Sju nye politimenn skutt i narkovendetta

Narkobaronene har laget dødslister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sju politimenn i delstaten Sinaloa er det siste tilskuddet på narkokartellenes dødslister i Mexico, melder nyhetsbyrået Reuters.

I går ble de sju drept da de skulle ransake et hus under mistanke om at to gjerningsmenn, som tidligere på dagen hadde drept to personer i byen Culiacán, hadde søkt tilflukt der.

Politiet hadde også mistanke om at det var et skjulested for narkotika og våpen. 

Huset ble omringet og det oppsto en voldsom skuddveksling, der både flere mistenkte og en rekke politifolk ble drept. Narkolangerne kastet også håndgranat mot huset. 

Et større våpenlager ble senere funnet i huset og to ble arrestert, opplyste talsmann for politiet Armando Arteaga.

Jakten på «Shorty» Guzman

Gårsdagens drap føyer seg inn i en uhyggelig rekke av drap på mexicanske politimenn. Bare den siste måneden er minst fire høytstående polititjenestemenn blitt offer for narkokrigen.

8. mai ble landets føderale politisjef henrettet hjemme i leiligheten.

FLERE DREPTE: Flere mennesker, hvorav sju politimenn, ble drept i sammenstøt mellom politi og narkolangere i byen Culiacan i Mexico tirsdag. Foto: AP Photo/Fidel Duran/SCANPIX
FLERE DREPTE: Flere mennesker, hvorav sju politimenn, ble drept i sammenstøt mellom politi og narkolangere i byen Culiacan i Mexico tirsdag. Foto: AP Photo/Fidel Duran/SCANPIX Vis mer

Culiacán, en by med 600 000 innbyggere i delstaten Sinaloa, er blitt en av de viktigste slagmarkene i president Felipe Calderóns krig mot narkotikakartellene. 

For to uker siden sendte president Calderón inn over 2000 soldater og politimenn i Sinaloa i et forsøk på å vinne tilbake kontrollen fra Mexicos mektige narkobaroner.

Sentralt i kampen mot narkogjengene står Joaquin «Shorty» Guzman, narkobaron og en av landets mest ettersøkte.

Han antas å være den mektigste narkobaronen i Mexico, etter at Osiel Cardenas i det rivaliserende Gulf-kartellet ble arrestert. I 2001 rømte «Shorty» Guzman fengsel. 

Blodig narkokrig

Den siste tids opptrapping av narkokrigen skjer etter at president Calderón erklærte krig mot narkokartellene i 2006. Presidenten har sendt over 20 000 soldater og føderale politifolk til byer der kartellene står sterkt, men har ikke klart å stoppe volden.

Tvert imot er presidentens kamp mot narkotika blitt til en reell gatekrig. I den nordlige byen Chihuahua henger det minst tre store plakater med dødstrusler mot 21 navngitte politimenn.

I nabobyen Juarez ble det hengt opp en liknende liste med 22 navn, adressert til «de som fortsatt ikke tror på kartellenes makt».

Sju nye politimenn skutt i narkovendetta

Av de 22 navnene er sju drept og tre skadd i attentatforsøk. Bare én av de 12 andre har ikke sluttet i jobben ennå, skriver Tuscon Citizen.

Det rapporteres også om mexicanske politimenn som søker om oppholdstillatelse i USA fordi de frykter for sine liv.

Nesten 1.400 mennesker er drept i kamper mellom politi og narkotikalangere så langt i år. Antall drap knyttet til organisert kriminalitet har økt med nesten 50 prosent.

Ifølge CNN krysser anslagsvis 300 tonn kokain grensa fra Mexico til USA hvert år.

RØMTE: Joaquin Guzman Loera ble i 2000 vist fram for pressen. I 2001 rømte han fra Puente Grande-fengselet.
TATT FOR DRAPET: Alejandro Ramirez Baez er en av de mistenkte for drapet på politisjef Édgar Millán Gómez 8. mai.
DREPT: Den føderale politisjefen Édgar Millán Gómez som ble drept.