå har EMD avsagt fire dommer mot Norge som omhandler barnevernet. Hittil er Norge dømt i to saker og frikjent i to. 30 saker er fremdeles til behandling.

- Norge har tilsluttet seg Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) og EMD fordi vi ønsker å få et korrektiv utenfra der det er nødvendig, sier barne- og familieministeren og fortsetter:

- Selv om mye har blitt gjort for å styrke barnevernet, kjenner vi godt til utfordringene i barnevernet. Vi har nå fullt trykk på å gjøre barnevernet bedre, sier Ropstad.

Stormen fortsetter

Han viser til at den nye barnevernsloven vil øke kvaliteten i barnevernet og styrke rettighetene til de barna som trenger det aller mest.

- Vi jobber i tillegg med å heve kompetansen for ansatte i barnevernet, med en fosterhjemsstrategi og med en omfattende gjennomgang av institusjonsbarnevernet, sier Ropstad.

EMD-stormen mot norsk barnevern ser altså ikke ut til å avta.

Dagens ras av saker kommunisert mot Norge er andre gang EMD slipper inn et større antall barnevernssaker til behandling samtidig.

2. juli kom nyheten som røsket barne- og familieministeren ut av feriedvalen.

VANT: Trude knuste Norge i Strasbourg. Video: Asle Hansen Vis mer

Da gjorde Dagbladet det kjent at Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) hadde tatt 16 nye, norske barnevernssaker til behandling, noe som ga en total på 26 norske barnevernssaker som har sluppet gjennom det trange nåløyet i Strasbourg.

Nå er antallet altså 34.

De nye sakene

10. september falt en viktig dom mot Norge i EMDs storkammer.

Det var i saken til den norske barnemora Trude, tvangsadopsjonssaken som Dagbladet har fulgt tett.

Dommen kan få stor betydning for både norsk barnevernpraksis, nasjonal domstolsbehandling og de gjenstående 30 sakene som er tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen.

Tre av de sju nye barnevernssakene omhandler også tvangsadopsjon.

Dermed har 11 av de 30 sakene som fremdeles er til behandling tvangsadopsjon som tema.

En av de sju sakene handler om manglende tilbakeføring etter omsorgsovertakelse, og flere saker omhandler nullsamvær eller svært restriktive samværsbetingelser.

I tillegg til de sju nye barnevernssakene, har EMD nå også tatt en sak etter barneloven til behandling. Den omhandler en mann fra et afrikansk land som ikke fikk innvilget foreldreansvar for sitt barn etter at barnemora i Norge døde. Han ble nektet innreise til Norge for å delta i rettsforhandlingene, men måtte følge dem via Skype.

Storkammer i Høyesterett

I går bestemte Høyesterett at fire barnevernssaker skal behandles i storkammer

Høyesteretts ankeutvalg har nylig henvist fire saker om barnevern til behandling i Høyesterett.

«Justutiarius har 22. oktober 2019 besluttet at sakene skal behandles i storkammer», skriver Høyesterett.

En av sakene gjelder anke over dom om omsorgsovertakelse og omfanget av samvær, mens de tre øvrige sakene gjelder anke over beslutninger om ikke å gi samtykke til ankebehandling i lagmannsretten.

Felles for sakene er at det er argumentert med EMDs storkammerdom fra 10. september eller at saken ellers har berøringspunkter mot dommen i den betente barnevernssaken til den norske barnemora Trude.

Ved behandling i storkammer settes Høyesterett med elleve dommere i stedet for fem, som er det vanlige.

Behandling i storkammer kan etter loven besluttes i saker av «særlig viktighet». Sakene vil bli behandlet i sammenheng.

De er foreløpig ikke berammet, men vil bli prioritert og behandlet så raskt som hensynet til forsvarlig saksbehandling gjør det mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer